Skiskyting

Om livet som toppidrettsforeldre: - Vi hadde med oss barnevakt overalt

Liv Grete Skjelbreid og Anders Jacobsens råd til Bjørndalen.

Ole Einar Bjørndalen var veldig godt fornøyd med å kunne forteller gode nyheter om fortsettelsen av karrieren og et barn som kommer i oktober.
  • Marthe Ihle

Tirsdag formiddag annonserte ikke bare Ole Einar Bjørndalen (42) at han satser mot OL i Pyeongyang i 2018, men også at han skal bli pappa. Sammen med skiskytterstjerna Darja Domratsjeva (30) venter han barn i oktober.

Samtidig som han får barn, satser altså Bjørndalen for fullt i to nye sesonger. Blant andre Martin Johnsrud Sundby får pappa-livet til å fungere godt sammen med det å være skiløper.

Liv Grete Skjelbreid (41) fikk i 2003 sitt første barn, datteren Emma. Liv Grete Skjelbreid var på den tiden på toppen av karrieren – det samme var ektemannen Raphael Poiree. Men også de fant en løsning på det.

Liv Grete Skjelbreid og Raphael Poiree var begge på toppen av karrieren da de fikk sitt første barn i 2003.

— Vi hadde med oss en barnevakt overalt, men jeg var veldig opptatt av å være mamma så mye jeg kunne. Det ga meg energi, og det var viktig for meg. Når ungene er veldig små er det enkelt, når de ikke krever så mye annet enn søvn og mat. Sånn sett var det ikke noe problem det første året. For min del ble det vanskeligere jo større ungene ble, sier Skjelbreid til Aftenposten.

Skyldfølelse

Også Anders Jacobsen (31) klarte å kombinere det fint – iallfall så lenge han var pappa til èn. Det takker han kona Birgitte for.

— For meg lot det seg kombinere å være pappa og toppidrettsutøver fordi jeg hadde en fantastisk frue hjemme. Det var helt avgjørende, sammen med foreldre og svigerforeldre var det en av nøklene for å få det til å gå rundt. Det går ofte fint med ett barn, men det blir mer krevende med to, sier Anders Jacobsen til Aftenposten.

Les også

Her avslører Bjørndalen at han skal bli pappa - og får applaus fra salen

Sønnen Isaac ble født i 2011 – ikke lenge før VM i Holmenkollen, der Jacobsen var med og tok sølv i lagkonkurransen i stor og liten bakke. Etter at parets andre barn kom til verden i 2014, kjente han altså at det ble litt annerledes.

— Jeg syntes det for eksempel ble vanskelig i forhold til skiflygning. Jeg ble litt redd, jeg visste at det var noen som var avhengig av meg der hjemme. Da var det noen håndbrekk som ble satt på. Ellers merker man selvfølgelig dette med tiden og det man går glipp av. Det å være borte og ikke få med seg utviklingen, påvirker en. Det er kjedelig. Men rent teknisk og fysisk var det ikke negativt, annet enn savnet, sier Jacobsen.

Anders Jacobsen er pappa til to.

— Man føler litt på det, og føler at man ikke strekker helt til. Man får en skyldfølelse, og det tar mye energi. Men alle er forskjellige – det går sikkert bra for noen, mens andre mister mer energi på det.

- Fullt mulig

Skjelbreid, som nå blant annet er NRKs ekspertkommentator, kom knallhardt tilbake året etter at hun fødte datteren, da hun tok hele fire VM-gull i Oberhof. Lille Emma var med.

— Hun var med på alt i de tre første årene. Det var den riktige løsningen for meg, mens en annen ting føles riktig for andre.

Les også

Northug og Helland hyller Bjørndalen: - Stum av beundring

— Hvilke tips kan du gi Ole Einar og Darja?

— Det viktigste er at de finner sine rutiner og sin rytme på dagen og på livet sitt, og prøver å føle seg litt fram på hva som er riktig for dem. Ingenting er umulig. Men man må ta litt forbehold underveis. Du kan legge en plan, men den endres når det kommer en ny sjef. Men det er fullt mulig å få det til, sier Skjelbreid.

Jacobsen legger til at det er vanskelig å gi råd til en som er ti år eldre enn seg:

Daria Domratsjeva og Ole Einar Bjørndalen venter barn.

— Begge er jo toppidrettsutøvere, og sånn sett er det litt annerledes. Jeg har ingen andre råd enn at det finnes viktigere ting enn idrett her i livet. Ellers kan han tenke på å toppe formen til de viktige tingene og ikke satse på alt, sier Jacobsen.

Hør siste episode av Aftenpodden Sport hvor Lars Tjærnås forteller om masseslagsmål på Stamford Bridge hvor han selv fikk delt ut noen lusinger:

Les også

  1. Bjørndalen overrasket alle: - Jeg skal bli pappa

  2. Babylykke for begge: Skikongen sendte Bjørndalen sms etter nyheten

  3. Bjørndalens kjæreste om å bli mamma: - Det største som har skjedd i livet mitt

Les mer om

  1. Skiskyting
  2. Ole Einar Bjørndalen