Bjørndalen imponerte i comebacket: OL-utestengt russer slo tilbake

Ole Einar Bjørndalen skjøt ti blinker rett ned i comebacket etter OL-vrakingen.

Ole Einar Bjørndalen skjøt perfekt i sitt comeback i verdenscupen.

Da Emil Hegle Svendsen meldte seg syk åpnet muligheten seg for et Bjørndalen-comeback på sprinten i finske Kontiolahti.

Det er første gang veteranen konkurrerer siden begynnelsen av januar, og han ble mottatt med en voldsom jubel da han gikk ut med start nummer 91.

Les også

Svendsen syk – Bjørndalen går verdenscupsprint

I langrennssporet hadde han ikke den høyeste farten, men med perfekt skyting ble han liggende 19 sekunder bak teten etter første skyting. På vei ut av stadion tittet han seg opp mot resultattavlen og så avstanden frem til Johannes Thingnes Bø som ledet etter første skyting.

Også på stående skyting skjøt han perfekt, og gikk ut på den siste runden rett bak Johannes Thingnes Bø, 23,7 sekunder bak Shipulin.

– Dette var imponerende. Han har hevet seg også langrennsmessig, det er et av de bedre løpene han gjør, sa NRKs Ola Lunde.

Men også på siste runde gikk det for tregt for veteranen til at han kunne kjempe om pallplassen. I mål var han 40,4 sekunder bak, og gikk inn til en 12.-plass.

12.plassen gjorde at han er klar for søndagens fellesstart i Kontilahti

Rennet var det første Bjørndalen har deltatt i siden 10. januar. Han ble etter det vraket fra Pyeongchang-OL, og reiste til Sør-Korea som støtte til sin hviterussiske kone, Darja Domratsjeva.

Bjørndalen har fortsatt ikke sagt noe om han setter karrièrepunktum etter sesongen.

Les også

Her møter Bjørndalen kona etter gullbragden: – Han fortalte meg om sine følelser

Innfridde ikke favorittstempelet

Etter Martin Fourcade meldte frafall hadde Johannes Thingnes Bø favorittstempelet, og mulighet til å overta verdenscupledelsen.

Ikke uventet ledet han inn til første skyting, og etter en god liggende skyting økte han ledelsen. Ut på den andre runden ledet han med 6,8 sekunder.

Men på andre skyting skjøt han seg bort fra seieren. Han skjøt kjapt, men bommet to ganger. Foran i løypen hadde både Anton Sjipulin og latviske Andrejs Rastorgujevs skutt fullt hus.

– Dårlig gjennomført skyting. Det var fine forhold og lite vind, sa skyteekspert Ola Lunde på NRK.

Les også

«Helt uakseptabelt», sier USAs lag. Men Hegle Svendsen & Co. vil ikke boikotte verdenscup i Russland.

I mål hadde Thingnes Bø nærmet seg tetduoen, men ikke nok. Han gikk i mål til en fjerdeplass, 19 sekunder bak Shipulin.

Med det tar han heller ikke over verdenscupledelsen fra Fourcade, men han nærmer seg kraftig. Før løpet lå han 54 poeng bak franskmannen, og før helgens konkurranser er han elleve poeng bak i totalcupen, men han har overtatt ledelsen i sprintcupen.

Nektet OL-deltagelse

For med to bom ble det et aldri så lite comeback for Anton Sjipulin også.

Russeren ble nektet deltagelse i OL, og dette var første konkurranse etter mesterskapet. I mål var han 5,8 sekunder foran Andrejs Rastorgujevs, og 17,3 sekunder foran Quentin Fillon Maillet på tredjeplass.

Shipulin fikk ikke delta i OL, men slo hardt tilbake i Finland.

Henrik L´Abbe Lund ble nest beste av de norske på 11. plass, 38,5 sekunder bak russeren. Lars Helge Birkeland ble nummer 14, 43,9 sekunder bak Shipulin. Erlend Bjøntegaard gikk i mål 1,05 bak russeren og ble nummer 24.

Tarjei Bø startet først av de norske, og gikk en god første runde. Men på første skytingen ble det to bom, og han var dermed ut av tetstriden. På den stående skytingen bommet han en gang. I mål var han 1,27,2 sekunder bak, og ble til slutt nummer 33.