Besseberg i brev til skiskytterkongress: – Jeg avviser alle påstander

Tidligere president i Det internasjonale skiskytterforbundet Anders Besseberg bedyrer nok en gang sin uskyld.

Anders Besseberg var i årtier den mektigste i internasjonal skiskyting.

– Jeg avviser alle påstander som er kommet fra kontoret til påtalemyndigheten, skriver Anders Besseberg i et brev som han ba om å bli opplest på Det internasjonale skiskytterforbundets (IBU) kongress i Porec i Kroatia. Brevet ble vist frem via Twitter av den tyske gravejournalisten Hajo Seppelt i ARD og Nick Butler i det velrennomerte nettstedet InsideTheGames som har fått tak i brevet.

Anders Besseberg var president i IBU i over 20 år før han i april i år måtte tre til side på grunn av mistanke om korrupsjon og svindel. Han er mistenkt av østerriksk økokrim for å ha bidratt til å dekke over mulige tilfeller av doping mot betaling.

Les også

Dette er korrupsjonsmistenkte Anders Besseberg: Omstridt, mektig og i trøbbel

Han ble sammen med IBUs generalsekretær Nicole Resch satt under etterforskning av østerriksk politi i april ettersom hovedkvarteret til IBU ligger i Salzburg.

Måtte tre av

Denne etterforskningen er ikke avsluttet, men Besseberg trådte til side som president etter at dette ble kjent. Besseberg som er blitt 72 år, har vært president i IBU siden organisasjonen ble opprettet i 1993. Nordmannen er heller ikke til stede på kongressen.

Han hadde allerede meldt fra om at han ikke kom til å ta gjenvalg i år. Men politietterforskningen kom til å føre til at hans avslutning som president ikke ble helt som planlagt.

Besseberg har hele tiden bedyret sin uskyld, og han gjør det helt klart i sitt avskjedsbrev til IBU-kongressen at han ikke innrømmer noen form for skyld.

– Jeg er overbevist om at jeg ikke har gjort noe galt, og jeg samarbeider fullt og helt med etterforskerne. Jeg arbeider nå, sammen med mine advokater, med en fullstendig forklaring, heter det i brevet til IBU-kongressen.

Les også

Norsk skiskyttertopp fikk pengegave fra russer: – Jeg oppfattet det som et forsøk på smøring. Korrupsjon altså.

Tips fra innsiden

I brevet gjør han det også klart at han mener det er tips fra innsiden av IBU som har ført til at han nå er under etterforskning. Samtidig er han klar på at alle mistanker og misforståelser ville blitt avklart dersom han hadde blitt konfrontert med disse.

– Men det ser ut som om for noen har personlige interesser og ambisjoner vært viktigere enn å gjøre det beste for vår sport.

Ny president er valgt

På kongressen fredag ble det valgt en ny president. Mediene var stengt ute fra forhandlingene i salen og fikk ikke overvære hverken valg eller presentasjon av kandidatene. Det var to kandidater til vervet.

Svenske Olle Dahlin (64) som satt i styret sammen med Anders Besseberg. Den andre kandidaten var den latviske politikeren Baiba Broka (42). Broka er mest kjent for å ha fått jobben som justisminister i landet, men måtte gå av etter at hennes eget lands sikkerhetsmyndigheter ikke ville gi henne sikkerhetsklarering.

Olle Dahlin vant valgeet og ble den andre presidenten i IBUs historie. Han vant en klar seier med 39 stemmer. Baiba Broka fikk 12 stemmer.

Tidligere president i Norges skiskytterforbund, Tore Bøygard stilte til valg som første visepresident. Han trakk sitt kandidatur, og Jiri Hamza (Tsjekkia) ble valgt.

Russland ikke tilbake

I desember i fjor førte stadig nye dopingavsløringer til at Russland mistet sitt fullverdige medlemskap i Det internasjonale skiskytterforbundet (IBU). De fikk status som såkalt «provisional» medlem. Det betyr at landets utøvere kan delta i konkurranser, men at Russland ikke har stemmerett og forslagsrett til styre og stell i organisasjonen.

Fredag formiddag ble det klart at Russland ikke får tilbake sitt fullverdige medlemskap i IBU.