Skiskyting

Skiskytter suspendert etter positiv dopingprøve

Testet positivt på samme stoff som Alexander Kristoffs doptatte lagkamerat i Katjusja.

NY DOPINGSAK: Skiskyttersporten har fått en ny positiv dopingprøve.
  • Reidar Løfaldli

Den ukrainske skiskytteren Artem Tysjtsjenko har levert positiv dopingprøve, bekrefter Det internasjonale skiskytterforbundet (IBU).

IBU skriver i en pressemelding at 22-åringen, som deltok i verdenscupen i Canmore for tre uker siden, men ikke er påmeldt til VM i Holmenkollen, ikke ønsker å få B-prøven analysert. Dermed regnes saken som en positiv dopingsak.

Urinprøven skal ha inneholdt hormonet Meldonium. Stoffet har stått på dopinglisten siden 1. januar i år.

Ifølge IBU ble Tysjtsjenko testet etter en konkurranse i Tyskland 23. januar. Han ble suspendert for en drøy uke siden, men på det tidspunktet ville ikke IBU offentliggjøre nasjonaliteten på utøveren. Torsdag ble imidlertid navnet offentliggjort.

Tysjtsjenko har ingen meritter på seniornivå i internasjonal skiskyting, men har to bronsemedaljer fra junior-VM for fire år siden.

Han er den andre ukrainske skiskytteren som tas for bruk av Meldonium på kort tid. Tidligere i februar ble Olga Abramova suspendert for dopingbruk.

  1. Les også

    Slik er status for de norske VM-håpene i skiskyting

  2. Les også

    Slik blir VM i skiskyting: NRKs største satsing siden 2011

Brukt mot hjertesvikt

Meldonium er det samme stoffet som Alexander Kristoffs lagkamerat i Katjusja, Eduard Vorganov, testet positivt på i forrige uke. Ifølge Kristoffs trener Stein Ørn er dette en medisin som ikke brukes i Vest-Europa.

Ifølge Antidoping Norge er Meldonium et stoff som påvirker metabolismen i hjertet. Stoffet er tiltenkt pasienter med hjertesvikt, men siden det ikke kan utelukkes at det også kan ha en prestasjonsfremmende effekt i utholdenhetsidretter, ble det implementert i dopinglisten ved årsskiftet.

Tysjtsjenkos sak går nå videre til IBUs antidoping-panel, hvor en avgjørelse vil bli tatt. Utøveren er suspendert inntil avgjørelsen er klar.