Skiskyting

Falun-fiasko ga gode ski for skiskytterne

Skiskytternes smøresjef Morten Hegle Svendsen reiste på studietur til ski-VM.

Sjefssmører Knut Nystad t.v er ute og tester ski i Falun-VM. Her sammen med Morten Hegle Svendsen.
  • Kurt B. M. Haugli

Da langrennlandslagets smøresjef Knut Nystad rigget seg til med skiforbundets megatrailer i Falun, kom skiskytternes smøresjef halsende etter.

Han dro på studietur til Falun for å se og lære av langrennsfolket.

- Det var nyttig. Ikke minst siden forholdene her i Kontiolahti under de fem første øvelsene har lignet på de vanskelige forholdene i Falun, sier Hegle Svendsen til Aftenposten.

Han var både høyt og lavt under sitt opphold i Falun, og han fikk oppleve dagen da de norske jentene plutselig gikk på håpløse ski. 10-kilometeren for jentene ble det som i mediene kalles «smørebom» med store bokstaver.

- Vi fikk kunnskap om en del ting som vi ikke trengte å teste under gitte forhold. Dermed kan vi begynne testingen her i Kontiolahti på et høyere nivå, forteller smøresjefen som er bror til Emil Hegle Svendsen.

Les også

  1. Svendsen om bronse-Bøs «brutale» periode: - Som å bli forlatt ved alteret

  2. Fransk VM-gull igjen, de norske skuffet

Vanskelige forhold

I Kontiolahti har det vært mye vær i løpet av de fem første øvelsene. Det har regnet og snødd og som i Falun har snøen vært kornete, våt og for løperne har det i deler av løypa vært som å gå i sukker. «VM i vær» kalte Tiril Eckhoff det hele etter at hun hadde gått sprinten.

Det er også mye skitt i snøen som er gammel og komprimert. Likevel har skiskytterne hatt gode ski så langt.

- Det er vanskelig å si at kunnskapen fra Falun har vært helt avgjørende for at vi har hatt gode ski så langt. Det er nesten umulig å måle slikt, men vi fikk med oss nyttig kunnskap derfra, sier smøresjefen.

Morten Hegle Svendsen vet alt om hvordan det er å gå på en smørebom. Det var skiskytterne som først skjønte at de hadde problemer under de spesielle forholdene i Sotsji-OL i fjor.

- Akkurat det som skjedde der, kunne vi i smørebua vært foruten. Men samtidig var det også nyttig lærdom både på godt og vondt. Vi lærte oss i hvert fall en del om hvordan man kan takle medietrykket, forteller han.

Kontiolahti er kjent for å ha et tørt og iskaldt innlandsklima. Ofte ned mot 20-30 minusgrader. Men denne gangen er skiskyttereliten møtt av mildvær og våt snø. Det blir heller ikke snakk om kulde mot slutten av mesterskapet. Det er meldt mildt og påskevær inn mot helgen.

- Det er greit at det er stille rundt oss. Det er vi vant til. Det blir ikke satt søkelyset på oss før at vi bommer, sier Hegle Svendsen.

Les mer om

  1. Langrenn