Skiskyting

Gössner fryktet det verste i bilulykken med alpinkjæresten

Skiskytter Miriam Gössner (25) har mamma fra Molde, er kjæreste med en alpinstjerne og har stilt opp i Playboy. Men hun har hatt en tung vei mot VM i Kollen.

For Miriam Gössner har VM i Holmenkollen vært det store målet i lang tid. Hun har norsk mor og mye av slekten sin i Oslo.
  • Espen Hansen
    Aftenposten
Les også

DIREKTE: Nå går de for Norges første gull i Kollen-VM

Uhell og skader har forfulgt den tyske skiskytteren også etter at hun ble skiskytter. Nå drømmer hun bare om å få vist seg frem for slekten i Holmenkollen.

25-åringen er ambassadør for VM i Oslo. Det betyr at hun har gjort en god del reklame for mesterskapet hjemme i Tyskland. Men hun har måttet vente helt til det siste for å få vite om hun også skulle få være deltager. Sesongen har ikke gått helt som hun håpet.

— Jeg vet det blir tøft å ta en plass på det tyske VM-laget. Men jeg har ikke noe å tape. Jeg må bare ta de sjansene jeg får , sier hun.

En tredjeplass på sprinten i Hochfilzen i desember er det beste individuelle resultatet hennes. Hun går trolig sprinten i Kollen i morgen.

Følg mixed stafett i Kollen direkte klokken 15.30

Mamma fra Molde

Miriam Gössners mamma er fra Molde, og 25-åringen snakker veldig godt norsk. Hun vokste opp i Garmisch-Partenkirchen, mer kjent for hopp og alpint enn for skiskyting. Unge Miriam ville også bli alpinist og hadde stø kurs mellom portene.

Men et ublidt møte med en slalåmport da hun var 14 år endret alt.

— Jeg fikk noen bruddskader i ansiktet og noen tenner ble slått ut. Etter det ble jeg nektet å kjøre på alpinski i flere uker. Assistenten hos den tannlegen jeg da brukte, er kona til min nåværende skiskyttertrener, og slik startet det, forteller Gössner.

Hun hadde alltid vært god til å løpe, gå langrenn og sykle. Så hun lot seg overtale til å bytte idrett.

Hun byttet igjen foran OL i Canada i 2010, men da bare for en kort periode.

— Jeg vant jaktstarten i junior-VM i 2009 med åtte bom. Da tok treneren for langrennslandslaget kontakt. Jeg visste at jeg ikke skulle til OL året etter, Tyskland hadde mange sterke løpere som Kati Wilhelm, Andrea Henkel og Magdalena Neuner, for å nevne noen. Derfor ble jeg med i langrenn, og det gikk jo ganske bra.

Først var hun med på laget som tok VM-sølv i Liberec i 2009 (Norge ble nummer fire). Året etter kom Gössner hjem fra OL med stafettsølv i langrenn, bare det norske laget var raskere.

Kvinnenes Lars Berger

Tanken på å sette bort geværet for alltid har aldri vært noe tema. Etter OL-medaljen var det tilbake til skiskyting der hun har to stafettgull i 2011 og 2012. I løpet av én måned i 2012 og 2013 tok hun også sine tre verdenscupseire.

— Jeg har aldri vurdert seriøst bare å satse langrenn. Det er så morsomt når man treffer blinkene, forklarer hun.

Men akkurat det med blinkene har vært hennes svakhet. Han er blitt kalt kvinnenes svar på Lars Berger, strålende i skisporet, svært variabel på standplass.

— Det er helt greit med den sammenligningen. Det er bare slik det har vært, slår hun fast.

Hun har flere ganger trent skyting sammen med Ole Einar Bjørndalens gamle skytetrener Joar Himle. Men hun har fremdeles til gode virkelig å knekke skytekoden.

Karrièretruende

Under en sykkeltrening i Norge sommeren 2013 var hun uheldig og veltet stygt. En stund så hele karrièren ut til å være truet.

Kjæresten Felix Neureuther var sjåfør. Miriam Gössner passasjer.

— Jeg brakk fire hvirvler i ryggen og burde tatt det mer med ro. Men jeg ville så gjerne til OL i Sotsji og begynte altfor tidlig med trening igjen. Jeg ble ikke kvitt smertene som bare ble verre og verre. Det tok meg nesten to år å komme ordentlig tilbake.I stedet for å delta i Sotsji-OL i 2014, takket hun ja til å stille opp i tyske Playboy. Kjæresten og alpinisten Felix Neureuther likte bildene, men fikk annet å tenke på da det bare noen dager senere holdt på å gå skikkelig galt under en biltur. Neureuther og Gössner var på vei i bil til flyplassen i München. Neureuther var på vei til Sotsji og kjørte bilen, Gössner var passasjer.

— Plutselig var veibanen bare is. Vi kjørte ganske fort, og jeg trodde et øyeblikk at det ville gå veldig galt. Men vi var heldige, sier Gössner.

Hun slapp unna helt uten skade mens Neureuther fikk en smell i nakken. Han kom til Sotsji med nakkekrave, og hele OL-drømmen endte da han kjørte ut i andre omgang i slalåmen.

Det er over tre år siden Miriam Gössner tok sin siste seier i verdenscupen. Det er på tide med en opptur nå.

— Å gjøre det bra i Holmenkollen, vil bety veldig mye for meg. Jeg har mye av familien min i Oslo, sier tyskeren.

Miriam Gössner om ...

... jobben som Første tollvaktmesterinne:

— Det betyr at jeg er ansatt i Tollvesenet. Andre er i politiet eller militæret. Det er slik vi er organisert. Det er der vi får pengene våre fra. Nå under karrièren har jeg egentlig ikke noe med Tollvesenet å gjøre, men jeg kan fortsette der etter karrièren om jeg vil. Og da må jeg møte på jobben.

... populariteten til skiskyting i Tyskland:

— Den er kjempestor. Det er den største vinteridretten, i hvert fall målt i TV-seere. Langrenn er det dessverre nesten ingen som bryr seg om.

... forskjellen på norsk og tysk treningskultur:

— De norske har mer individuell tilpasning til treningen. De er flinke til å trene individuelt og spesifikt. Vi trener med som et lag, der alle gjør det samme. Vi trener mye sammen og lite individuelt.

... bildene av henne i Playboy i 2014:

— Det var en del kommentarer i forkant før folk fikk se hvordan bildene var. Men så fikk alle se at det var helt uskyldige bilder. Det var egentlig ikke det man forbinder med Playboy-bilder. Jeg har aldri angret på det.