Skiskyting

Enorme forventinger til Bø: – Han kan bli like dominerende som Fourcade

Martin Fourcades gamle trener vet hva som skal til og han er klar til å gjøre ham til verdens aller beste skiskytter.

Johannes Thingnes Bø er allerede en populær mann og mer kan det bli.
  • Kurt B. M. Haugli
    Journalist

HOCHFILZEN: Trener og eksperter er sikre på at Johannes Thingnes Bø blir den neste ubestridte skiskytterkongen.

I drøye seks måneder har Martin Fourcades gamle trener, Siegfried Mazet, vært sjef for skytingen til de norske utøverne. Han er en av dem.

Les også

Bjørndalen (43) åpner for å fortsette også etter OL neste år

Gjør samme feil som Fourcade

Den franske skytetrenerne til de norske løperne har latt seg imponere av det Johannes Thingnes Bø kan få til. Han mener at det bare er et tidsspørsmål før han er Fourcade rangen stridig. Det er bare snakk om å slipe diamanten.

– Johannes er født i 1993, Martin er født i 1988. Det er fem år mellom dem. Jeg ser nå at Johannes gjør de samme feilene som Martin gjorde da han var like gammel. Det er litt arbeid å gjøre, sier Mazet og myser mot sola i Hochfilzen tirsdag morgen. Det er pressetreff i en brøyteskavl utenfor Hotel Edelweiss og franskmannen svarer engasjert når det blir snakk om 23-åringen fra Stryn som tar mesterskapsmedaljer på bestilling.

Tiåret Bø dominerer

Standplasseksperten til NRK, Ola Lunde, er omtrent like sikker på at det kommer til å handle mye om 23-åringen fra Stryn i internasjonal skiskyting de kommende årene.

Les også

Da Thingnes Bø tok VM-sølv, fortsatte han Norges kruttsterke rekke

– 2000-tallet var Bjørndalens tiår. Dette tiåret tilhører Fourcade. Det neste tiåret kommer trolig til å bli et Bø-tiår, sier Ola Lunde.

Men litt tilbake til hva det er som skal til for at han skal ta steget helt opp på nivået til franskmannen som har vært utilnærmelig vinner av verdenscupen fem år på rad.

– Johannes har et stort potensial. Men vi må ta vare på ham og fortelle ham når han går over grensen. Han må finne balansen mellom sikker skyting og risikofylt skyting, sier Mazet.

Johannes Thingnes Bø leverer medaljer på bestilling i Hochfilzen. Han er bare 23 år og mange mener at internasjonal skiskyting tilhører ham.

Taklet alt likt

Han mener at norske skiskyttere har hatt for lite variasjon i hvordan de har taklet presset på standplass.

– Det har i stor grad bare hatt en modell, og den har de fulgt uansett. De må få et større repertoar på hvordan de takler selve skytingen. Johannes har egenskapene. Han kan skifte modus i løpet av sekunder. Han har denne ekstra kraften. Det er bare tre-fire skiskyttere i verden som har den, sier Mazet.

Mazet mener at gullvinner Fourcade ikke var uovervinnelig da han suverent vant jaktstarten sist søndag.

– Vår plan var at Johannes skulle skyte fullt hus på liggende. Det ble to bom, og jeg var ikke fornøyd. Hadde han klart å skyte rent og holdt seg nær Fourcade, ville han også kunne destabilisere ham. Ja Martin var god, men han var også god fordi andre var dårlig på skytebanen, sier Mazet.

Les også

Thingnes Bø: – Kollapsen gjør Svendsen til en enda større gullfavoritt

Favoritt også på klassikeren

Neste øvelse for Johannes Thingnes Bø blir 20 kilometeren torsdag. En øvelse hvor det blir ett tilleggsminutt for hver bom og ikke strafferunder. Johannes Thingnes Bø må finne seg i å være en av favorittene her også.

Martin Fourcade jubler og Johannes Thingnes Bø må nøye seg med å applauderer vinneren etter jaktstarten sist søndag.

I sesongåpningen i Östersund var han nummer to bak den tidligere nevnte franskmannen. Tidligere var ikke den såkalte normaldistansen hans favorittøvelse, men stryningen er i ferd med å bli en komplett skiskytter. Da har de liten betydning i hvilke distanse det skal kjempes om medaljer.

Før løpet snakket han gjerne seg selv ned. Han kaller Emil Hegle Svendsen en av favorittene til tross for at den samme Svendsen kollapset etter målgang på jaktstarten. Han legger selvfølgelig også til at franskmannen blant de store favorittene.

– De har begge gjort det veldig sterkt på denne distansen i mesterskap. De er begge mentalt veldig sterke, sa Johannes Thingnes Bø til NTB mandag.

Tarjei ville gå, får ikke gå

Tirsdag hadde yngste Bø fått fri fra pressetreffet ettersom han gjorde unna sine medieforpliktelser mandag sammen med sin skiprodusent.

Eldste Bø hadde også fått fri. Han slapp å møte mediene tirsdag morgen i solfylte Hochfilzen. Den naturlige årsaken var at han ikke skal gå 20 kilometeren. I stedet ble det lett trening for mannen som gikk sitt første renn for sesongen på øverste nivå da han startet sprinten sist fredag.

Siegfried Mazet vet hvordan han kan få Johannes Thingnes Bø opp på samme nivå som den suverene verdenseneren Martin Fourcade.

– Det er veldig lett å bli revet med når det går bra, men så tar du det kanskje litt for langt og da bærer det rett utfor stupet, sier herrenes langrennstrener Egil Kristiansen.

Les også

Sponsorer trekker seg ikke fra Johaug-avtale: - Vi sparker ikke et menneske som ligger nede

Et snev av fornuft

Den tidligere sjefen for norsk jentesuksess i langrenn mener at det er grunn til å være forsiktig med en kropp som ikke er helt vant til hardkjøret som et VM byr på.

– Avgjørelsen ble tatt i samråd med Tarjei. Han har selvfølgelig lyst til å gå, men slik skal idrettsutøvere være. Samtidig må vi ha et snev av fornuft inn her også, sier Kristiansen.

Dermed er det mye som tyder på at Tarjei Bø blir vilt i form til stafetten. Laget er ikke tatt ut, men det går nå mot at det blir klassisk oppstilling med Ole Einar Bjørndalen, Emil Hegle Svendsen og brødrene Bø.

Hør Nils-Ingar Aadne fortelle om hvorfor han la komikerrollen på is og satset som profesjonell langrennsløper i ukens Aftenpodden Sport:

Les mer om

  1. Johannes Thingnes Bø
  2. Emil Hegle Svendsen
  3. Ole Einar Bjørndalen
  4. Tarjei Bø
  5. Skiskyting