Skiskyting

Fourcade: – Norge har mer å tape enn å vinne

Martin Fourcade mener at Frankrike i utgangspunktet er sjanseløse mot Norge på OL-stafetten. Men antyder også at favorittstempelet er tungt å bære.

Det norske stafettlaget var godt inn i feiringen av seieren mens Frankrikes Antonin Guigonnat fortsatt er i knestående etter at han ble det han selv betegnet som «ydmyket» i løypa av Johannes Thingnes Bø. Berit Roald, NTB scanpix

 • Kurt B. M. Haugli
  Aftenposten

Best også uten Bjørndalen. Norge er storfavoritter til OL-gull på skiskytterstafetten. Det var de for fire år siden også.

Norge stilte Ruhpolding med sitt beste lag på stafetten for første gang denne sesongen. Det ble seier i det som er generalprøven før OL. Den siste stafetten i verdenscupen før OL viste Norge seg frem som den aller klareste gullkandidaten. Johannes Thingnes Bø kunne paradere inn til mål med flagg.

– Norge er det beste laget i verden. Klart de er favoritter til å vinne. De må feile for at vi andre skal ha en sjanse, sa mannen som har vært utilnærmelig i individuelle renn etter jul, Martin Fourcade.

Les også

Vraker ikke Bjørndalen ennå

OL-laget er trolig klart

Idrettssjefen til skiskytterne, Per Arne Botnan, hadde på forhånd antydet at det laget han hadde tatt ut til stafetten i Ruhpolding også blir laget under OL. Borte var Bjørndalen som har vært førsteetappeløper i de tre siste verdensmesterskapene. Inne var Lars Helge Birkeland.

Martin Fourcade snakker gjerne opp det norske lagets favorittstempel. Men han mener også det er en farlig posisjon å være i. Sven Hoppe, AP/NTB scanpix

Han oppførte seg rutinert, skjøt godt og gikk fort i sporet.

– Jeg føler meg aldri trygg på noe som helst, men dette var da en god OL-søknad sier sørlendingen beskjedent.

Så beskjeden på Birkelands vegne var ikke resten av laget.

– Lars Helge har tatt kjempesteg denne sesongen. Han er stabil. Hvis alle er friske og raske, er dette laget i OL, slår Tarjei Bø fast.

Dermed ser det ut som Birkelands gode sesong sørger for at en plass på stafettlaget er blokkert for Ole Einar Bjørndalen. At han setter en legende og et forbilde ut av laget har han reflektert over.

– Jeg har jo tenkt på det, og det er jo synd på en måte. Men alt til sin tid, sa 29-åringen som blir 30 år samme dag som sprinten skal gås under OL i Pyeongchang.

Les også

Norge fortsatte den sterke rekken: Vant stafetten overlegent i Rupholding

Favoritter også i egne øyne

De norske løperne så det som et fullsatt skiskytterstadion i Ruhpolding også fikk med seg. Norge har akkurat nå det beste firemannslaget i skiskyting.

– Nå vant vi her og da kan vi fort vinne i OL, sa Johannes Thingnes Bø etterpå.

– Vi er favoritter. Det må vi finne oss i. Men samtidig er ordtaket «stafett er stafett» mer gyldig i skiskyting enn noen andre idretter, sa Emil Hegle Svendsen etterpå.

Johannes Thingnes Bø på den siste skytingen. Det kunne se ut som om han hadde god kontroll, men det bare virket slik. – Jeg var virkelig veldig heldig som ikke skjøt flere bom der, fortalte han etter løpet. Berit Roald, NTB scanpix

Svendsen vet så altfor godt hvordan det er når man ikke leverer opp til forventningene. For fire år siden i Sotsji var han en skyting unna gullet. Han feilet på siste skyting. Norge havnet utenfor pallen. Utrøstelig satt han i målområdet og følte at han hadde skuffet både lagkamerater og en hel nasjon.

Skummelt å være favoritt

Martin Fourcade husker det også godt.

– Skiskyting kan være nådeløs. Norge var favoritter og ledet helt til siste skyting i Sotsji.

Han innser at det er forskjell på kvalitetene i det franske laget og det norske.

– Hos oss i Frankrike har vi en leder. I Norge har de tre ledere, sa Fourcade.

Han har allerede satt seg et mål for stafetten i Pyeongchang.

– Hvis vi tar sølv etter Norge, så skal vi være fornøyde.

Men samtidig kommer Fourcade med en aldri så liten advarsel til det norske laget.

– OL-stafetten er resultatet av en dags konkurranse, ikke en hel sesong. Når de vet at de er store favoritter er de i en vanskelig situasjon. De har mer å tape enn å vinne når det er slike forventninger til dem, sier franskmannen.

Les også

Norsk-svensk skiskytter kollapset i målområdet: Til sykehus i ambulanse

Ydmyket av Bø

Selv gikk han tredje etappe og overlot ankeretappen til Antonin Guigonnat som møtte Johannes Thingnes Bø. Det ble rått parti.

– Jeg ble ydmyket i løypa av Johannes, innrømmet den ferske franske ankeretappeløperen.

Selv om det kunne se ut som Johannes Thingnes Bø hadde full kontroll på sin etappe, så var det ikke helt slik det var.

– Jeg hadde flaks på stående skyting. Flere av skuddene måtte jeg se to ganger før jeg kunne konstatere at det var treff.

Les mer om

 1. Skiskyting
 2. OL
 3. Norge
 4. Skyting
 5. Emil Hegle Svendsen
 6. Johannes Thingnes Bø
 7. Ole Einar Bjørndalen

Relevante artikler

 1. SKISKYTING

  Thingnes Bø måtte snakke hardt til seg selv: – Nå gjør jeg det igjen. Ta deg sammen.

 2. SKISKYTING

  Norge fortsatte den sterke rekken: Vant stafetten overlegent i Rupholding

 3. SKISKYTING

  Fourcade om duellen: - Kanskje den største tvekampen i skiskytingens historie

 4. SKISKYTING

  Sensasjonell norsk seier: - Nå kan jeg endelig si til datteren min at pappa er god nok

 5. SKISKYTING

  Imponerende norsk innsats – Fourcade vant igjen

 6. SKISKYTING

  «Super-Svendsen» gikk Norge inn til stafettsølv: – Det er helt rått