Hyllet treneren som døde i går med seier i Kollen. Etterpå kom tårene.

I går døde skytetreneren hennes. I dag vant finske Mari Laukkanen (29) jaktstarten i Holmenkollen. – Han ville vært stolt av meg, sier finnen.

Følelsene kom for Mari Laukkanen etter at hun vant sitt andre strake renn i Holmenkollen.
  • Daniel Røed-Johansen
  • Fredrik Saltbones

HOLMENKOLLEN: Den finske skiskytteren Mari Laukkanen vant en overraskende sprintseier fredag, hennes første noensinne. Lørdag holdt hun unna på jakstarten og tok sin andre strake verdenscupseier i Holmenkollen.

Laukkanen gikk med sørgebånd i løypen. Da hun passerte målstreken, tok følelsene overhånd. En tårevåt Laukkanen sank ned på kne og pekte på sørgebåndet. Så pekte hun opp mot himmelen.

Etter rennet ble det klart hvorfor dette var en svært spesiell dag for Laukkanen.

Få timer før lørdagens renn fikk hun beskjed om at hennes mangeårige skytetrener, Asko Nuutinen døde fredag kveld.

Nuutinen fikk et hjerteinfarkt under verdenscuprennene i Kontiolahti sist helg og hadde vært på sykehuset siden. Han skulle egentlig ha feiret egen 60-årsdag i Finland lørdag.

– Jeg tenkte bare på ham

I intervjuet med NRK rett etter rennet fortalte Laukkanen om den triste nyheten. Tårene illustrerte hvor mye den avdøde treneren har betydd for henne.

Etter premieseremonien kom hun smilende inn til den internasjonale pressekonferansen. Det tok imidlertid ikke lang tid før tårene presset på igjen.

– Denne morgenen fikk vi veldig triste nyheter om at vi har mistet vår mangeårige skytetrener. Etter det handlet det om å jobbe for ham, å jobbe som han har bedt meg om å gjøre i mange år. Jeg tenkte ikke på å vinne eller å tape, jeg tenkte bare på ham. Jeg føler glede over å vinne for han. Han ville vært stolt av meg, sier Laukkanen.

Etter den offisielle pressekonferansen fortalte Laukkanen om de spesielle timene før start.

Tre timer før rennstart ble Laukkanen oppringt av Finlands landslagstrener med beskjed om dødsfallet.

Laukkanen har bodd på et annet hotell enn lagvenninnene denne uken. Først i smøreboden før start møttes de igjen.

– Det var veldig emosjonelt da vi møttes. Jeg følte nesten at jeg ikke kunne se på lagvenninnene mine. Vi gjorde en avtale om å møtes i målområdet etter rennet uansett hvordan det gikk, forteller Laukkanen.

Mari Laukkanen pekte på sørgebåndet sitt og hyllet skytetreneren som døde på sykehus i går.

Asko Nuutinen var en del av trenerteamet da Laukkanen kom opp på landslaget i 2006. Det første året var han hennes personlige trener. Siden var det flere år der han ikke var tilknyttet landslaget, men Laukkanen fortsatte å søke råd hos ham.

– Det var han jeg snakket mest med om skyting. I tunge stunder var det han jeg ringte. Han hadde alltid troen på meg, sier en tydelig preget Laukkanen.

– Vurderte du ikke å starte?

– Det var et ønske fra familien hans om at vi skulle gå dette rennet. De sa at han ville ha ønsket det. Umiddelbart tenkte jeg at jeg selvfølgelig ville gå for ham, men under oppvarmingen meldte andre tanker seg. Det ble vanskeligere og vanskeligere nærmere start, sier Laukkanen.

Etter rennet var hun glad for at hun valgte å gå.

– Jeg ville bare gjøre den jobben han alltid har bedt meg om å gjøre, sier hun.

Les også

Renndirektør etter Sundby-påkjørsel: – Det verste som kan skje

Olsbu: – Veldig trist

Marte Olsbu ble Norges beste på jakstarten med en sjetteplass. Hun fikk med seg hva som hadde skjedd rett etter rennet.

– Det er veldig trist. Samtidig blir man bare enda mer imponert over at hun klarer å holde fokus på løpet, sier Olsbu.

Marte Olsbu gikk selv inn til en 6. plass. Den norske skiskytteren er imponert over at Laukkanen klarte å holde fokus på løpet.

Laukkanen skjøt tre fulle hus. På siste stående ble det én bom, men seieren var aldri truet.

Gabriela Koukalová ble nummer to på lødagens jaktstart. Fredagens franske toer, Justine Braisaz gikk inn til tredjeplassen.

Olsbu hadde lenge en pallplass i sikte, men sjansene ble spolert med én bom på siste skyting.

– Det ble én bom for mye. Jeg skulle gjerne vært foruten den siste bommen. Men jeg følte at jeg gjorde en god jakstart, sier Olsbu.

Tiril Eckhoff fikk løpet ødelagt allerede på første skyting, der det ble to strafferunder. Totalt ble det hele seks strafferunder på Eckhoff. Det holdt til 18.-plass.