Bjøntegaard tar drastisk grep: Neste jul blir feiret i høyden

Nå tar norske skiskyttere tak i høydetrening.

Erlend Bjøntegaard i vakre Anterselva sist helg. Her vil han også komme til å feire jul midt i neste sesong. Han er klar på at han må ta høydetrening mer alvorlig de kommende sesongene.

ANTERSELVA: De fleste norske skiskytterne har evig nok med å kvalifisere seg til VM i Östersund og planlegge resten av sesongen. Noen har lengre tanker enn den inneværende sesongen.

– Høydetrening er prioritert og et fokusområde. Jeg kommer til å feire jul her i Anterselva kommende desember. Det er helt klart, sier Erlend Bjøntegaard.

Det er flere av de andre norske skiskytterne på elitelandslaget som ikke er like sikker, men som vurderer å holde seg i høyden i den kommende julen og romjulen.

Høyderegime

Norske skiskyttere har de siste årene ikke hatt et høyderegime med lange perioder i høyden. Ole Einar Bjørndalen var en løper som sverget til lange perioder i høyden, ikke minst foran store mesterskap.

I år begynner forberedelsene til VM i Anterselva i 2020 (1400 meters høyde), VM i Pokljuka i 2021 (1400 meters høyde) og OL i Beijing 2022 (1600 meters høyde) for mange norske skiskyttere.

Erlend Bjøntegaard er en av dem som ønsker å bruke høydetrening til å komme i form til årets VM i Östersund, men først og fremst høste erfaring foran de kommende tre mesterskapene i høyden.

– Det vil være dumt å ikke være godt forberedt til de forholdene som møter oss fremover. Vi må nok hit ned på høydetrening også til sommerne allerede, sier Bjøntegaard, som allerede har bestilt rom i Anterselva til julefeiring i høyden.

Les også

Lagkameratens hyllest: – Det mest ekstreme vi har sett i skiskyting noensinne

Tre uker i mellomhøyde

Alle de norske skiskytterne, unntatt Tarjei Bø og delvis Johannes Thingnes Bø, gjennomfører nå en periode på drøye tre uker i mellomhøyde. De kom til Anterselva nord i Italia for halvannen uke siden og blir liggende og trene der på rundt 1400 meters høyde frem til kommende helg.

Deretter reiser de til Canmore i Canada som også ligger i høyden. Her skal de også gå en verdenscuprunde før de drar til Soldier Hollow (Salt Lake City) og nye konkurranser i høyden.

Erlend Bjøntegaard ble nummer to på sprinten i Anterselva, bare slått av umulige Johannes Thingnes Bø.

Ned før VM

Etter denne treukersperioden i mellomhøyde (1400 til 1600 meter over havet) vil de dra til Meråker på pre-camp før VM i Östersund.

– Min erfaring med høydetrening er veldig bra, jeg responderer veldig bra på det, sier Bjøntegaard og tror at denne perioden som de nå skal gjennom, kan gi utslag i god langrennsform allerede under VM.

Les også

Var på vei ut av laget, så slo han til

Samtidig må han kvalifisere seg til å gå renn i VM. Bjøntegaard er veldig aktuelt for sprinten etter sin annenplass på distansen under verdenscupen i Anterselva sist helg. Dermed vil han også få gå jaktstarten. Men selv med pallplass på sprinten så er han ikke sikker på at han får gå alle distanser.

Samtidig som han må vente på endelig klarsignal er det flere løpere som allerede er klare som brødrene Bø.

– Det endelige uttaket til VM kommer ikke før etter de to verdenscuphelgene i Nord-Amerika, sier sportssjef Per Arne Botnan.