Skiskyting

Formsvikt og smørebom for skiskyttergutta: - Vi har en jobb å gjøre

Skiskytterne sliter en måned før VM.

Norske skiskyttere hjemme i Oslo etter en relativt dårlig helg i verdenscupen. Denne uken skal de gå på hjemmebane og innrømmer at det er en del å rette på. Fra venstre: Emil Hegle Svendsen, sportssjef Per Arne Botnan, Henrik L'Abée Lund og Tarjei Bø.
  • Kurt B.M. Haugli

GARDERMOEN (Aftenposten): Norske skiskyttere ønsket seg en bedre inngang til kommende ukes prøve-VM og verdenscup på hjemmebane i Holmenkollen.

De to siste verdenscuphelgene har det vært langt mellom jubel med norske flagg.

— Det har vært mye ned i den siste tiden, sier skiskytternes sportssjef Per Arne Botnan til Aftenposten.

Smørebom

Verdenscupløpene i Nove Mesto begynte så bra med norsk seier på mix-stafetten. Fortsettelsen ble ikke fullt så bra. Beste individuelle prestasjon av en norsk løper ble 10.-plassen til Johannes Thingnes Bø på sprinten.

— Lørdag og søndag var prestasjonen en kombinasjon av at vi har litt dårlige ski og at vi ikke var bra nok på skytebanen, sier Botnan.

Skiskyttersjefen innrømmer at det kunne ha sett litt bedre ut en måned før VM i finske Kontiolahti.

— Vi har en jobb å gjøre. Ikke bare på skytebanen, men også ved å ha like bra utstyr som konkurrentene, sier Botnan.

Han er ikke glad for smørebommen som ble produsert i den norske smøretraileren i Tsjekkia i helgen.

— Vi er ikke redd for formen til jentene og guttene. Vi må være flinkere til å få utstyr som fungerer optimalt. Det blir ofte litt sånn følgefeil. Dersom utstyret ikke fungerer helt bra, tar løperne det med seg inn på standplass, forteller skiskyttersjefen.

Svendsens nedtur

Eneren i norsk skiskyting, Emil Hegle Svendsen, er en av de norske skiskytterne som har slitt etter jul.

— Det har vært begredelig, innrømmer Emil Hegle Svendsen da vi traff ham på Gardermoen mandag ettermiddag. Han var hjemme igjen etter en helg med svært middelmådige resultater.

Sesongen åpnet så bra for Emil Hegle Svendsen. Han vant det første rennet og fulgte opp med tre pallplasser til før jul. Men så ble han småsyk under verdenscuphelgen i Oberhof. Etter dette rennet har han bare hatt én plassering blant de 10 beste. I helgens løp i Nove Mesto ble han nr. 43 på sprinten og gikk seg opp til en 23. plass på jaktstarten.

— Jeg har ikke noen god forklaring på dette. Det har sviktet i flere ledd. Både skytingen og skigåingen har ikke vært topp. Det har vært tungt etter jul. Det er ikke noe å legge skjul på, forteller Emil Hegle Svendsen.

Kan ikke love bedring

Torsdag denne uken går de norske skiskytterne verdenscup på hjemmebane i Holmenkollen. 20 kilometer står først på programmet når skiskytterne nå kommer hjem. Det betyr nødvendigvis ikke hjemmeseier for Emil Hegle Svendsen som har kjøpt seg hus ved Holmenkollens fot.

— Jeg kan ikke love noe. Det har jeg gjort før og har brent meg på det. Jeg får gjøre jobben, så får vi se hvordan det går. Jeg har selvfølgelig lyst til å gjøre det noe bedre enn jeg har gjort tidligere.

Bjørndalen var ikke med

Da de norske skiskytterne ankom Gardermoen mandag ettermiddag, var det én mann som manglet. Superveteran og skiskytterlegende Ole Einar Bjørndalen var igjen i Mellom-Europa. Han kommer ikke til å gå på hjemmebane denne gangen.

— Vi ønsker alltid å stille med de beste løperne til enhver tid. Ole Einar har passert 40 år nå og han må få lov til å forberede seg på sin måte for at han skal kunne prestere best mulig i VM. Da blir det slik denne gangen.

Bjørndalen skal ta det med ro noen dager nå, før han fortsetter trening i høyden. Bjørndalen sa før sesongen at han satser på to formtopper denne sesongen. Den ene skulle komme under januarløpene i verdenscupen, den andre under VM i Finland. Han traff nesten på formtoppen i januar og lovet etter løpene i Anterselva at han skal være i maksform når VM starter 5. mars.

FAKTA

VM-uttak

Seks norske skiskyttere ble klar for VM i Kontiolahti i går:

Menn: Ole Einar Bjørndalen, Emil Hegle Svendsen, Johannes Thingnes Bø, Tarjei Bø

Kvinner: Tiril Eckhoff og Fanny Welle-Strand Horn

To menn og tre kvinner blir tatt ut etter verdenscupen i Kollen denne uken.

Les også

  1. Svendsen i trøbbel: - Det har vært begredelig