Skiskyting

Sølv-Olsbu skuffet på jaktstarten: - Dette var surt

Marte Olsbu gikk ut som nummer to, kom inn som nummer fire og var skuffet.

Marte Olsbu endte på den sure 4. plassen. Foto: Martin Slottemo Lyngstad / Aftenposten

  • Kurt B.M. Haugli
    Aftenposten

PYEONGCHANG/BERGEN: Tyske Laura Dahlmeier gikk inn til suverent OL-gull på kvinnenes jaktstart i skiskyting. Dermed forsvarte hun ledelsen. Sølvet gikk til Anastasiya Kuzmina, bronsen til Anais Bescond.

Beste norske ble Marte Olsbu på 4. plass.

– Sånn i utgangspunktet er fjerdeplass utrolig bra for meg. Men fjerdeplass er surt når du har den muligheten som jeg hadde. Hadde jeg ikke gått den ekstra strafferunden etter siste stående skyting hadde medalje vært innenfor rekkevidde, fortalte hun etter målgang.

Men det var en ting som gledet henne litt. Hun kom inn på oppløpet side ved side med svenske Hanna Øberg. Og det er for Olsbu som for de fleste norske idrettsfolk, det smaker litt ekstra å slå svenskene selv om det bare er en kamp om fjerdeplassen.

– Akkurat den spurtseieren var et plaster på såret.

Møte med samboeren

27-åringen fra Froland ønsket å komme seg fort inn i varmen etter løpet. Gjerne tilbake til hotellet og kanskje et møte med samboer Sverre T. Røiseland som kom til OL-byen etter at Olsbu hadde tatt sølvet lørdag.

– Jeg snakket med ham før løpet. Han ga meg ett råd: «Det er bare å gå på.»

– Det var ikke noe mer komplisert som ble sagt?

– Nei det var ikke det.

Røiseland er selv skiskyttertrener og en hennes viktigste rådgivere.

Les også

Norendal tok til tårene etter OL-nedtur: – Jeg var livredd

Måtte kle på seg mye

Tiril Eckhoff gjorde et sterkt langrenn og gikk seg opp fra en 24. plass på sprinten til en niendeplass. Men det ble for dårlig på skytebanen. Hun hadde fem bom. Tre av dem kom på første stående.

Hun syntes kulden og vinden var utfordrende.

– Jeg har aldri gått renn med så mye klær noen gang. Det er ikke så kaldt i seg selv, men det er den vinden som gjør det innmari surt. Men jeg skal ikke skylde på det. Det var jeg som bommet og det ødela den medaljemuligheten jeg hadde underveis, fortalte Eckhoff.

Les også

Tok OLs mest omstridte medalje. Så sa han ordene som førte til etterforskning.

24 sekunder bak

Marte Olsbu var det store norske håpet på mandagens jaktstart. Frolendingen startet 24 sekunder bak Dahlmeier.

Norge har aldri tatt gull i denne disiplinen på kvinnesiden før, og det så dårlig ut etter den første skytingen. Mens Dahlmeier skjøt feilfritt, pådro Olsbu seg en strafferunde. Dermed var hun 40 sekunder bak etter første skyting.

Tiril Eckhoff startet hele 1.26 minutter bak. Hun fikk en drømmestart med fullt hus, og var 1.04 bak Dahlmeier etter første skyting.

Det ble fryktelig vanskelige forhold på den andre skytingen, og både Olsbu og Eckhoff pådro seg to strafferunder. Dermed var begge de norske godt over minuttet bak.

En bom ødela håpet

Olsbu imponerte kraftig på tredje skyting med fullt hus. Dermed var hun med i medaljekampen, selv om avstanden til ledende Dahlmeier var 1.07. Eckhoff pådro seg dessverre tre strafferunder og var ute av medaljekampen.

Dahlmeier var uslåelig med fullt hus på siste skyting. Dermed gikk tyskeren inn til et suverent OL-gull.

Nå var spørsmålet om Olsbu kunne slå følge til pallen. Dessverre pådro hun seg en strafferunde, og dermed var avstanden opp til medalje litt for lang.

Kuzmina tok sølv, foran Bescond. Marte Olsbu tok 4. plassen, 1.07,3 minutter bak. Eckhoff endte som nummer 9.

Synnøve Solemdal og Ingrid Tandrevold endte som henholdsvis nummer 41 og 42.

Foto: Rune Sævig / Schibsted

Les mer om

  1. Marte Olsbu Røiseland
  2. OL
  3. Tiril Eckhoff
  4. Synnøve Solemdal
  5. Skiskyting