Skiskyting

Overraskelsen fra Sjusjøen: – Det er sjalusi og misunnelse som driver meg

Erlend Bjøntegaard var Norges beste skiskytter i sesongåpningen. Her forteller han om hvorfor han ikke har gitt opp.

Erlend Bjøntegaard har slitt i mange år med å nå helt opp blant de beste norske skiskytterne. Denne helgen var han den beste. En annenplass lørdag og en suveren seier søndag var overbevisende. Foto: Berit Roald, NTB scanpix

 • Kurt B. M. Haugli
  Kurt B. M. Haugli
  Aftenposten

SJUSJØEN/OSLO: Erlend Bjøntegaard har vært nær toppen lenge, nær på å ta steget helt opp i verdenseliten. Men ikke før denne helgen har det lykkes. 27-åringen har brukt sjalusi og misunnelse som motivasjon.

Da norske skiskyttere møtte mediene sist fredag før sesongåpningen på Sjusjøen denne helgen, var Erlend Bjøntegaard rangert som den syvende beste norske skiskytteren. Dermed visste han at han ikke kom til å få gå det første verdenscuprennet i Östersund om en drøy uke. Skiskytterlandslaget tar som regel ut laget til de første verdenscupløpene allerede før sesongåpningen.

Men i løpet av to dager på Sjusjøen er det ingen tvil om at han burde gått verdenscupåpningen. Bjøntegaard ble slått av bare Martin Fourcade lørdag og vant på suverent vis søndag.

– Vel det er nå bare slik det er. Jeg får mine sjanser senere, sa han etter den overbevisende helgen.

Les også

27-åringen hylles av Bø etter seieren: - Imponerende

Les også

Kokslien utmanøvrerte Graabak og sikret kongepokalen

Bare seks får gå

Ingen nasjoner får ha med flere enn seks løpere i verdenscupen i skiskyting. «De fire store» som Emil Hegle Svendsen, Ole Einar Bjørndalen og Bø-brødrene har i årevis hatt klippekort på to tredjedeler av denne kvoten.

Det er også disse fire som har prestert. Bjøntegaard, Lars Helge Birkeland og Henrik L’Abée Lund har vekslet på å forsøke seg i skyggen av de fire stjernene på laget.

Men nå har 27-åringen Bjøntegaard fra Kongsberg tenkt å splitte «firerbanden». Han er lei av å leve i skyggen, av å være en som presterer bra, men blir oversett av mediene og føle at folk ikke har helt tro på at han noen gang skal få det til.

– Det er dette toppidrett handler om. Det handler om å vinne, om å være bedre enn de andre rett og slett. Sånn er det. De beste får oppmerksomhet, men jeg skal ikke gå rundt å sutre av den grunn, sier han.

Les også

Hørte på pappa og sjokkerte Ski-Norge: - Tror ikke jeg klarer å sove i kveld

Erlend Bjøntegaard (startnummer 9) på standplass sammen med Henrik L’Abée Lund (31) og Martin Fourcade (helt til høyre). Foto: Berit Roald, NTB scanpix

Ikke noe sykelig

Men samtidig er det jo slik at også han vil ha oppmerksomhet, anerkjennelse og drømmer om å være den beste.

– Det er den sjalusien og misunnelsen over at noen får det til og får all oppmerksomheten som driver meg fremover. Jeg har jo lyst til å slå alle konkurrentene. Jeg må jo bruke sjalusi/misunnelse for alt det er verdt.

Han er rask med å legge til at det ikke er noen sykelig sjalusi rettet mot Bø-brødre, Hegle Svendsen og Bjørndalen det er snakk om.

– Samtidig er det jo noe som er iboende i alle oss mennesker. Man ønsker gjerne å bli litt bedre, og da er det jo naturlig å se i retning av dem som er bedre enn meg, fortalte 27-åringen før han hadde gått sine to sterke renn på Sjusjøen.

Les også

Får skryt av NRK-ekspert: – Sesongstarten er lovende

For dumt å gi seg

Han innrømmer gjerne at han har tenkt hvorfor han har holdt på år etter år uten å få det helt til. Men han har aldri tenkt alvorlig på å legge opp.

– Jeg ser nok litt annerledes på dette enn mange andre gjør. Det viktigste, selv om det ikke har vært så tydelig for utenforstående, er at jeg har hatt fremgang hvert år. Det har motivert meg, og det driver meg. Jeg har vært nær å gjøre store prestasjoner mange ganger. Når jeg ser at det er mulig, blir det for dumt å gi seg.

Akkurat det viste han på Sjusjøen søndag. Store deler av verdenseliten med de siste seks års verdenscupvinner Martin Fourcade i spissen stilte til start. Det var stilt store forventninger til «de fire store». Men det var altså Bjøntegaard som stjal overskriftene denne gangen.

Les også

Bjørgens kusine overbeviste, men tror hun blir vraket

Full skjerping

Langrennstrener for skiskytterne Egil Kristiansen annonserte allerede før rennene at Bjøntegaard kan ha noe å fare med.

– Nå har jeg kjent ham i bare to år, men han er betydelig mer skjerpet og skarp i år enn han var i fjor. Det hadde vært veldig bra om de som ligger bak Bjørndalen & co. hadde nærmet seg litt denne sesongen, mente Kristiansen fredag.

Bjøntegaard selv mener at han helt klart har tatt enda et par steg i utviklingstrappen.

– Det er mitt andre år på elitelaget. Jeg er veldig mye tryggere på trenerne og min rolle i laget. Jeg har utviklet meg bra som skiskytter i år. Skiteknisk har jeg aldri vært bedre. På skytebanen har jeg aldri vært bedre.

I tillegg har han skiftet skimerke og har vært veldig godt fornøyd med den endringen. Etter det han presterte i helgen meldte han seg på i kampen om en plass til OL i Sør-Korea.

– Det er ikke noe mål i seg selv å bli tatt ut til OL. Mitt mål er å kunne stå i målområdet i Sør Korea og være fornøyd med det jeg har gjort. Men akkurat hva det er som gjør meg fornøyd, skal jeg ikke si for mye om. Jeg kan absolutt være en del av OL-troppen.

PS: På søndagens fellesstart var det Johannes Thingnes Bø som var nærmest Erlend Bjøntegaard. Martin Fourcade ble nummer 3. Emil Hegle Svendsen ble nummer 4 og Tarjei Bø ble nummer 5. Ole Einar Bjørndalen sesongdebuterte med en 16. plass.

Hør hvorfor NRKs kommentator ikke liker å høre seg selv kommentere skirenn:

Les mer om

 1. Skiskyting
 2. OL
 3. Emil Hegle Svendsen
 4. Johannes Thingnes Bø
 5. Sør-Korea
 6. Tarjei Bø
 7. Ole Einar Bjørndalen