Skiskyting

Stafettminnet som gir norske jenter troen på medalje. Og det er ikke gullet fra Kollen.

Forventningene er lave, men de norske jentene har troen på at de kan kopiere magien fra Ruhpolding for en måned siden.

Her jubler de samme fire jentene som skal gå VM-stafetten i Hochfilzen, for tredjeplassen på verdenscupstafetten i Ruhpolding 12. januar i år. Nå tror de at det er mulig å kopiere den bedriften. Men da må de skyte perfekt. Det har de ikke gjort til nå i mesterskapet.
 • Kurt B. M. Haugli
  Kurt B. M. Haugli
  Journalist

HOCHFILZEN: Det som skjedde i den bayerske skiskytterlandsbyen 12. januar, er det de fire norske stafettjentene bruker som inspirasjon før VM-stafetten.

Den gang skjøt Norge bare ett eneste ekstraskudd i løpet av de fire etappene og åtte skytingene. 40 skudd og bare en bom. Det ga tredjeplass i stafetten.

Fredag er de samme fire jentene som går ut. Kaia Wøien Nicolaisen på startetappen, Hilde Fenne kommer deretter før de to med erfaring følger. Tiril Eckhoff på nest siste etappe, mens Marte Olsbu har ankeretappen som hun hadde i fjor.

– Vi er gode som lag og dersom vi gjør jobben så kan vi være helt der oppe også i morgen selv om mange der hjemme ikke har den helt store troen på oss, sier Marte Olsbu.

Les også

Thingnes Bø skuffet seg selv - treneren ble sint

Hun som manglet

Hun var til stede på pressetreffet torsdag morgen. Det var ikke Tiril Eckhoff. Hun hadde rett og slett fått en reaksjon etter 15 kilometeren i varmen i Hochfilzen dagen før.

– Jeg tror bare at hun trenger hvile. Jeg synes jo det er kjedelig, men rapportene tyder på at Tiril kommer til å være helt i orden i morgen, sier Olsbu.

Les også

Hegle Svendsen: - Jeg har rett og slett bommet helt på VM-formen

Bare tre av de fire norske jentene kunne stille på pressetreff. Tiril Eckhoff var slapp og slapp å stille. Fra venstre: Marte Olsbu (ankeretappen), Hilde Fenne (2. etappe) og Kaia Wøien Nicolaisen (startetappen).

Halve laget borte

Da Norge tok jubelgullet på stafetten under VM på hjemmebane for 12 måneder siden, var to av dem som skal forsvare tittelen fredag langt unna jubelrusen i Kollen.

Hilde Fenne går annenetappen. Hun satt på et hotellrom i en norditaliensk dal hvor hun skulle gå IBU-cup, konkurranse i skiskytingens 2. divisjon.

Kaia Wøien Nicolaisen går startetappen. Hun satt hjemme og fulgte løpet. Hun hadde håpet at hun skulle være på det laget, men var ikke god nok.

Les også

 1. VM-vinneren gikk på en Svendsen-smell: - Jeg var helt kaputt

 2. Nå følger de andre nasjonene i NRK-profilens fotspor: - Kan gjerne si at vi var pionérer på dette

Lader opp med hardøkt

Hilde Fenne gikk ikke 15 kilometeren. Mens de andre løperne torsdag tok seg en rolig skitur, måtte hun ut for å slite.

– Det blir en hardøkt i dag. Jeg har ikke gått på en stund, så jeg trenger det for å få kroppen i gang igjen, fortalte hun.

I utgangspunktet var det Fanny Horn Birkeland som hadde stafettplassen i lomma. Men det har ikke vært Birkelands mesterskap, og da hun havnet helt nede på en 63. plass i onsdagens renn, valgte Stian Eckhoff å vrake en løper som for bare ett år siden var med på å ta gull.

– Vi skal være klar over at vi har ut ungt lag uten så veldig mye erfaring. Vi skal ta med oss de gode opplevelsene vi hadde i Ruhpolding og kun fokusere på de mulighetene som stafetten gir, sier dametrener Stian Eckhoff.

Hilde Fenne er i hvert fall ukuelig optimist.

– Alt er mulig. Også gull, sier hun og smiler.

Hør Nils-Ingar Aadne fortelle om hvorfor han la komikerrollen på is og satset som profesjonell langrennsløper i ukens Aftenpodden Sport:

Les mer om

 1. Marte Olsbu Røiseland
 2. Tiril Eckhoff
 3. Skiskyting
 4. Skiskytter-VM