Skiskyting

Medaljeskred til Figgjo skiskyting

— De utmerker seg, og kommer stadig opp med talenter, sier presidenten i Norges Skiskytterforbund.

Torjus Idland var en av de store medaljegrossistene under helgens renn. Figgjo-løperen vant stafettgull samt to individuell medaljer i G15-klassen
  • Kim Goksøyr Strande

Hele 17 medaljer ble med hjem til Figgjo Ski & Skiskyting under verdens største skiskytterrenn denne helgen.

— Det har vært et bra miljø på Figgjo tidligere, men nå er de inne i en fryktelig god steam. De har vært veldig dyktige de siste årene, og jeg gleder meg til å følge de videre fremover, sier Tore Bøygard, forbundspresident i Norges Skiskytterforbund.

Denne helgen gikk Liatoppen Skiskytterfestival av stabelen i Hallingdal. Verdens største skiskytter-renn, hvor om lag 1200 norske deltakere mellom 10-16 år stilte til start. Figgjo Ski & Skiskyting stilte i år med 20 løpere, fordelt på 11 aldersklasser. Hele 17 medaljer ble med hjem til Jæren. Ni av dem førsteplasser. Bøygard, som selv var med på å starte opp rennet for 27 år siden, var også til stede i helgen. Han la seg godt merke til jærbuene, og skryter uhemmet av bydelslaget sør for Sandnes.

— De er fullt på høyde med resten av landet. De utmerker seg, og kommer stadig opp med talenter, sier han.

Helt i Norgestoppen

Leder for Figgjo Ski & Skiskyting, Ståle Undheim, kunne også si seg svært fornøyd med resultatene i samtale med Stavanger Aftenblad.

— Vi har fått til kjemperesultater. Dette er verdens største renn, og et veldig innarbeidet møtested for unge skiskyttere. Jeg tror aldri klubben har hatt en så god helg før. Det er helt utrolig, og viser at vi er en klubb helt i Norgestoppen, sier Undheim.

Klubblederen forteller videre at de var visse forventninger til at klubben skulle hente hjem medaljer fra rennet, og har vist gode resultater også tidligere i sesongen. Han mener medaljeskredet er en gjenspeiling av de siste årenes arbeid innad i klubben.

— Klubben har gjort det veldig bra med det sportslige opplegget. Dette gjelder både dyktige trenere, og gode resultater fra utøverne. De blomstrer nå i aller høyeste grad, og er et resultat av klubbens arbeid de siste tre, fire årene, sier han.

Overrasket elitetreneren

Arne Idland er en av de ni trenerne som utgjør det Undheim kaller et trenerteam på toppnivå i Norge. I tillegg til trenerjobben i Figgjo er Idland nå elitecoach for det norske landslaget i skiskyting. Han jobbet også som landslagssjef i skiskyting fra 2002 til 2006. Han ble selv overrasket over jærbuenes prestasjoner i helgens renn.

— Jeg visste vi hadde en gjeng på høyt nivå, men jeg ble overrasket. Utøverne havnet på en medgangsbølge fra starten av. Jeg synes det er veldig gøy å få det til, men voldsomt at en så liten klubb gjør det så bra, sier Idland.

Det at Rogalands-klubben er med å hevde seg helt i Norgestoppen er noe som skaper stor fascinasjon hos Idland.

— Jeg lurer litt på hva som har skjedd. Vi har hatt en veldig grønn vinter her på Jæren. Det er veldig interessant at en så liten klubb, uten snø, blir den suverent beste klubben for unge utøvere i landet. Jeg tror at en god gruppe, med gode innstillinger og en lyst til å gjøre jobben, er den avgjørende faktoren, sier Idland.

Det sier forbundspresident Bøygard seg også enig i.

— Det er klart det er spesielt når de ikke har snø, og må reise langt for å komme til den. Men jeg tror de har en filosofi om at de skal ha det gøy. De har knekt en kode, og har engasjerte trenere som bryr seg om ungdommen, sier han.

Kan nå langt

Idland sier det fortsatt er lang vei fra Figgjo til en fremtidig toppidrettskarriere for de unge utøverne. Men sier mye av grunnlaget nå ligger til rette for store prestasjoner i fremtiden.

— Om de er villige til å gjøre jobben, så kan de nå langt. De har et godt utgangspunkt, men dette er mange tusen treningstimer frem i tid, sier han.

Klubben har likevel ingen planer om å støtte seg på helgens resultater i tiden fremover.

— Vi er helt på topp innen disse årsklassene, men vi kan ikke hvile på laurbærene. Nå tar utøverne likevel en velfortjent ferie. Og de har fått streng beskjed om ikke å ta med seg geværet på påskeferien heller, sier leder Undheim, og ler.

Disse tok medalje for Figgjo Ski & Skiskyting i helgen:

Fredag, stafett:

1.plass jenter 11-12 år (Herborg Idland, Ane Nevland og Kari Hauge Paulsen)

3.plass gutter 13-16 år (Torjus Idland, Eirik og Idland Kevin Brekken Ramsfjell)

Lørdag, normal/sprint

1.plass - William Brekken Ramsfjell G10 år NY

1.plass - Herborg Idland J11

1.plass - Erik Sporaland G11

1. plass - Eirik Idland G13

2. plass - Martin Nevland G13

2. plass - Augusta Idland J14

3. plass - Torjus Idland G15

Søndag, normal/fellesstart

1.plass - William Brekken Ramsfjell G10 år NY

1.plass - Erik Sporaland G11

1.plass - Eirik Idland G13

1. plass - Torjus Idland G15

2. plass - Herborg Idland J11

2. plass - Martin Nevland G13

2. plass - Augusta Idland J14

3. plass – Ane Nevland J11