Skiskyting

Skiskytter-VMs folkefest i fare: - Sårt og skuffende

Arrangørene av VM i Kollen hadde regnet med fem millioner kroner til å arrangere fest for folket under skiskytternes VM.

Slik forestiller Oslo2016 seg at det kan bli Oslo sentrum under VM i mars.
  • Espen Hansen
    Aftenposten

Pengene var så godt som inne på budsjettet til Oslo kommune. Men så kom valget, nytt byråd og dermed forsvant de fem millionene.

På grunn av de signalene som kom fra det daværende byrådet vedtok organisasjonskomiteen for VM i skiskyting å sette i gang et prosjekt for underholdning, medaljeutdeling og aktiviteter i sentrum av Oslo. De fem millionene til en byfest var skrevet inn i det forrige byrådets budsjettforslag.

Disse planene frykter nå arrangørene at de blir nødt til å redusere kraftig.

Sett denne?

Les også

Billettsalget til Oslo-VM tok av etter Bjørndalen-seier

– Sårt og skuffende

Årsaken er at denne tilleggsbevilgningen i det nye byrådets forslag til budsjett er borte.

— Jeg synes det er både litt sårt og skuffende at vi nå mister denne bevilgningen som er en forpliktelse Oslo kommune har fra søknads- og tildelingsprosessen, sier Per Bergerud som leder organisasjonskomiteen for Oslo2016.

Slik forestiller Oslo2016 seg at det kan bli Oslo sentrum under VM i mars. Men folkefesten kan bli betydelig redusert dersom det nye byrådet står ved de lovnadene som kom fra det gamle byrådet i vår og sommer. Arrangørene mangler fem millioner kroner.

Han mener at det er ekstra skuffende ettersom de ikke har bedt om noen ekstra bevilgninger og etter at de har holdt seg innenfor de opprinnelige økonomiske rammene som kommunen har satt. Oslo2016 . De har fått lovnad om en underskuddsgaranti uten at det er noen trøst for Bergerud.

Kan ikke styre mot underskudd

— Vi kan jo ikke styre Oslo2016 mot et underskudd. Det ville være uansvarlig, sier Bergerud.

Han har lagt om til en storstilet fest i Oslos gater de 10 dagene VM i skiskyting pågår. Det skal være medaljeseremoni i sentrum med underholdning av kjente artister. Det skal bygges servering og det er lagt opp til mange aktiviteter for barn og unge.

  • Snømangel i Kollen: Her er kriseplanen hvis mildværet fortsetter

— Dette er jo en fest som også vil være en flott markedsføring for Oslo som vinterhovedstad. Det kommer 25-30.000 tilreisende som vil legge igjen betydelig beløp i byen. Det skal være en fest både for Oslos befolkning og for de tilreisende, sier Per Bergerud.

Bystyret i Oslo skal behandle neste års budsjett på sitt møte 16. desember. Per Bergerud og hans medarbeidere i Oslo2016 har ennå ikke gitt opp håpet om at byrådet skal snu i denne saken.

VM-sjef Per Bergerud er oppriktig bekymret for arrangementene som skal skje i sentrum under mesterskapet.

— Vi har gitt arrangøren en underskuddsgaranti på inntil fem millioner kroner. Kommunen har allerede bidratt med 22 millioner til selve mesterskapet, sier Frode Jacobsen, leder av Finanskomiteen og gruppeleder for Arbeiderpartiet i bystyret.

- Planlagt overskudd

— Det er, såvidt vi kan se, planlagt et stort overskudd for hele mesterskapet som skal pløyes tilbake til norsk skiskyting. Vi er i tvil om det er riktig av Oslo kommune å bruke fem millioner kroner på å sikre dette overskuddet, legger Jacobsen til.

- Arrangøren viser til at det handler om å innfri de forpliktelsene Oslo kommune hadde fra søkerprosessen?

— Det er ingen tvil om vi også har en verstkapsrolle, men denne søknaden om fem millioner til aktiviteter i sentrum kom først i fjor sommer, såvidt jeg kan ske. Vi stiller altså denne underskuddsgarantien, og vi har altså allerede bidratt i vesentlig grad.

- Ifølge Bergerud vil dette kunne gå ut over det man hadde planlagt for barn og unge i sentrum?

— Det håper jeg ikke skjer. Det er derfor vi gir denne garantien. Vi har hatt en god dialog med VM i skiskyting underveis, og den tror jeg kommer til å fortsette, sier Frode Jacobsen og legger til:

— Jeg skjønner jo deres utgangspunkt, men vi har mange utfordringer, og det går hvert år mange millioner til idretten i Oslo. Vi stiller oss spørrende om det er riktig at Oslo skal bruke fem millioner av penger, som idretten i Oslo trenger, til å bidra til et overskudd for VM, forklarer Frode Jacobsen.

Les også

  1. Her er Kollen-VMs kriseplan hvis mildværet fortsetter

  2. Billettsalget til Oslo-VM steg med 50 prosent etter Bjørndalen-seier