Skiskyting

Tester formen før VM: - Kanskje den viktigste distansen

Det er laget som har tatt ut seg selv. De er fire mann som i dag skal trene på å ta det gullet alle så inderlig ønsker seg.

Johannes Thingnes Bø (øverst til venstre), Tarjei Bø (nederst til venstre), Ole Einar Bjørndalen (øverst til høyre) og Emil Hegle Svendsen skal på papiret være det beste stafettlaget i verden. Det er ikke alltid de er det, men i Oslo om snaut to måneder de et inderlig ønske om å vinne gull sammen. I dag skal de øve på å vinne stafetter. MARTIN SLOTTEMO LYNGSTAD

 • Kurt B.M. Haugli

RUHPOLDING: — Det må være den verste nedturen i min karrière, sier Emil Hegle Svendsen.

DIREKTE 15.30: Stafett for herrer

Han snakker om stafetten i Sotsji. Den kvelden i den russiske OL-byen da han gråtende måtte konstatere at han hadde skuffet sine venner, sine kamerater på landslaget.

Denne har veldig mange lest:

Les også

Gensere og luer overbeviste Bjørgen og Lundberg om hva sønnen skulle hete

Han hadde spolert muligheten for et OL-gull til seg selv og tre andre, som står ham nær, på siste stående skyting. Norge kom ikke på pallen engang.

Fire har klippekort

Stafetten i verdenscupen er ikke det som utøverne legger aller størst vekt på. Men når det er mesterskap er det ett av de gullene som virkelig betyr noe.

Ole Einar Bjørndalen, Johannes Thingnes Bø, Tarjei Bø og Emil Hegle Svendsen. De fire har gått stafetten for Norge i de to siste mesterskapene. De har ikke lykkes. Men det er likevel de som er de soleklare kandidatene til de fire etappene som skal gås for flagg og fedreland.

I dag skal de fire ut for å gå stafett. Den andre stafetten i verdenscupen denne sesongen. De skal øve på noe som er en drøm for dem alle. Å vinne VM-gull sammen på hjemmebane i Oslo 12. mars.

— Å bli nummer seks på en sprint går greit. Det kommer alltid nye muligheter for deg selv. Stafetten er liksom den eneste sjansen laget har til å ta gull sammen, forteller Emil Hegle Svendsen.

Fått med deg denne?

Les også

«At folk kunne ha nytelse av å se på denne torturen, var rett og slett sadistisk»

— Stafetten i et mesterskap er kanskje den viktigste distansen. Det er den dagen da guttene eller jentene skal jobbe sammen med resten av støtteapparatet om å oppnå noe. Det er vanskelig å forklare det, men det er noe helt ekstra denne dagen, sier sportssjefen for skiskytterne Morten Aa Djupvik som har vært med på stafettjubel med norske langrennsløpere tidligere.

Gullene som glapp

Sist Norge vant gull i mesterskap var i Nove Mesto-VM i 2013. Den gang var ikke Johannes Thingnes Bø med. Fjerdemann da var Henrik L'Abée-Lund.

I de to mesterskapene som er arrangert siden har det vært stang ut på stafetten. Sotsji har vi vært innom. Det gikk ikke heller i fjorårets VM i Kontiolahti. Da var det tyskerne som var sterkest. Emil Hegle Svendsen synes han ødela for Johannes og Tarjei Bø den gangen for snart to år siden.

Det er noe som har satt spor. Derfor vil han så inderlig vinne, og derfor må han vise at Norge fortsatt har et stafettlag som er i stand til å stå øverst hjemme i Kollen under VM. Stafettene har et solid grep om publikum og alle tribunebilletter til herrestafetten i Kollen er utsolgt allerede.

Emil Hegle Svendsen er veldig oppsatt på å rette opp det som skjedde i Sotsji. Den gang han selv mente at han hadde sviktet sine lagkamerater.

— Jeg og Ole Einar hadde jo begge et OL-gull individuelt. Jeg ville så gjerne at Tarjei og Johannes også skulle få være få med seg et gull fra mesterskapet, sier han.

Det er ikke bare for Emil Hegle Svendsen at et stafettgull henger høyt. Foran VM i Kontiolahti forrige sesong slo Johannes Thingnes Bø fast at stafetten kom til å bli et høydepunkt i mesterskapet.

— Det er stort å vinne sammen med de andre på laget, og det vil være stort å vinne det på hjemmebane i Oslo.

Tarjei Bø har stått på pallen sammen med broren da han tok bronse i Kontiolahti og Johannes vant gullet. Det var stort den gangen. Nå håper han at han skal kunne gå helt til topps på pallen og vinne gull i VM sammen med sin bror.

— Det er fortsatt en drøm, sier han.

Sliter med avslutningen

Svendsen har vært ankermann på det norske stafettlaget i mange år. Han har hatt en kraftfull spurt, men før jul tapte han to spurter. En av de tapte spurtene kom på stafetten i Hochfilzen før jul. Han ble regelrett fragått av russeren Anton Shipulin.

— Jeg har fortsatt til gode å vinne en finish denne sesongen. Jeg tror jeg fortsatt har det som skal til, men jeg er vel blitt eldre og tregere, sier 30-åringen og smiler.

Han har langt fra avskrevet seg selv som fast ankermann på det norske stafettlaget. I dag går han sisteetappen og sportssjef Morten Aa Djupvik har ikke mistet troen på ham.

— Han er og blir en sterk avslutter, sier han.

Norge har på papiret både foran dagens stafett i Ruhpolding og foran VM det sterkeste laget. Ingen andre nasjoner har fire mann blant de ti første i verdenscupen sammenlagt. Det skulle holde til å vinne alle stafetter suverent.

Men stafett er fortsatt stafett, som Jon Herwig Carlsen utbasunerte så ofte at det ble et norsk munnhell. Det skal også gås en stafett neste helg i Anterselva.

Hør siste episode av Aftenpodden Sport her. Der diskuteres vintersport, glitter og stas og Martin Ødegaard:

Relevante artikler

 1. SKISKYTING

  Dagen da Svendsen ble kvitt et mareritt

 2. SKISKYTING

  Thingnes Bø måtte snakke hardt til seg selv: – Nå gjør jeg det igjen. Ta deg sammen.

 3. SKISKYTING

  Trenerne spurte Bjørndalen om stafettråd. - Jeg var ganske tydelig

 4. SKISKYTING

  Nå er Norge favoritt før VM på hjemmebane: - Skrekkblandet fryd

 5. SKISKYTING

  Sjefen om Kollen-VM: - Vi må ta mer enn tre gull

 6. SKISKYTING

  Fourcade: – Norge har mer å tape enn å vinne