Skiskyting

Bjøntegaard var nær OL-vraking: Nå har han los på medalje

Erlend Bjøntegaard var sist uttatte skiskytter til OL. Søndag var han Norges beste og én bom unna gullet.

Erlend Bjøntegaard har fått los på de helt store prestasjonene i OL. Søndag 5. plass, mandag er det jaktstart og han skimter medaljen. Foto: TERJE PEDERSEN, NTB scanpix

  • Kurt B. M. Haugli
    Kurt B. M. Haugli
    Journalist

PYEONGCHANG: Erlend Bjøntegaard lot seg inspirere av Simen Hegstad Krügers langrennsgull tidligere på dagen, ble beste norske med en 5. plass og har et utmerket utgangspunkt for jaktstarten.

Han sier det ikke rett ut, men mandag er det medalje som er hans nye mål. Det han sier rett ut, er at det også var litt bittert at han var ett eneste treff unna gullet på OLs åpningsdistanse.

Les også

Bomskudd ødela drømmen om OL-gull for debutanten: - Jeg er glad og frustrert

Glad og forbannet

– Jeg er glad, skuffet og litt forbannet nå. Men jeg er godt fornøyd, og det kommer nok til å synke inn etter hvert. Men akkurat nå sliter jeg med å ta dette inn over meg, sa han etter løpet som sendte ham inn på en 5. plass, bare 17 sekunder bak gullvinneren tyske Arnd Peiffer.

Han lyktes på en dag hvor to av OLs største gullfavoritter, Johannes Thingnes Bø og Martin Fourcade begge skjøt tre bom på de første liggende og øyeblikkelig spolerte sine gullsjanser.

Les også

OL-studio: Maren Lundby falt i OL-bakken

– Det er en vindutsatt stadion, og mange kommer til å bomme. Derfor er det gode muligheter på jaktstarten, men jeg har ikke råd til én eneste bom. Jeg håper og tror at jeg brukte opp bommekvoten min for dette OL, sa Bø etter løpet.

Både Fourcade og Bø er begge gode nok skiskyttere til å kunne gå seg inn på pallen når det mandag kveld skal gås jaktstart. Bø ble nummer 31. Han er 1,12 bak gullvinneren. Fourcade ble nummer 8 og er 22 sekunder bak.

Nådde målet

God nok til å vinne er åpenbart også Erlend Bjøntegaard. Ikke nok med at han skyter bra, søndag var han raskeste nordmann i sporet. Det sier litt, ettersom andre norske skiskyttere ofte er blant de raskeste i sporet.

– Før løpet hadde jeg et mål om å skaffe meg selv et godt utgangspunkt for jaktstarten. Det målet nådde jeg. Det er gøy å klare og hente ut så mye i en så viktig konkurranse, sa 27-åringen fra Kongsberg.

Han lot seg inspirere av Simen Hegstad Krügers gulløp tidligere på dagen.

– Vi så det på TV, og det var stor stemning. Klart jeg ble inspirert da jeg så hvor kraftfullt og bra han gikk på ski.

Erlend Bjøntegaard gjør seg klar til skyting. Det ble to bom og to strafferunder. Med bare en strafferunde ville han tatt gull. Foto: TOBY MELVILLE, Reuters/NTB scanpix

Skjøv legenden ut av laget

Bjøntegaard var lenge i tvil om han i det hele tatt skulle klare å kvalifisere seg til OL. Men til slutt var det han som fikk plassen foran skiskytterlegenden Ole Einar Bjørndalen. Mange mente at Bjørndalen burde ha fått plassen på grunn av gamle meritter og sin evne til å spisse formen inn mot mesterskap.

– Akkurat den diskusjonen håper jeg vi har lagt død nå.

Og selv om de norske herreløperne måtte forlate stadion uten medaljer, var det ingen slagen gjeng som lot seg intervjue av norske medier i isnende vindkuler og 11 minusgrader.

Les også

For 24 år siden krevde det norske folk Bjørndalen-vraking: – Det skapte en nasjonal reaksjon

Og selv om de norske herreløperne måtte forlate stadion uten medaljer, var det ingen slagen gjeng som lot seg intervjue av norske medier i isnende vindkuler og 11 minusgrader.

Erlend Bjøntegaard var sist uttatte skiskytter til OL. Søndag var han Norges beste og en bom unna gullet. Foto: Rune Petter Ness / Schibsted

Flere med ambisjoner

Tarjei Bø ble nummer 13. To bom på første liggende ødela litt av spenningen for ham. Han er bare 33 sekunder bak Peiffer og mener at dette kan gå.

– Det var ganske mye bra å ta med seg fra dagens løp. Jeg er litt skuffet over den liggende skytingen ettersom det ikke var så vanskelig å skyte som man kunne ha fryktet. Jeg er veldig nærme og er bare én strafferunde bak pallen i dag, så det er store muligheter.

Tarjei Bø er imponert over det OL-debutant Bjøntegaard fikk til.

– Det var jo ingen overraskelse for lagkameratene at Krüger skulle vinne. De visste hva han sto for. Slik har det vært med Erlend også. Han har vært veldig sterk i mange år, og det har vi visst. Men har ikke fått det helt til når det gjelder. I dag slo han endelig til.

Emil Hegle Svendsen ble nummer 18 og er 45 sekunder bak vinneren. Heller ikke det et umulig utgangspunkt for Svendsen som fikk to bom på liggende hvor han hele denne sesongen har vært svært sikker.

Les mer om

  1. OL
  2. Skiskyting
  3. Tarjei Bø
  4. Ole Einar Bjørndalen