Skiskyting

Disse grepene skal unngå kaos i Kollen til helgen og neste år

De ville tilstandene som publikum og arrangør opplevde forrige helg i Holmenkollen, kommer ikke til å gjenta seg lørdag og søndag.

Arrangørene lover at det er trygt å komme til Kollen tross kaoset forrige helg.
 • Mette Bugge
  Mette Bugge
  Journalist

HOLMENKOLLEN. Det garanterer Kristin V. Sæterøy, daglig leder i Holmenkollen skifestival.

Da fortsetter verdenscupen i skiskyting med Johannes Thingnes Bø & co., men de fleste har hendelsene i forbindelse med femmila i langrenn forrige lørdag i friskt minne.

Da var det mange fulle folk, T-banen som ikke gikk en periode, kaos, trengsel, gråtende småbarn, og flere ulykker. Mange var fortvilet over de scenene som utspant seg.
Da folk skulle hjem etter at langrennsløperne Dario Cologna, Martin Johnsrud Sundby og alle de andre stjernene var ferdig, oppsto det panikk blant flere publikummere.

– Dette kommer ikke til å skje igjen til helgen. Jeg garanterer at ingen skal få oppleve slike tilstander, sier Sæterøy, og hun begrunner det slik:

– Sist helg hadde vi ingen hendelser inne i anlegget. Der løser folk billett og det er sekkekontroll. Skiskyting foregår også inne på anlegget, og ikke ute i Marka, sier hun.

Kristin Vestgren Sæterøy, daglig leder i Holmenkollen skifestival.

Les også

 1. Sensasjonell norsk seier: - Nå kan jeg endelig si til datteren min at pappa er god nok

 2. Hoppheltene lamslått av Kollen-bråk: – Bare trist

Har flere tiltak klare

Arrangøren har økt bemanning av vektere og politi for å kunne ta imot alle som ønsker å være med på folkefesten i helgen. Med tanke på de mange problemene som oppsto under verdenscupen i langrenn, og som går sterkt ut over Holmenkollens gode navn og rykte, blir det flere tiltak også neste år.

– Det er tre ting som står i høysetet og som vi jobber hardt med. Det er sikkerhet, logistikk og rennprogram.

Sæterøy forteller at utfordringen er Marka, der arrangøren ikke har noen myndighet.

– Vi hadde tidenes konkurranser i hopp og langrenn, men det ble overskygget av hordene som skulle hjem fra Marka.

Så mange som 100.000 mennesker kan ha oppholdt seg langs løypene inne i Marka, noe som ikke vil forekomme nå.

Neste år tyder det meste på at tilskuerne som skal ut i skogen, ikke vil bli sluset forbi anlegget når konkurransen er over. De må gå helt andre veier.

– Det var da de som kom fra Marka møtte de som skulle ut av arenaen, at det ble kø og kaos, sier hun.

Barnefamilier får egne sluser

Sæterøy forteller at med helt andre utveier, vil det bli lettere å lose tilskuerne i anlegget trygt hjem. Det som også viser seg å bli en god idé, er å lage egne sluser for barnefamilier. Flere har etterlyst slike løsninger, for at foreldre med unger skal kunne føle seg trygge.

Andre tiltak kan være å stenge for biltrafikk til og fra Kollen i et visst tidsrom, for det finnes også andre veier.

– Da må vi samarbeide med myndighetene, siden vi snakker om en offentlig vei, sier hun og fortsetter:

– Det er viktig at vi får riktige starttidspunkt for femmila. I utgangspunktet er det internasjonal TV som bestemmer, men i den situasjonen vi er her, vi få igjennom dette. Klokken elleve-halv tolv ville vært en mye bedre tid for femmila, sier Sæterøy.

Begrunnelsen er at tilskuerne som skal i Marka, og de er yngre enn før, da ikke rekker å drikke seg snydens.

Les også

Bjørgen om Kollen-kaoset: – Ville ikke tatt med Marius hit

Må ikke ødelegge for renommeet

Sæterøy sier at arrangementet i Holmenkollen ikke må bli sett på som en fyllefest, for dette handler om nasjonalarenaens renommé.

Med forsterket vakthold og politi, vil også publikummere bli silt ut. De som er sterkt beruset omtrent før femmila starter.

For selv om arrangøren ikke har myndighet i Marka, har myndighetene det. De samme reglene gjelder der, som ellers i samfunnet.

Det har allerede vært evalueringsmøter med politi, sporveier og Ruter. Til uken blir det oppfølging med kommunen.

Sverre Seeberg, som sitter i styret i Det internasjonale skiforbundet (FIS), har tidligere sagt til Aftenposten at arrangøren bare må henvende seg for å endre rennstarten, og at det kan bli forandringer.

Det er TV og FIS sammen som avgjør når de enkelte skiarrangementene skal finne sted, og det er en stor kabal. Men alle, ikke minst utøverne, er interessert i at Holmenkollen består som en populær arena med god oppslutning av publikum.

Ble heiet frem av barn

Skiskytterne frykter på ingen måte at det skal være noen fare forbundet med å komme i Kollen i helgen.

Darja Domratsjeva, konen til Ole Einar Bjørndalen, endte på 2. plass etter Anastasia Kuzmina fra Slovakia på sprinten torsdag. Domratsjeva har god oversikt over det som skjedde sist helg:

– Jeg vet at langrenn, og ikke minst femmila i Kollen, har lange tradisjoner. Skiskyting er en yngre sport, også med yngre publikum. Jeg likte veldig godt at det var så mange barn som kom hit til Kollen for å heie på oss, og jeg tror de vil komme til helgen også, sier hun.

Hviterusseren tror også at mange har lært av det som skjedde i Kollen sist helg.

– Det går ikke an å oppføre seg slik, mener Domratsjeva, som legger til at Holmenkollen nesten er hjemmebane.

Ingrid Tandrevold, som ble beste norske på 23. plass, oppfordrer folk til å komme i Kollen i helgen.

– Dette er en helt annen type idrett, der det meste foregår på stadion, sier hun.

Landslagskollega Marte Olsbu, er enig:

– Ja, det var ville tilstander sist helg, og det er jo gøy at så mange følger idretten, men jeg tror at det denne helgen vil bli idretten som står i fokus, og ikke alt annet.

Har bedre kontroll

Kommunikasjonssjef Cato Esperud i Sporveien opplyser at det ut fra prognosene hva angår publikumsbesøk, vil bli noe helt annet på skiskyting, enn det som Sporveien opplevde forrige helg.

– Det opplegget vi hadde lagt for sist helg, skal vi kjøre også denne helgen. Det betyr økt kapasitet og forsterket vakthold sammenlignet med normalen.

Les mer om

 1. Holmenkollen
 2. Martin Johnsrud Sundby
 3. Ruter
 4. Ole Einar Bjørndalen