Skiskyting

Bjørndalen (42) tok sin 42. VM-medalje: - Jeg er stum av beundring

Og Emil Hegle Svendsen gikk seg opp 14 plasser og vant bronse.

Martin Fourcade var suveren, men Ole Einar Bjørndalen var likevel godt fornøyd med sølv på jaktstarten. Det var hans 42. VM-medalje i karrieren.
  • Sjur Magnus Bergstrøm

Martin Fourcade ledet fra start til slutt på jaktstarten i Holmenkollen, men det ble likevel en ny norsk jubeldag i Oslo. Ole Einar Bjørndalen sikret seg en ny sølvmedalje og på plassene bak fulgte Emil Hegle Svendsen, som gikk seg opp fra 17. plass på sprinten, på bronse og Johannes Thingnes Bø på fjerdeplass.

Bjørndalen fikk øredøvende jubel fra publikummet i Holmenkollen da han kom inn på oppløpet. Han tok sin 42. VM-medalje da han kom i mål 20 sekunder bak Fourcade.

— Jeg er stum av beundring over det Ole Einar gjør. Er det mulig?, spurte NRKs Ola Lunde.

Bjørndalen selv forteller til kanalen at det var et tøft løp, der han måtte holde litt igjen i løypa på grunn av ulike forhold, men han var godt fornøyd med å ta sin 42. medalje i en alder av 42. — Jeg måtte runde av med samme tall, sier han smilende, før han er rask med å legge til at det fortsatt er flere løp igjen med muligheter til å øke antallet enda mer.

Det er vanskelig å si. Jeg var offensiv for å holde unna bakover, følte meg trygg.

Les også

Derfor er Tiril-gullet spesielt for Northug

To bom av Bø

Martin Fourcade gikk ut først på jaktstarten, med Bjørndalen 27 sekunder bak som annenmann. Johannes Thingnes Bøe fulgte på fjerdeplass, 36 sekunder etter franskmannen.

Emil Hegle Svendsen var i mye bedre form på jaktstarten og vant VM-bronsen. Her gratulerer han Martin Fourcade.

Bjørndalen fikk det tøft i åpningen og ble raskt hentet inn av Thingnes Bø og ukrainske Sergej Semenov. Fourcade hadde allerede smelt ned alle sine blinker da trioen kom inn til første skyting. Thingnes Bøe skjøt feilfritt og gikk ut på andreplass, 30 sekunder bak franskmannen. Bjørndalen fikk en strafferunde og fulgte etter på femteplass, drøye 20 sekunder bak der igjen.Avstanden fra Fourcade ned til lillebror Bø holdt seg på andre runde. Fourcade var igjen sikkerheten selv på andre liggende skyting og la press på nordmannen med rask og feilfri skyting. Bø klarte ikke å svare og bommet to ganger. Heldigvis for Norge sin del, skjøt Bjørndalen feilfritt og beholdt femteplassen, kun ti sekunder bak andremann Arnd Peiffer.

Les også

Her blir Eckhoff hyllet foran 15.000: - Jeg hadde ikke flere tårer igjen

Ny spenning

Fourcade hadde muligheten til å i prakis avgjøre jaktstarten på tredje skyting, men bommet opp til høyre på første skudd og måtte ut i strafferunde. Både Pfeiffer og russiske Jevgenij Garanitsjev bommet også på hvert sitt skudd, men Bjørndalen viste sin store erfaring og skjøt feilfritt. Superveteranen gikk ut 48 sekunder bak.

42-åringen var dermed avhengig av at Fourcade måtte sprekke på siste skyting. Der bommet verdenscuplederen to ganger og plutselig var det spenning igjen. Det så lovende ut da Bjørndalen raskt skjøt ned de tre første blinkene, men dessverre kom bommet på det fjerde skuddet og dermed var gullet Fourcades.

— Jeg så ikke at han hadde bommet. Det skulle jeg gjerne visst, for da hadde jeg brukt lenger tid kanskje. Men jeg er uansett fornøyd med meg selv, sier Bjørndalen til NRK.

— Hadde du skutt feilfritt hvis du hadde visst det?

— Det er vanskelig å si.

Fornøyd og lettet Hegle Svendsen

I det stille hadde også Emil Hegle Svendsen gått seg opp fra 17. plass til å kjempe om medaljer. Selv om trønderen bommet på siste skudd endte det i en duell med Thingnes Bø om bronsen. Den vant "Super-Svendsen" som tok bronsemedaljen bak Fourcade og Bjørndalen.

Emil Hegle Svendsen smilte bredt etter bronsetriumfen.

— Det var ergerlig med siste bom, men jeg er fornøyd og lettet, så det var godt, sier Svendsen, som forteller om store forskjeller på kroppen fra lørdag til søndag:- Jeg følte meg mye bedre i dag og det føles egentlig rart at det var så stor forskjell, men jeg veldig glad for det. Jeg var bekymret for at formen var dårlig. Det blir en ond spiral og det påvirker det fysiske og. Du tviler veldig og det setter seg i kroppen, så dette var veldig godt. Nå er det mørke glemt, sier Hegle Svendsen og smiler.

Les også

  1. «Det var nå det måtte skje. Og alt klaffet»

  2. Verdens beste farget håret for å ligne norsk skiskytter

  3. Bjørndalen var selv med på å utvikle sølvskiene