Russisk skiskytter diskvalifisert for doping. Det kan gi Norge OL-medalje.

Jevgenij Ustjugov er fratatt en rekke resultater. Dermed ligger Norge an til å rykke opp til OL-bronse på skiskytterstafetten fra 2014.

Russiske Jevgenij Ustjugov er fratatt en rekke resultater, deriblant dem fra OL i 2014.

OSLO/ANTERSELVA: Et antidopingpanel i Det internasjonale skiskytterforbundet (IBU) kom til denne avgjørelsen som ble presentert lørdag.

Blir den stående, vil det bety at det norske stafettlaget med Tarjei Bø, Johannes Thingnes Bø, Ole Einar Bjørndalen og Emil Hegle Svendsen rykker opp til bronseplass. Tyskland vil i så fall stå igjen som vinner foran Østerrike.

Norge vil også gå forbi Russland som beste nasjon under Sotsji-OL.

«Jevgenij Ustjugov har brutt dopingbestemmelsene paragraf 2.2 ADRV og brukt et forbudt stoff, oxandrolone. Han er utestengt i en periode på to år fra 13. februar 2020», heter det i pressemeldingen fra IBU.

«Jevgenij Ustjugovs resultater oppnådd fra 27. august 2013 til slutten av 2013/14-sesongen er strøket. Det inkluderer medaljer, poeng og premier. Han er dermed også fratatt OL-gullet på stafetten i 2014», står det videre.

Anton Sjipulin (f.v.), Dmitrij Malysjko, Aleksej Volkov og Jevgenij Ustjugov jubler for OL-gull etter skiskytterstafetten på hjemmebane i 2014. Nå blir de trolig fratatt medaljene.

Kan få medalje i posten

Ustjugov er også ilagt å betale sakskostnadene. 34-åringen er ikke lenger aktiv løper. Ustjugov har muligheten til å anke IBUs avgjørelse til Idrettens voldgiftsrett (CAS).

Tidligere norsk skiskytterpresident, Tore Bøygard, som nå er norsk medlem i IBU-styret, tar forbehold om at dommen ikke er rettskraftig. Han regner med at Jevgenij Ustjugov kommer til å anke dommen.

– Det er trist at noen utøvere kan komme til å få medaljer i posten, sier Bøygard til Aftenposten i Anterselva, der VM i skiskyting nå arrangeres.

Per Arne Botnan og Norges skytetrener Siegfried Mazet i Anterselva.

– Bare tragisk

Samtidig er Bøygard glad for at juks blir avslørt også lenge etter at det ble jukset.

– Vi forteller dermed at dersom du er en utøver som jukser, så skal du ikke føle deg trygg for at du kan bli tatt seks-syv år etter at det skjedde. Det er et signal om at vi finner dere til slutt, sier IBU-toppen.

Sportssjef Per Arne Botnan er også skuffet etter avsløringen.

– Det viser at noe fungere, men man håper man får de resultatene før, at det ikke skal gå så lang tid før man får svarene. Det er egentlig bare tragisk, sier han.

Den russiske skiskytteren Svetlana Sleptsova har testet positivt på det forbudte stoffet ostarine. Også hun blir fratatt sine resultater oppnådd i 2013/14-sesongen.

(©NTB / Aftenposten)