Skiskyting

I all motgangen henter Solemdal inspirasjon hos Bjørgen

Synnøve Solemdal var i ferd med å etablere seg i verdenstoppen. Så skar det seg.

Synnøve Solemdal smiler til solen i Kollen, men det siste året har det vært mye motgang og mange tårer. Foto: Vidar Ruud – NTB Scanpix

 • Kurt B.M. Haugli

HOLMENKOLLEN (Aftenposten): Synnøve Solemdal (25) har vært langt nede i perioder det siste året.

Når tårene har presset på og det har vært som tyngst, henter hun inspirasjon og mot hos andre toppidrettsutøvere som har vært gjennom tunge tider.

— Jeg finner trøst og inspirasjon i å lese om andre idrettsutøvere som har vært gjennom noe spesielt. Jeg kan for eksempel tenke på Marit Bjørgen, som slet tungt i tre år og kom tilbake. Det er sånne ting som gir meg motivasjon og som gir meg troen på å fortsette, forteller Synnøve Solemdal.

Denne sesongen har heller ikke vært noen dans på roser, men nå ser hun frem til å gå i Kollen.

Den store nedturen

November 2013: Før den nasjonale åpningen på Sjusjøen ville «alle» snakke med Synnøve Solemdal. Tora Berger hadde fortalt at hun skulle gå sin siste sesong. Skiskytteren fra Tingvoll på Nordmøre var sett ut til å være hennes arvtager. Solemdal svarte, lo og smilte.

Desember/januar 2013/14: Solemdal viste at hun fort kunne bli den nye norske kvinnelige skiskytterstjernen. Hun var tre ganger på pallen og vant et verdenscuprenn i Hochfilzen.

Mars 2014: Etter OL-deltagelse med sykdom i kroppen og elendige resultater, blir det kjent at hun har kyssesyken.

Ble redd

— Jeg var absolutt lengst nede i den periode da jeg var sykest i fjor. Jeg hadde lite energi og du blir redd når kroppen ikke responderer i det hele tatt. Du begynner å tenke: Går dette egentlig over, forteller skiskytteren fra Tingvoll.

Med dette bakteppet var det at Synnøve Solemdal gikk inn i en ny sesong. Det ble ingen umiddelbar suksess. Plasseringer mellom 31 og 73 i verdenscupen før jul var ikke mye å skrive hjem om.

— Det tar litt tid å bygge opp et grunnlag. Det er litt tilbakeslag her og der. Du blir frustrert når du hele tiden vil trene for å bli bedre, men så får du ikke alltid gjort det.

Syk igjen

Første helgen i januar gikk hun inn til en 69. plass på sprinten i Oberhof og ble syk – igjen. Denne gangen bare en helt vanlig forkjølelse. Men det førte til at hun ikke fikk starte for Norge i verdenscupen i Nove Mesto sist helg. Hun var rett og slett ikke kvalifisert. Dermed blir 15 kilometeren i Holmenkollen torsdag bare hennes andre renn i verdenscupen etter nyttår.

— Jeg må bare være tålmodig. Jeg har hele tiden vært klar på at denne sesongen skal jeg bruke til å bygge meg opp igjen. Det kommer et VM neste år som jeg er veldig gira på å være med på, forteller hun foran rennene i Holmenkollen. Renn som også er prøve-VM.

25-åringen er frisk, men hvor rask hun er vet hun ikke helt.

— Jeg har jo ikke gått renn på mange uker. Men jeg vil jo gjerne også være med til VM i Finland allerede i år, sier hun.

Bare to jenter er forhåndsuttatt til VM i Kontiolahti i Finland i mars (Fanny Welle-Strand Horn og Tiril Eckhoff). Derfor blir Solemdals prestasjoner i Kollen denne helgen avgjørende for om skiskyttersjef Per Arne Botnan mandag har henne på listen med de tre øvrige utøverne som blir VM-uttatt.

FAKTA

Synnøve Solemdal

Født: 15. mai 1989 (25 år)

Klubb: Tingvoll Idrettslag

Bosted: Lillehammer

Debuterte i verdenscupen i 2008/09-sesongen. På landslaget siden 2009/10-sesongen

Meritter: Tre VM-gull, alle i stafetter. To seiere i verdenscupen, totalt fire pallplasser i verdenscupen.

 1. Les også

  Her er spørsmålet Thingnes Bø har fått tusen ganger

 2. Les også

  Tarjei Bø må stå over Holmenkollen-rennene

Les mer om

 1. Synnøve Solemdal

Relevante artikler

 1. SKISKYTING
  Publisert:

  VM-vinneren fra Holmenkollen har funnet årsaken til formsvikten: - Jeg trodde at karrieren var over

 2. SKISKYTING
  Publisert:

  Solemdal legger opp

 3. SKISKYTING
  Publisert:

  Sender B-lag til verdenscup i Canada

 4. SKISKYTING
  Publisert:

  Sist uke fikk reserven Solemdal vite at hun skulle gå normaldistansen

 5. SKISKYTING
  Publisert:

  Nå må Norge stole på «junior»

 6. SKISKYTING
  Publisert:

  Slik er status for de norske VM-håpene i skiskyting