Mesterhjernens metode

OBERHOF (Aftenposten): Forespørselen fra Norge sjokkerte Siegfried Mazet (45). Nå opplever han enorm suksess og forteller hvordan han jobber med skiskytterstjernene.

Når Johannes Thingnes Bø plaffer ned blinkene, finner ofte TV-kameraene ham: en høy mann med mørke konsentrerte øyne, som regel i retning blinkene.

Siegfried Mazer er én av mesterhjernene bak Norges enorme skiskytter-suksess.

Men hva er hemmeligheten bak?

Ble sjokkert

Mazet hadde braksuksess som fransk landslagstrener, spesielt med legendariske Martin Fourcade. Men beskjeden han fikk i 2018, sjokkerte ham likevel:

Norge ville ha ham som skytetrener.

– Jeg tenkte at Norge hadde alt av trenere. Jeg tenkte det ville være umulig at de kunne trenge meg. Men så skjedde det. Det er perfekt, sier Mazet til Aftenposten.

Nå har han ledet det norske herrelaget i fire år sammen med Egil Kristiansen, som har ansvaret for skigåingen.

Siegfried Mazet hyller jobben makker Egil Kristiansen gjør med utøverne i sporet. «Verdens beste trenerduo», sier Morten Aa Djupvik.

– Mye følelser og engasjement

Det var Morten Aa Djupvik i skiskytterforbundet som hentet inn Mazet. Han trodde laget kunne ha godt av nye impulser utenfra.

I tillegg skjønte Djupvik at Mazet hadde en unik evne til å kommunisere med utøvere.

– Han er en franskmann med mye følelser og engasjement, og han kan få treningen til å følges veldig viktig. Da våkner man og blir litt mer på hugget, sier Johannes Dale.

– Kjefter han?

– Noen i miljøet kan kanskje oppleve det som kjeft, men jeg tror ingen av oss oppfatter det slik. Vi vet hva greia er.

Djupvik beskriver Mazet som en «ganske sterk personlighet som stiller krav» og ikke er redd for å gi hverken ris eller ros.

– Er du noen ganger redd for å såre utøvernes følelser?

– Jeg prøver alltid å få tilbakemeldinger. Rollen min som trener er å føle meg frem. Jeg må kjenne utøverne, vite når de er slite eller triste. Det er aldri de som tilpasser seg meg, det er jeg som tilpasser meg dem, sier Mazet.

– Trenger han å bli ristet, rister jeg ham

Mazet får spesielt ros for jobben han har gjort med Johannes Thingnes Bø. VM-kongen har tatt store steg som skytter i vinter, og hevet treffprosenten fra 82,1 til 89,6. Det bidrar naturligvis til at han nå fremstår uslåelig.

Da Mazet kom inn i 2018, kom Bø med klar beskjed: «Jeg vil bli best i verden», sa stryningen.

– Da sa jeg at vi må endre ting, utvikle oss og gå videre, sier Mazet.

Han har vært spesielt opptatt av å lage en helhetlig og langsiktig strategi. «Vi er her, vi vil dit», illustrerer han engasjert.

Nå renner gullene inn for Bø, og Mazet har lært ham bedre å kjenne de siste årene.

– Hvis jeg vet at Johannes trenger å bli «pushet» eller ristet, da rister jeg ham. Hvis han er usikker, prøver jeg å betrygge ham. Fra én dag til en annen er det annerledes.

«Johannes, det er bare én ting å gjøre. Hold deg rolig og pust to ganger før du skyter». Dette var Siegfried Mazets ord til Johannes Thingnes Bø før jaktstarten i VM. Bø vant suverent.

Mazets metode

Når utøverne skyter her på VM-stadion, står tusenvis og følger forventningsfullt med. Det psykologiske presset knekker utøver etter utøver. Og nettopp her ligger kjernen i Mazets metode.

30 prosent av skytingen handler om teknikk, mener han. Resten handler om hvordan man håndterer følelsene.

– Alle her er kapabel til å skyte 20 treff. Men når du leder og kjemper om medaljer, er alt annerledes, forklarer franskmannen.

Den tankegangen gjennomsyrer treningen. «Han er veldig dedikert. Han vil ikke ha én eneste dårlig økt», beskriver NRK-ekspert Ola Lunde. Så når det skal gås hardøkter med våpen, går alle samlet. Det skal være tydelig hvem som gjør det best, slik at det blir mer prestisje og press.

– Det han gjør så bra, er å skape konkurranselike situasjoner på trening. Han er veldig flink til å skape situasjoner som føles veldig viktige. Det er det skiskyting handler om, sier Dale.

Så når de norske løperne tramper frem på standplass lørdag, er de godt rustet. Bak dem vil en høyreist franskmann følge strengt med.