Skiskyting

Etter gullfesten i Falun: Nå har skiskytterne kniven på strupen

VM starter etter en middelmådig halvannen måned for norsk skiskyting.

Det norske herrelaget har vunnet to av fire stafetter i verdenscupen denne sesongen, men resultatene i forkant av VM har vært skuffende.
  • Kurt B. M. Haugli

Et jubel-VM er over. Norge tok 11 gull i Falun. Over halvparten av alle gullmedaljene ble delt ut til tonefølge fra «Ja, vi elsker». Det er i skyggen av disse jubeldagene i Falun at norske skiskyttere fra torsdag skal ut å prestere i sitt verdensmesterskap i Kontiolahti i Finland.

Direkte torsdag 17.15: Mixed stafett

Middelmådig måned

De må prestere etter en svært så middelmådig halvannen måned for norsk skiskyting.

Det hele startet jo så bra. Det aller første verdenscuprennet ble vunnet av Emil Hegle Svendsen tilbake i desember i Östersund. Alt var som det skulle være i norsk skiskyting. Norge var helt der oppe i alle renn. Arven i kvinneklassen etter Tora Berger skulle ikke bli så vanskelig å forvalte. Tiril Eckhoff vant også ett av rennene i Östersund.

Men så kom motgangen, og mens norske langrennsutøvere kranglet om uttak og vant verdenscuprenn, var det stort sett stille rundt skiskytterne. Avslutningen av januar og starten av februar var preget av middelmådige resultater. Da det ble gått verdenscuprenn i Holmenkollen var Ole Einar Bjørndalen på sin egen private treningsleir, Emil Hegle Svendsen og Tarjei Bø var syke og Tiril Eckhoff ut av form.

Manglende interesse

Slikt blir det bare småsaker av i Norges nettaviser, notiser i papiravisene og et likegyldig skuldertrekk til av blant publikum. Presidenten i Norges Skiskytterforbund er ikke bare begeistret for det som har skjedd. Dette skulle jo være sesongen hvor norske skiskyttere virkelig skulle bygge opp spenning og interesse for neste års VM på hjemmebane i Holmenkollen.

— Resultatene den siste tiden gjør ingenting om de klarer å nå sine mål om medaljer i Kontiolahti. Det vil jo ha betydning både markedsmessig og for billettinteressen foran neste års VM i Oslo. Samtidig kan mye rettes opp med en god desember og januar i neste sesong, sier skiskytterpresident Tore Bøygard til Aftenposten.

Langrenn vs. skiskyting

Han vil ikke fyre opp under krangelen om hvem som er størst, langrenn eller skiskyting. I den kampen har akkurat nå langrenn overtaket. Seertallene til NRK fra Falun var store (opp mot 2 millioner så avslutningen på Petter Northugs femmil). Samtidig har skiskyting de siste årene vært en av de absolutt mest populære TV-idrettene.

Det er slik vi liker å se norske skiskyttere: Jublende etter seier.

— Jeg synes det er stor stas med norske medaljer i Falun og synes ikke denne diskusjonen om hvem som er størst er så veldig interessant, sier Bøygard.Langrenn har hatt sine tydelige profiler. Petter Northug, Marit Bjørgen og Therese Johaug som har innfridd. I tillegg har hopp fått en ny ener i Rune Velta. Den litt ukjente som endelig får det til. Det er historier som publikum elsker.

Ble borte

De norske skiskytterprofilene har ikke vært like synlige. Ole Einar Bjørndalen – superveteranen på 41 år – har lovet å være i form til VM. Det har samtidig betydd at han ikke har vært synlig i konkurranser siden Anterselva rundt 20. Januar. Mindre profiler gir mindre oppmerksomhet.

— Vi kan vel innrømme at resultatene i de siste verdenscuprennene ikke var helt som ønsket. Men det svinger fort i skiskyting. Guttene har mål om gull i stafett og individuelt. Det er et mål om gull på mix-stafetten i dag, og jentene har klare medaljemål. Klarer de dette i VM, er vi i ledelsen storfornøyd, sier Bøygard.

VM hvert år

VM i Kontiolahtis første øvelse (mix-stafett torsdag ettermiddag) kommer bare fire dager etter at Northugs spurt for evigheten avsluttet VM i nordiske grener. Det er det tredje skiverdensmesterskapet som nå kommer på rad. Det har vært nesten kontinuerlig VM siden begynnelsen av februar, da VM i alpint gikk av stabelen i USA.

VM i nordiske grener og alpint avholdes annethvert år. Skiskytterne har VM hvert år. Det blir mange mesterskap for norske TV-seere annenhver vinter. Tore Bøygard er ikke fremmed for en diskusjon rundt VM-frekvensen blant skiskytterne.

— Jeg har ikke tenkt tungt gjennom denne problemstillingen, men er åpen for å ta en debatt om det. Jeg skjønner godt at det diskuteres. Samtidig vet jeg at det ikke er et tema i IBU (Den internasjonel skiskytterunionen – red. Anm.), sier skiskytterpresident Tore Bøygard.

Torsdag får norske skiskyttere sin første sjanse til å vise hva de er gode for. De skal ut på mix-stafett. Øvelsen Norge vant i OL i Sotsji. På det norske laget går: 1. etappe – Fanny Welle-Strand Horn, 2. etappe – Tiril Eckhoff, 3 etappe – Johannes Thingnes Bø, 4. etappe – Tarjei Bø.

VM-skiskyting, miks stafett: NRK1 torsdag kl. 17.15

Les også

  1. Hegle Svendsen: - Ser ikke ut som jeg klarer mange VM-gull