Skiskyting

- For mine døtre på 7 og 9 år, har det vært tøft. De har fått høre det på skolen

Han ble sett på som en forræder i hjemlandet da han forlot Frankrike og tok jobb som trener for norske skiskyttere.

Siegfried Mazet (38) hadde suksess med det franske skiskytterlandslaget. Så dro han til Norge. Foto: Cornelius Poppe, NTB scanpix

  • Kurt B. M. Haugli
    Kurt B. M. Haugli
    Journalist

Siegfried Mazet (38) var en av dem som hadde sørget for at Martin Fourcade ble en vinnermaskin og at Frankrike var en av verdens beste skiskytternasjoner. Nå skal han bidra til norske VM-gull.

Les også

Fourcade forlot seierspallen i sinne: - Nå er det kaos

Fourcade ble såret

Mazet planter albuene i restaurantbordet, lener den røslige rammen fremover og snakker lidenskapelig om det han har opplevd etter at han sa opp som skytetrener til verdens ubestridte ener i sporten.

I åtte år hadde han fortalt franske skiskyttere hvordan de best skulle treffe blinken med høy puls.

Etter sesongen i fjor ble det klart at neste sesong skulle han trene Fourcades argeste konkurrenter. Han ble ansvarlig for at norske skiskytterhelter får den svarte blinken til å falle.

Martin Fourcade likte dårlig at treneren forlot Frankrike til fordel for Norge. Foto: Ørn Borgen

Det ble ikke bare godt mottatt av Martin Fourcade eller det franske folket. Under verdenscupåpningen sa Fourcade etter å ha vunnet rennet, at han var såret over at Mazet hadde skiftet side.

– For meg har det vært veldig, veldig tøft fordi jeg har hatt deler av det franske folket mot meg og de har sendt meg noen svært lite hyggelige beskjeder. For mine døtre har det vært enda tøffere på skolen. De er syv og ni år gammel og har fått høre det, sier Siegfried Mazet.

– Hvorfor ble det slik?

– Fordi den franske sportsavisen L’Equipe skrev at Martin (Fourcade) sa noen ufordelaktig om meg. Jeg er blitt sett på som en forræder. Denne franske avisen har fremstilt meg slik. Jeg ble svært sint på L’Equipe, og jeg har vært der for å snakke med journalistene. Deres artikler har gitt et veldig galt bilde av meg i Frankrike. Det er mange i Frankrike som fortsatt har et slik bilde av meg.

– Hvordan er ditt forhold til Martin Fourcade nå?

– Akkurat nå, i denne delen av sesongen, er det rolig og fint. Det har igjen blitt vennlig. Men han har vært veldig kald mot meg før sesongen og ved starten av sesongen i Østersund.

Siegfried Mazet i norske landslagsfarger. Nå er han i VM. Foto: Kurt B.M. Haugli

– Har du noen gang angret på at du tok det valget som du gjorde?

– Jeg har absolutt ingen anger. Jeg ville ha angret på det hvis jeg hadde blitt i Frankrike.

– Hvorfor?

– Det var tid for å forlate. Da denne muligheten kom til meg, ville ikke miste den. Da jeg forlot Martin og laget, visste jeg at det ikke betydde noe for hverken ham eller laget. Kanskje var det litt vanskeligere for de yngste. Jeg følte mange ganger at når jeg ga råd, så gikk inn det ene øret og ut det andre. For en trener må du ha mer tenning fra utøverne. Det var jeg som tok all risiko da jeg kom til Norge. I Frankrike er det ikke noe press. Jeg kunne ha blitt sammen med Martin, ventet, sett og slappet av. Det er ikke min filosofi.

– Hva er den største forskjellen på å være skiskyttertrener i Frankrike og i Norge?

– Jeg har ikke brukt nok tid i Norge til å ha en skikkelig følelse med hvordan folket ser på skiskyting. Det er åpenbart mye større medieinteresse enn jeg er vant med. Med det franske laget hadde vi L’Equipe og noen andre media som vart litt interessert. Men det var ingen spørsmål om intervjuer av løperne bortsett fra Martin. Han er en internasjonal stjerne. Men for de andre på laget er det veldig rolig. Når det er så pass viktig for norske medier, så er jeg helt sikker på at skiskyting også er viktig for folk i Norge.

Les også

Sportssjefen frykter Fourcade, men mener Norge har skaffet seg en stor fordel før VM

– Er det stor forskjell i hvordan norske skiskyttere forholder seg til skytingen enn det du er vant med?

– Det er kanskje mest i treningsfilosofi. Det handler om hvordan du agerer foran blinken når du er i konkurranse. Det er mitt mål med utøverne at de lærer seg å leke mer. At skiskyting er morsomt. Det ser ut for meg som om at det i Norge har det vært en stereotyp holdning til hvordan man skal skyte. Det har bare vært en måte å skyte på. Når situasjonene eller konteksten har forandret seg, så har løsningen alltid vært den samme. Det er blitt gjort det samme valget uansett.

– Hvor lang tid tar det til at du når målet ditt?

– Det første året må jeg ta meg tid ta meg tid til å observere, ta inn ny informasjon og finne min plass i laget. Jeg trenger er sterkt forhold til utøverne. Det er to nye trenere denne sesongen (Egil Kristiansen er ny langrennstrener – red.anm.). Dette året har derfor vært en stor endring for utøverne. Det blir et slags eksperimentelt år. Vi vet allerede hva vi må jobbe med neste år. Vi har en krystallklar plan for neste sesong.

– Norge har ikke hatt mange utenlandske skiskyttertrenere på toppnivå. Er du blitt møtt med skepsis i Norge?

– Aldri, sier franskmannen før han legger til:

– Eller – jeg tror ikke det. Alle her har vært så vennlige og jeg har bare godt å si om de andre lederne i laget og utøverne.

Han smiler.

– I am so happy now.

Les mer om

  1. Skiskyting
  2. Frankrike