VM-overraskelsen: - Uten Hanevold hadde jeg ikke vært her

Kaia Wøien Nicolaisen fra Asker danket ut Synnøve Solemdal.

Kaia Wøien Nicoolaisen skjøv Synnøve Splemdal ut av laget. Gode prestasjoner i USA i februar ble utslagsgivende.

— Som regel er jeg ikke særlig nervøs før renn. Så jeg må nesten bygge opp litt spenning i kroppen. Kanskje dette hjelper, sa Asker-løperen som får sin VM-debut på VMs 15-kilometer osndag.

Hun er for de aller fleste ukjent. I flere sesonger har hun slitt med sykdom. Derfor er det bare så vidt hun har fått sjansen i verdenscupen.

Debut for to år siden

Det er bare to år siden hun debuterte i verdenscupen nettopp i Holmenkollen. På den sprinten ble hun nummer 88. Siden har det ikke blitt mer enn en håndfull konkurranser blant de aller beste. På to år har det bare blitt åtte starter.

Og det var de to siste av disse som har ført henne til en plass på VM-laget i selveste Holmenkollen. Da verdenscupen reiste til USA i februar fikk Nicolaisen sjansen. To renn og to plasseringer blant de 10 beste gjorde at kvinnetrener Stian Eckhoff tok ut løperen fra Asker.

— Det var en totalvurdering som gjorde at Kaia fikk sjansen nå, sier Stian Eckhoff.

--

  • Les og se dokumentaren om Emil Hegle Svendsens kronglete vei mot VM:
Les også

Emil Hegle Svendsen (30) var for dårlig trent. Han var ikke tent. Han hadde lyst til å legge opp. Men så bestemte han seg for å snu det.

--

God skytter

Nicolaisen har hatt sin styrke på standplass. Men rennene i USA viste at hun også hadde fått opp farten i sporet.

Nå skal hun gå i et anlegg hun kjenner veldig godt. Asker-jenta går for samme klubb som olympisk mester, nå NRK-ekspert, Halvard Hanevold, Asker Skiklubb.

— Det var vel Halvard som var inspirasjonen da klubben startet en skiskyttergruppe. Vi kan godt si at hadde det ikke vært for hans suksess, så ville ikke jeg drevet på med dette, fortalte hun da jentene (minus Tiril Eckhoff) som skal gå 15-kilomteren møtte mediene mandag ettermiddag.

Trøbbel med helsen

Det er stadig tilbakevendende luftveisproblemer som har ført til at 25-åringen ikke har fått flere løp. Akkurat når ting har sett som lyesest ut, så har en forkjølelse eller et snev av influensa dukket opp. I hele desember denne vinteren var hun også slått ut av virus.

Hun ble også syk like i forkant av mesterskapet, men nå er hun frisk.

Halvard Hanevolds prestasjoner førte til at det ble opprettet en skiskyttergruppe i Asker Skilag. Dermed ble det skiskyting på Kaia Wøien Nicolaisen.

— Du kan si at jeg er kvinnelagets Tarjei Bø, sier hun og ler. Tarjei Bø har vært kjent for å ryke på en forkjølelser på de mest ugunstige tidspunkt nesten hver eneste sesong. Dog skal det bemerkes at det ikke har skjedd denne sesongen.Nicolaisen har nå lagt bak seg all sykdom og ser kun fremover.

— Jeg gleder meg virkelig til dette. Jeg har aldri vært med på noe sånt og jeg er usikker på både hva jeg kan forvente av meg selv og dere av meg, sier hun.

Norges lag på onsdagens 15 kilometer består av Tiril Eckhoff, Marte Olsbu, Fanny Horn Birkeland og altså Kaia Wøien Nicolaisen.

Mer om VM skiskyting finner du under her: