Norge jublet for gull – Bjørndalen kritisk til VM-øvelse

Marte Olsbu Røiseland og Johannes Thingnes Bø kopierte fjorårets stafettbragd.

Marte Olsbu Røiseland og Johannes Thingnes Bø kunne juble for VM-gull.
  • Bernt Harald Brennevann

Nok et laggull var i boks da Bø skjøt to perfekte serier på sin andre og siste etappe. Han kunne gå ut fra standplass for siste gang med nesten åtte sekunders ledelse til Tyskland.

Til slutt krysset Bø målstreken 17,6 sekunder foran tyskerne, mens Frankrike gikk inn til bronsemedaljen. Det ble tilløp til drama da Emilien Jacquelin plutselig bare hadde én stav, men uhellet gikk ikke utover det franske lagets medaljejakt.

– Dette var et skikkelig kick. Jeg hadde mye adrenalin i dag. Etter en dårlig gjennomkjøring på den første etappen var jeg litt sint på meg selv. Den siste etappen var noe av det bedre jeg har gjort, sa Bø til NRK.

Norge står nå med syv medaljer etter åtte VM-øvelser. Røiseland har vært med å vinne fem av dem, mens lillebror Bø har plukket fire medaljer.

– Helt vanvittig. Nå tar jeg min femte medalje. Det er en drøm, rett og slett, sa Røiseland.

Etter rennet var Bø mest opptatt av å hylle lagvenninnen. Han spår mer edelt metall på løperen fra Froland.

– Hun gjorde det over to etapper, jeg på den siste. Jeg tror hun kan ta to medaljer til, sa 26-åringen.

Marte Olsbu Røiseland og Johannes Thingnes Bø under torsdagens parstafett i Anterselva.

Var i trøbbel

På første skyting fikk Røiseland én hårfin bom, men plaffet kontrollert ned de øvrige blinkene og holdt seg til det ene ekstraskuddet. Norge var dermed drøyt ti sekunder bak ledertiden.

Med en perfekt ståendeserie kunne Røiseland sende Bø ut i føringen på Norges andre etappe. Som lagvenninnen trengte stryningen ett ekstraskudd på første skyting, men gikk likevel ut fra standplass i marginal ledelse foran Sveits.

På neste skyting var Bø i trøbbel. Han sto i fare for å havne i strafferunden, men greide å skyte ned den siste blinken med sitt tredje ekstraskudd. Med det lå Norge seks sekunder bak teten.

Torsdagens stafett var lenge svært jevn. Kun seks sekunder skilte fem nasjoner da Røiseland gikk ut i ledelsen etter en perfekt serie på sin nest siste skyting. På stående trengte hun ett ekstraskudd.

Les også

Bø om «feiden» med rivalen: – Det er ikke som før

Marte Olsbu Røiseland under en liggendeskyting i VM torsdag.

Bjørndalen-kritikk

Frankrike stilte til start uten Martin Fourcade. Nybakt verdensmester på jaktstart, Emilien Jacquelin, ble foretrukket foran en av skiskyttersportens mest meritterte løpere. Parstafetten har sine kritikere, og Ole Einar Bjørndalen er blant dem.

Skiskytterlegenden fra Simostranda liker ikke måten konkurransen blir gjort på. Han mener det burde blitt kjørt en kvalifisering slik at flere får muligheten til å kjempe om gullet.

– Det er synd med sånne VM-medaljer som blir utdelt, med så mange gode løpere som sitter hjemme og ser på. Jeg er ikke akkurat veldig fan av øvelsen, sa Bjørndalen til NRK like før rennstart.

Bjørdalen er kritisk til VM-øvelse.

– Quentin Fillon Maillet og Martin Fourcade sitter hjemme. Vetle Sjåstad Christiansen og Tarjei Bø sitter hjemme. En hel haug tyskere og russere som sitter hjemme og har ikke sjans til å kvalifisere seg til øvelsen, sa Bjørndalen videre.

Parstafett er en fersk VM-øvelse. I fjor vant Norge da den ble arrangert for første gang under mesterskapet i Östersund. Røiseland og Bø var på pallen sammen med Italia og Sverige.

Skiskytterfesten i Anterselva går nå inn i sluttfasen. Lørdag står stafettene for tur, mens det hele rundes av med fellesstart dagen etter. Sistnevnte blir Johannes Thingnes Bøs siste sjanse til å reise hjem med et individuelt gull i bagasjen.