Skiskyting

Björn Ferry tar et oppgjør med dopingtatte kolleger: - Jeg er «ursinnig»

De siste dopingavsløringene i skiskyting får den svenske OL-gullvinneren Björn Ferry til å rase.

Her er situasjonen som får Björn Ferry sint. Bildet er tatt under verdenscupen i Holmenkollen i fjor. Nå dopingtatte Aleksander Loginov har akkurat gått forbi Ferry og tar andreplassen på jaktstarten. Ferry mener at han stjal andreplassen fra ham selv og tredjeplassen fra lagkamerat Carl Johan Bergman Foto: Anette Karlsen - NTB Scanpix

 • Kurt B. M. Haugli

— Jeg ble «ursinning» da jeg forsto, skriver Björn Ferry på sin blogg på SvTs hjemmesider.

Björn Ferry la opp etter forrige sesong, men den frittalende svensken slutter ikke å ha meninger om sporten i hans hjerte. Nå er det de nye dopingavsløringene i skiskytingen som tenner ham. For en drøy måned siden ble det kjent at den russiske skiskytteren Aleksander Loginov hadde testet positivt. I forrige uke ble det kjent at ukrainske Sergei Sednev også er blant de dopingtatte.

Les også

Ukrainer og russer to av skiskytterne på dopinglisten

Stjal plasseringer

En av grunnene til at Björn Ferry raser i sin blogg på SvTs nettsider er at han og lagkamerater er blitt frarøvet gode resultater på grunn av de dopingtattes prestasjoner.

Björn Ferry la opp etter forrige sesong. Han er kjent som en frittalende idrettsutøver. Foto: Darko Bandic - AP

— Sist jeg så Loginov var da han dro forbi meg opp Gratishaugen i Holmenkollen. Han ble nummer to i det løpet, jeg ble nummer tre og Carl Johan Bergman ble fire. Carl Johan skulle ha stått på pallen sammen med meg og Simon Eder, skriver svensken på sin blogg.Ferry ble slått av Loginov med 15 sekunder i dette løpet i Kollen i mars i fjor.

Stafettbronsen som glapp

Ferry forteller også om sin erfaring med den andre dopingtatte, ukrainske Sergei Sednev.

- Om Sednev har jeg bare ett sterkt minne. Jeg husker hvordan han hoppet rundt etter målgang på stafetten i VM i Russland i 2011. Ukraina ble nummer tre, vi ble nummer fire.

Det hjelper lite for Ferry at Sednev testet positivt først to år senere.

— Selvfølgelig var den positive testen fra 2013, men det var for EPO. Mest sannsynlig var det ikke første gangen han tok det, skriver Ferry.

Hegle Svendsen snytt for verdenscupseier?

Sergei Sednev var også sentral i en norsk duell i 2011. Den gang sto det mellom Tarjei Bør og Emil Hegle Svendsen. De to knivet til siste renn om å vinne verdenscupen sammenlagt. Til slutt vant Tarjei Bø sammenlagt med fem poengs forsprang til Svendsen.

VG har gått gjennom alle resultatene fra sesongen hvor Sergei Sednev ble nummer 16 sammenlagt i verdenscupen. Dersom Sednevs resultater hadde blitt strøket den sesongen, ville de to norske utøverne havnet begge på 1110 poeng, men Emil Hegle Svendsen ville vunnet cupen på flere seiere.

Flere artikler

 1. SKISKYTING
  Publisert:

  Norsk trio hylles: - De rapper biler, lar buksene falle og beveger seg på randen av kriminalitet

 2. SKISKYTING
  Publisert:

  Nordmennene sviktet på siste skyting

 3. SKISKYTING
  Publisert:

  Tarjei Bø avsluttet sesongen med nok en tredjeplass

 4. SKISKYTING
  Publisert:

  Derfor kan Johannes Thingnes Bø vinne i dag

 5. SKISKYTING
  Publisert:

  Forlot Norge og debuterte i verdenscupen for Sverige

 6. SKISKYTING
  Publisert:

  Nordmann overrasket alle med sin første pallplass: - Har drømt om det lenge