Thingnes Bø med Maskorama-fleip etter bommen

Johannes Thingnes Bø følte seg som en seigmann på ski da han fikk svenskebank. Men han føler seg helt trygg på mer alvorlige farer i Finland.

SER BARE EN FARE: Elgen i Maskorama eneste fare for covid i finske skoger mener Thingnes Bø

– Så lenge ikke elgen i Maskorama kommer med covid inn i løypene tror jeg vi klarer oss, sier Thingnes Bø til VG spøkefullt om smittefaren eller mangelen på sådan, som han opplever under verdenscupen i skiskyting.

Han har vært i Finland i to uker nå og håvet inn fire pallplasser, selv om han etter eget utsagn følte seg som en «laban» i løypene.

Mens de norske langrennsløperne har trukket seg fra verdenscuprenn frem til jul og nøyer seg med Norgescuprenn på grunn av smittefrykt, skal Thingnes Bø gå alt når han drar til Mellom-Europa og Østerrike for de to siste helgene før jul.

Han har corona-messig følt seg helt trygg i Finland, i samme land der flere norske langrennsløpere følte seg utrygge på sitt verdenscuparrangement.

– Det har vært kjempebra. Jeg kommer ikke på noe som er dårlig. Det har vært veldig bra, sier Thingnes Bø om smittevernregimet på skiskyting etter tredjeplassen på sprinten i Kontiolahti.

Han sier de er fullstendig klar over faresignalene over å gå renn, men han er glad for at det har vært opp til utøverne å velge deltagelse eller ikke.

Les også

Tarjei Bø etter triumfen: – Nå er jeg der jeg hører hjemme

– Vi har ikke fått noen råd og jeg tipper at medisinske rådet selvsagt er å la være å drive på med idrett. Hvis du er i fare for å bli smittet tror jeg ikke det medinske rådet er annerledes, sier Thingnes Bø.

– Det er en risiko som vi godkjenner siden vi gjør dette. Så får vi se om det er et smart valg eller ikke.

Uansett; lørdag ble det svenskebank for Bø-brødrene.

Johannes Thingnes Bø og Sebastian Samuelsson gikk likt inn på standplass til fjerde skyting, men der sviktet nordmannen. Med to strafferunder forsvant svensken i front og tok sin første verdenscupseier. Thingnes Bø måtte ta til takke med tredjeplass 19,5 sekunder bak vinneren. Franske Fabien Claude tok andreplassen. Sturla Holm Lægreid fulgte opp med 4. plass.

– Det var utrolig bra og fantastisk kult. Det er heftig å komme inn og skyte om seieren sammen med Johannes. Dette kommer jeg til å huske lenge, sier Samuelsson til NRK.

Han bygde også opp forventninger om ny svenskebank i stafetten søndag, men får svar fra Tarjei Bø.

– Jeg liker ikke å få svenskebank, men jeg liker svenske dueller som vi har hatt i sesongstarten. Dette er en perfekt oppbygning til stafetten i morgen. Da skal jeg love at vi skal gi svenskene bank, sier Tarjei Bø til VG via Det Internasjonale Skiskytteforbundet.

AVGJORDE: Sebastian Samuelsson vant jaktstarten i Kontiolahti i duell med Johannes Thingnes Bø.

Det svingte av den norske-svenske duellen i jaktstarten i finske Kontiolahti. Og det lå en Bø-triumf i luften før håpet forsvant. Thingnes Bø var faktisk skremt av egen prestasjon etter rennet.

– Jeg var litt laban i dag, sier Thingnes Bø før han legger til:

– At jeg syter litt når kroppen ikke er helt på lag betyr bare at jeg har høye forhåpninger og krav til meg selv.

Det var imidlertid storebror Tarjei Bø som først «fikk det» i tetkampen i Finland.Han var i ledelsen ut fra start, men gleden ble kortvarig på grunn av en tabbe. Det utviklet seg til det han kalte det verste scenarioet han kunne startet med, med tre bom på første skyting.

– Da jeg begynte å skyte trodde jeg bommen satt til venstre og skrudde to til høyre og bommet på to skudd til. Så ute i løypene fikk jeg vite at alle bommene lå til høyre, sier Bø, som innrømmer at starten var en hard landing etter torsdagens triumf.

Da den ene broren sviktet fra start banet det imidlertid vei for broren i de krevende forholdene. Men til slutt ble han også felt av egne feil da han bommet to skudd på siste stående.

Les også

Tok tre grep – nå kan Thingnes Bø ta sin 50. seier

Tarjei Bø mener broren må se det positive:

– Han bommet litt på siste skyting og gikk en sisterunde som ikke er av hans varemerke. Men vi har gått fire renn og Johannes har vært på pallen i alle i sesongstarten, sier Bø, som mener det heller er konkurrentene som burde være urolige over brorens prestasjoner.