Skiskyting

Bronse ble en opptur for Norge

Norge hadde vunnet de fire siste mixedstafettene i mesterskap. Likevel var ikke skuffelsen stor over torsdagens bronse.

BRONSEGLEDE: Fanny Welle-Strand, Tiril Eckhoff, Tarjei Bø og Johannes Thingnes Bøe gledet seg over tredjeplassen på mixed stafett.
  • Kurt B.M. Haugli

KONTIOLAHTI (Aftenposten): Skytingen, med ett unntak, satt. Skiene gled alminnelig godt. Langrennsformen var OK.

Norske skiskyttere, som de siste seks ukene har tvilt på om de var på ville veier foran VM, fikk noen gode svar. At Tiril Eckhoff klønet fryktelig på sin stående skyting og trolig rotet bort norsk gull, var tilgitt allerede ved målgang.

– Ja, dette var på mange måter en opptur. For min egen del er dette min debut i VM. Å begynne VM-karrièren med en medalje, er jeg storfornøyd med, fortalte Johannes Thingnes Bø etter løpet hvor Tsjekkia tok gullet og Frankrike sølvet.

Ryddesjauen etter Eckhoff

Tiril Eckhoff beklaget at hun ikke fikk det til.

– Jeg er bare glad for at de andre nå rydder opp etter meg her. Det var også veldig tøft å gå i dag. Jeg er glad jeg klarte å komme meg i mål, fortalte hun etter sin etappe.

Hun bommet to ganger. Klønet med ladingen og fortsatte med å bomme.

En strafferunde ble for tøft i dette selskapet. Etter at jentene hadde gått sin del av mixedstafetten, var Norge halvannet minutt bak ledende Hviterussland og Darja Domratsjeva.

Johannes Thingnes Bø skulle få klappet på skulderen av nettopp Tiril Eckhoff. Han sto på stadion og så det hele.

– Det er jo litt sånn at man banner litt innvendig når du står der og ser en lagkamerat slite. Men da må du jo bare angripe litt hardere. Det kan hende at nettopp dette førte til at jeg presterte bedre i dag, fortalte yngstemann Bø.

Prikkfri skyting

På første etappe hadde Fanny Welle-Strand Horn skutt prikkfritt, men samtidig hatt det tungt i sporet. Sukkersnøen i Kontiolahti favoriserte ikke de tyngste jentene.

– Jeg hadde håpet å være litt raskere på ski, men skytingen var perfekt. Det var ikke forhold for meg i dag, fortalte Fanny Welle-Strand Horn.

Brødrene Bø hadde ansvaret på herrenes del av stafetten. Tarjei Bø hadde fått ankeretappen. Hans form etter jul har ikke vært all verden. Det har handlet mye om sykdom og dårlige resultater. Nå skulle han slåss med Martin Fourcade, verdenscuplederen og den beste skiskytteren denne sesongen. Det ble ikke rått parti. Men selv med feilfri skyting klarte ikke storebror Bø å holde følge med franskmannen. Skytingen var han fornøyd med.

– Det jeg presterte på skytebanen i dag, er kanskje det beste jeg har gjort. Jeg var rask, rolig, offensiv, men samtidig hadde jeg kontroll, sa en smilende Tarjei Bø.

For tøff i sporet

Fourcade hadde han ikke mulighet til å tukte i spore.

– Det var en spesiell situasjon. Snøen var så tøff og gå i og han hadde ti meter på meg. Jeg gikk alt jeg hadde, men det gjorde han også. Egentlig klarte jeg å holde avstanden helt til motbakken. Da gikk han fra meg, dessverre, beklaget Tarjei Bø.

– Tok ikke du litt inn på ham på slutten?

– Tydeligvis var det taktikken hans å brenne til fra starten av på sisterunden og dermed få et såpass stort forsprang at det ble umulig å ta ham igjen. Han lyktes med det, fortalte Bø.

Herretrener Egil Gjelland sto på standplass under hele løpet og var klar på at dette var godkjent.

– I dag vinner vi en bronsemedalje. Dette lover veldig bra for resten av mesterskapet, sa en optimistisk herretrener etter at det hele var over.

Vanskelig føre

Det var svært vanskelige forhold i Kontiolahti denne kvelden. Et vedvarende mildvær har sørget for at snøen, som er preparert om og om igjen, oppførte seg som sukker rundt skiene.

Føret lignet på mange måter det som var under 50-kilometeren i Falun sist søndag. Det ble også en utfordring for smørerne anført av smøresjef Morten Hegle Svendsen. Han var på studietur i Falun sammen med de norske langrennssmørerne. Derfor kom ikke føret som noen overraskelse for ham.

– Det var tungt for mange og de lettere løperne har hatt en fordel. Samtidig ser det ut som om vi har truffet alminnelig bra på smurningen, sa smøresjefen.

Les også

  1. Tarjei Bø slo tilbake: - Kanskje min beste skyting

  2. – Vi vant bronsemedaljene

  3. Etter gullfesten i Falun: Nå har skiskytterne kniven på strupen

Les mer om

  1. Johannes Thingnes Bø
  2. Tarjei Bø