Skiskyting

Her Bjørndalens nye supertrailer

Tredemølle for rulleski, styrketreningsrom, seks sengeplasser. Nå er Bjørndalen-traileren klar for sesongen. 

Ole Einar Bjørndalens nye stolthet. Et treningsstudio på hjul.
  • Kurt B.M. Haugli

SJUSJØEN (Aftenposten): Med ferske sponsormerker sto Ole Einar Bjørndalens (41) treningstrailer rett bak de norske skiskytternes gedigne smøretrailer.

Det er ikke noe småtteri Ole Einar Bjørndalen har satset på foran sin siste sesong.

Superveteranen tar støtteapparat til et helt nytt nivå med sitt rullende treningssenter.

Les også

Northug lekte med svenskene: - Jeg kan ikke juble etter dette

To sjåfører er leid inn

Det handler om en trailer som er som et treningsstudio på hjul. Bakerst i traileren er det en tredemølle hvor man kan gå på rulleski, her er et fullt utstyrt rom for styrketrening, sengeplasser til seks, dusj, kjøkken og avslapningsrom med skinnmøblement.

Bakerst i traileren har han en tredemølle for rulleskitrening. I tillegg er det sengeplass til seks, styrketreningsrom og oppholdsrom med skinnmøbler.

Skiskytterlegenden som er kjent for ikke å overlate noe som helst til tilfeldighetene, fortsetter å prøve ut nye ting selv om det aldri så mye er siste sesong som aktiv i verdenscupen.

Les også

- Lars Helge er den av oss som minner mest om Ole Einar

— Den skal være med på alt jeg gjør og i alle verdenscuprenn. Jeg har to sjåfører som skal kjøre rundt, forteller han litt stolt om den nye doningen han har skaffet seg.

Denne helgen har skiskytterne sin nasjonale åpning i anlegget på Natrudstilen på Sjusjøen. Det er ikke første gang at Ole Einar Bjørndalen har med seg rullende støtteapparat. Han gikk for noen år siden til innkjøp av en stor bobil som han har bodd i når han har vært på reise. På den måten ble både reising og trening hvor som helst lettere.

Les også

Bjørndalen står over sesongåpningen etter mye sykdom

Her inne har Ole Einar Bjørndalen alt som skal til for å trene. Til og med en tredemølle bred nok til at en gang trene skøyting med rulleski på.

Uten forbundets pengerProsjekt rullende treningsanlegg har han hatt lenge. Og det er de siste to årene at det hele har tatt skikkelig av. Nå har han realisert prosjektet.

— Dette er selvfinansiert og jeg har ikke fått en eneste krone av Norges Skiskytterforbund til dette, forteller han.

Blant sponsorene er den russiske utstyrsbedriften Skimir. Det er altså russiske penger som har gjort prosjektet til en realitet.

Selv om traileren er uten forbundets innblanding vil Bjørndalen likevel dele på godene.

— Alle på landslaget skal kunne trene her. Gratis, slår han fast og smiler.

Hovedtrener for de norske skiskyttergutta, Egil Gjelland, er glad for at Ole Einar Bjørndalen deler raust.

— Det er slik han er. Selv om han går sine egne veier, så er han ikke vanskelig å be når noen spør om råd og hjelp, sier Gjelland.

Forbedre seg med én prosent

Bjørndalen har, som alle andre på laget, en drøm om å gjøre det bra når VM skal arrangeres på hjemmebane i mars neste år.

— Vi skal være i form til VM og det er viktig å kunne forberede seg optimalt. Hvis noen andre vil gjøre dette som jeg har tro på, så er de hjertelig velkommen inn i lastebilen. Jeg har tro på at dette kan hjelpe oss til å være én eller to prosent bedre, sier Bjørndalen.

Som kjent kan én eller to prosent være forskjellen mellom gull og 4. plass i en idrett hvor marginene er veldig små.

- Med denne bilen fremstår jo du nesten som en sponsor av norsk skiskyting?

— Jeg har fått mye fra skiskytterforbundet. Dette hadde nok ikke forbundet selv fått til på fem-seks år. Derfor gjorde jeg det selv, sier han.

Aldri vært i dårligere form

Nå har 41-åringen trailer og treningsmuligheter i verdensklasse, men sommertreningen fikk seg en alvorlig knekk for Ole Einar Bjørndalen. Han var syk i juni og halve juni. Da han endelig kom seg i trening igjen, var det en råtten kropp som tok de første treningsøktene.

— Jeg har aldri i mitt idrettsliv vært så dårlig trent. På den første økta hadde jeg 26 pulsslag mer enn jeg skulle ha på terskeltreningen. Det er mye, sier Bjørndalen.

Han bruker metaforer som andre folk kan kjenne seg igjen i når han skal forklare hvor dårlig trent han var.

— Selv om du hadde gått på fylla i et par måneder ville du ikke vært i så dårlig form, forteller han.

Men nå går alt bedre. Skiskytterlegenden vil ikke starte i dagens renn, men skal være på plass på startstreken søndag. Han droppet den siste høydetreningen med landslaget og reiste heller til høyden på et senere tidspunkt. Derfor er han også forsiktig med å presse seg akkurat nå.

— Jeg har tatt igjen mye av det jeg tapte, og har hatt veldig mange gode økter etter at jeg begynte å trene igjen, sier han.

Les også

  1. Nå begynner jakten på VM-plass for Os

  2. Northug har gitt opp å vinne Tour de Ski

  3. Landslaget ba om hjelp fra Northugs helseteam før VM-gullet

Les mer om

  1. Ole Einar Bjørndalen