Skiskyting

Norsk gull på VM-stafetten: - Det er ubeskrivelig deilig

Ny drømmedag for nordmennene i Holmenkollen.

Det norske vinnerlaget i matchende gulljakker etter dagens stafettseier i Holmenkollen. Fra venstre: Johannes Thingnes Bø, Emil Hegle Svendsen, Ole Einar Bjørndalen og Tarjei Bø. Olav Olsen

 • Kjetil Flygind
 • Kurt B.M. Haugli
 • Sindre Trygsland

HOLMENKOLLEN (Aftenposten: I går overrasket det norske damelaget og vant gull på stafetten. De norske herrene var blant favorittene på forhånd, og etter en glimrende lagprestasjon kunne Emil Hegle Svendsen gå inn til Norges tredje gull i skiskytter-VM i Holmenkollen.

— Det er ubeskrivelig deilig. Livet passerte omtrent i revy da jeg kryssa målstreken. Det betyr utrolige mye. Jeg har ikke så mye ord til å beskrive det. Det føles fantastisk rett og slett, sier Svendsen til NRK etter løpet.

Tyskland gikk inn til sølv, mens bronsjen overraskende gikk til Canada.

Les også

NRK med oppsiktsvekkende VM-tall: - Folk er klin gærne etter sport

I ledelsen etter to etapper

Superveteran Ole Einar Bjørndalen var først ut på stafetten. 42-åringen har hatt et oppløftende mesterskap, og startet sin førsteetappe oppskriftsmessig med fem treff på liggende skyting. På stående fikk Bjørndalen derimot problemer, måtte bruke to ekstraskudd og gikk ut 17 sekunder bak ledelsen.

Men 42-åringen beviste at han har prikket inn VM-formen, knappet inn forspranget og sendte ut Tarjei Bø på andreetappen på en fjerdeplass, ni sekunder bak Tyskland i tet.

Les også

Hegle Svendsen utelukker ikke å bytte skimerke

For Tarjei Bø har VM på hjemmebane så langt vært en skuffelse. Det så ut til å tenne 27-åringen fra start på sin andreetappe. Bare noen hundre meter var gått da Bø hadde tatt igjen tyske Benedikt Doll. Inn til skyting var Norge i tet sammen med Canada.

På liggende skyting ble det ett ekstraskudd for Bø, og han gikk ut på sin andre runde som nummer tre. På stående skyting trengte 27-åringen nok en gang et ekstra forsøk, men gikk ut i tetstriden. Etter en sterk sisterunde sendte han Johannes Thingnes Bø i drømmeposisjon, i tet sammen med Tyskland.

Kjempeetappe av Thingnes Bø

— Akkurat nå ser det veldig bra ut. Tarjei må grave ordentlig dypt i kjellern, sa Ole Einar Bjørndalen til NRK.

To av de andre favorittene, Frankrike og Russland, hang etter etter to etapper. De vekslet cirka ett minutt bak Norge i tet.

Les også

Gamblingen som ga gull

De norske gullsjansene ble hvert fall ikke mindre da Johannes Thingnes Bø skjøt feilfritt på liggende skyting og gikk ut i tet. Og da han senere på etappen skjøt fem blinker rett ned, gikk en praktrunde og skaffet et forsprang på 29 sekunder ned til Tyskland på andreplass, lå alt til rette for Emil Hegle Svendsen.

– Jeg har bare manglet det siste lille ekstra og fikk det virkelig til i dag, sa Thingnes Bø, som har havnet på fjerdeplass i alle de individuelle rennene.

Hegle Svendsen ville ikke være noe dårligere, holdt godt tempo på førsterunden og skjøt fem blinker rett ned på liggende. På stående måtte Super-Svendsen, som både Bjørndalen og Tarjei Bø, ta i bruk ekstraskudd, men gikk ut fra siste skyting 10 sekunder foran Tyskland.

Det forpranget klarte 30-åringen å beholde og kunne gå inn til gull foran et norsk folkehav i Holmenkollen.

Hør siste episode av Aftenpodden Sport hvor vi teller ned til seriestart i eliteserien:

 1. Les også

  Gulljentenes perfekte avslutning: - Helt magisk

 2. Les også

  Hegle Svendsen om ankerrollen: - En dag i himmelen eller det helt motsatte

 3. Les også

  Gulljentene får beholde gullskoene

 4. Les også

  Solemdal nær sammenbrudd før stafetten

Les mer om

 1. Emil Hegle Svendsen
 2. Johannes Thingnes Bø
 3. Tarjei Bø
 4. Ole Einar Bjørndalen

Relevante artikler

 1. SKISKYTING

  Bø-bragd berget stafettseier: - Det var bare meg og de fem svarte prikkene

 2. SKISKYTING

  Nytt mareritt for Hegle Svendsen: Norge tapte gullet til Sverige

 3. SKISKYTING

  Bø-brødrene ordnet opp da Bjørndalen skjøt seg bort

 4. SKISKYTING

  Norge fortsatte den sterke rekken: Vant stafetten overlegent i Rupholding

 5. SKISKYTING

  Norges VM-helt var «grisenervøs»: – Akkurat nå er det helt svart

 6. SKISKYTING

  Bø om stang inn-skuddet: - Nå er jeg og blinken skuls