Lagkameratene hyller verdensmesteren: - Tidenes mest fortjente gull

Johannes Thingnes Bø er så suveren at det sås tvil om han i det hele tatt er fra jordkloden.

SUVEREN: Johannes Thingnes Bø jubler på blomsterseremonien etter at han vant sprinten i Östersund lørdag.

ÖSTERSUND: – Han har vunnet alle sprint-rennene denne sesongen. Minus ett renn, da han bommet på fire skudd og holdt på vinne likevel.

Man kan like gjerne la storebror Tarjei Bøs korte oppsummering av gullvinner Johannes’ utrolige sesong være nok. Men når verdenscuplederen igjen knuste eliten og tok gull på lørdagens VM-sprint i Östersund, blir han i tillegg sammenliknet med de største.

– Liker å leke med ilden

– Ingen har vært så dominerende på en distanse som han har vært på sprint i år. Alle vet man må skyte ti treff for pallen, men det er én som ikke trenger det. Han liker å leke med ilden, skyter ni og vinner fortjent. Han er den desidert beste sprinteren, sier storebror Bø om sin fem år yngre gullbror.

Og gullet i Jämtland var meget fortjent, ifølge Tarjei Bø. Faktisk mer fortjent enn noensinne.

– FORTJENT GULL: Johannes Thingnes Bø knuste alle i Östersund.

– Det var seigt og tungt å gå, folk rev og slet der ute. Men det virker som all slags føre er Johannes-føre. Det er det mest fortjente gullet i skiskytterhistorien, slår Tarjei Bø fast.

– Aldri sett noe sånt før

Bare 25 år gammel snakker lagkompisene om de største navnene når de skal plassere prestasjonen i historisk sammenheng.

  • Fikk du med deg denne? VM-debut som ankermann: Hadde høy puls, løs mage og nerver flere dager i forkant

– Det er vanskelig å sammenlikne historiske prestasjoner med for eksempel Ole Einar Bjørndalen og Martin Fourcade, men jeg vil påstå at det han gjør om dagen har vi ikke sett før. Han vinner selv med bom. Om han er fra jordkloden? Ikke vet jeg. Man må litt lenger ut i solsystemet for å finne hjemstedet hans. Han er helt rå, sier Vetle Sjåstad Christiansen.

– Kan Johannes ta sju gull i VM?

– Jeg vil si nei, men jeg må si ja, selvfølgelig kan han det. Han er i rute, slår han fast.

Skjøt seg bort

Det ble 31.-plass på Sjåstad Christensen, etter det han beskriver som en middels dag i sporet, med dårlig skyting. Tarjei Bø lå i det minste an til å kjempe om medaljer, men skjøt seg bort på de to siste skuddene.

– Løpet var perfekt helt til jeg begynte å bomme. Det er kjedelig, men det er vel derfor folk liker å se denne sporten, sier Bø.

Erlend Bjøntegaard imponerte mest av de øvrige norske og ble nummer sju. Også han er full av lovord om gullgrossisten fra Stryn.

– Jeg sliter litt med å beskrive den mannen der. Jeg har jo beskrevet ham som irriterende god før, men … han har X-faktor, han er ganske unik, og det at han beholder den langrennsformen gjennom hele sesongen er nesten ikke til å tro, sier Kongsberg-mannen.