Thingnes Bø måtte snakke hardt til seg selv: – Nå gjør jeg det igjen. Ta deg sammen.

Johannes Thingnes Bø ble ikke redd, mest forbannet da han bommet tre ganger på den siste skytingen. Det ødela ikke stafettsuksessen likevel.

Kyss, klapp og klem. Johannes Thingnes Bø tar en selfie mens han får kyss av kona Hedda Dæhli Bø etter stafetten i Östersund. Kona er til stede på finalehelgen i Östersund
  • Kurt B. M. Haugli

ÖSTERSUND: Norge var de store favorittene. Underveis i snøværet i Östersund var det aldri tvil.

I den grad det er mulig å si at skiskytterstafett er kjedelig, så var det som skjedde i Östersund lørdag ettermiddag i nærheten av å være kjedelig.

Et lite tilløp til spenning var det da verdens beste skiskytter Johannes Thingnes Bø bommet tre ganger på siste skyting.

Men den spenningen drepte han fort med å treffe på alle ekstraskudd. Norge var suverene.

– Jeg så jo at jeg flekket maling av blinkene på de to første ståendeskuddene. Men du blir jo mer irritert enn redd for at det skulle gå galt. Jeg sa til meg selv: «Nå gjør jeg det igjen. Ta deg sammen». Men heldigvis ble jeg ikke redd, da hadde det blitt for vanskelig.

Han har de siste ukene hatt problemer på ståendeskytingen og stafetten ble på en måte en bekreftelse på at problemet ikke er løst. Men det stopper ikke ham.

Laura Dahlmeier har rekorden på fem gull i ett og samme VM. Nå går Johannes Thingnes Bø for å tangere den rekorden. Han har ingen problemer med å gjøre seg klar til den.

– Muligheten til medalje er motivasjon god nok, sier han som søndag går sitt tredje løp på tre dager.

Jubel fra broderen

– Vi er overlykkelige. Johannes hadde bedt om en luke, men jeg hadde ikke trodd at jeg skulle klare å gi ham stå stor luke, sa Tarjei Bø etterpå.

Han var likevel litt engstelig da han så at broren begynte å bomme på den siste stående skytingen.

– Tre bom var i overkant. Vi hadde regnet oss frem til at han kunne gå en strafferunde og likevel vinne. Heldigvis slapp han det, sa Bø.

Vinnerne. Fra venstre Johannes Thingnes Bø, Tarjei Bø, Vetle Sjåstad Christiansen og Lars Helge Birkeland.

Alle presterte

Alle de norske løperne fungerte. Når Norge stiller med et stafettlag uten at noen svikter, er det ingen i verden som slår dem.

Lars Helge Birkeland startet det hele. Kanskje ble han regnet som det svakeste leddet. Men han sviktet ikke. Stødig på skytebanen som alltid og litt treg i sporet.

Vetle Sjåstad Christiansen gikk ankeretappen på mixedstafetten og viste at han er en mann for store anledninger. Han kom seg gjennom sin etappe uten å være nødt til å hente frem ekstraskudd.

Tarjei Bø var rask i sporet og sikker på standplassen denne dagen. På denne tiden i løpet var Frankrike fremme og yppet seg. Men da Simon Desthieux pådro seg en strafferunde i duell med Tarjei Bø, var det på mange måter over.

Da kunne ikke Johannes Thingnes Bø på siste etappe ødelegge festen, selv om han skapte en slags spenning med sine tre bom.

Første gull

For veteran Lars Helge Birkeland ble det en spesiell dag. Han har vært på landslaget i årevis, men det har sjelden vært plass til ham på stafettlaget i mesterskap. Det har alltid handlet om brødrene Bø, Ole Einar Bjørndalen og Emil Hegle Svendsen.

Dermed ble det hans første mesterskapsgull i karrieren. Han gikk også i OL i Pyeongchang. Da tok han sin første mesterskapsmedalje da Norge vant sølvet.