Skiskyting

Fnyser av dopingdom: – Anklagene er usanne. Dette er fantasi

Skiskytterprofilen Olga Zajtseva kjemper for å renvaske seg.

Olga Zajtseva proklamerer sin uskyld etter dopingskandalen. Her er hun under VM i 2005.
  • Nicholas Bergh
    Journalist

Etter alt å dømme vil Russland stille med omtrent like mange utøvere i årets OL som i Sotsji i 2014.

Likevel finnes det utøvere som er blitt straffet hardt etter dopingavsløringene.

Én av dem er Olga Zajtseva (39). Russeren kronet en fremgangsrik skiskytterkarrière med stafettsølv i Sotsji. Men da IOC konkluderte med at hun var en del av Russland statsstyrte dopingprogram, ble Zajtseva fratatt medaljen.

Nå fyrer 39-åringen løs i et intervju med CNN.

– Jeg har aldri dopet meg. Jeg er mot doping, sier hun.

Les også

Bjørndalen reiser likevel til OL – etter samtale med kona

– Det er fantasi

Zajtseva la opp i 2015. Hun står med stafettgull fra 2006- og 2010-OL, samt tre VM-gull.

Zajtseva hun har anket IOCs beslutning til CAS, i et forsøk på å renvaske seg.

Det var MacLaren-rapporten fra 2016 som viste at dopingprøvene til russiske utøvere hadde blitt tuklet med. Zajtseva er frustrert over at dette har endt med dopingstraff mot henne.

– Etter min mening er bevisene fabrikkerte, og det kommer fra intet. Jeg synes dette er fantasi, og jeg vet ikke hvorfor de tror på dem. Disse anklagene er usanne, og jeg kan ikke forstå dem. De er grunnløse, sier Zajtseva.

Olga Zajtzeva (nummer to fra venstre) ble fratatt medaljen fra Sotsji-OL etter dopingjuks. Her jubler hun sammen med (fra venstre) Jana ROmanova, Ekaterina Sjumilova og Olga Vilukhina.

Avslørt gjennom skrapemerker

Skiskytterprofilen la opp i 2015. Det er imidlertid også mange utøvere som er blitt utestengt fra Pyeongchang-OL, deriblant langrennsløpere som Nikita Krjukov og Aleksandr Legkov.

De to har i, i likhet med Zajtseva, hele veien nektet for å dope seg.

Richard MacLaren, mannen bak den innflytelsesrike rapporten om statsstyrt russisk doping, har imidlertid gjort det klart at «det finnes mer enn nok bevis».

Les også

TV-kameraene fanget opp utspekulert juks under Bergen-VM

Blant bevisene er skrapemerker på dopingprøvene. Disse skal ha vært tegn på hvilke dopingprøver som hadde blitt skiftet ut.

Utøverne som er blitt straffet, hadde slike skrapemerker på sine dopingprøver. Legkov er blant utøverne som har argumentert for at dette likevel ikke beviser at han dopet seg.

– Jeg ser at folk mener at det at en tredjepart har tuklet med prøvene ikke beviser at han har dopet seg, men hvorfor skal de bytte hans dopingprøve med en ren prøve hvis ikke han har vært dopet? sa dopingekspert Mads Kaggestad til Adresseavisen i november.

Les mer om

  1. OL
  2. Doping
  3. IOC
  4. Russland
  5. Mads Kaggestad