Skiskyting

"Det blir familien Bø mot resten av verden"

Det sto to Bø-brødre på pallen. Allerede før de hadde forlatt stadion, var de i gang med å legge taktikken for søndagens jaktstart.

Johannes Thingnes Bø tok gull på sprinten, og kunne dele gleden med bronsevinner og storebror Tarjei Bø.
  • Kurt B. M. Haugli

KONTIOLAHTI (Aftenposten): Hadde det ikke vært for at broder Tarjei Bø hadde satset på skiskyting, hadde Norge neppe hatt to medaljevinnere fra Stryn på VM-pallen i Finland.

Johannes Thingnes Bø begynte med skiskyting fordi Tarjei Bø satset på den idretten.

— Hadde det ikke vært for ham, hadde jeg ikke startet med skiskyting. Jeg kan takke Tarjei for gullet, sa en fersk gullvinner lørdag ettermiddag.

En skiskytter får ikke mye tid til å hvile mellom slagene.

Johannes Thingnes Bø (gull) og Tarjei Bø (bronse) feiret i lørdag kveld med å spise et stort måltid tilberedt av kokk Eva Lien på campingplassen i Joensuu. Under måltidet var dagens jaktstart tema for medaljeduoen fra Stryn.

Kake, medaljer og nasjonalsang får de ikke før søndag kveld.

Drøm ble til virkelighet

Men før de kom til taktikkpraten rundt middagsbordet, hadde de glist seg gjennom et utall av intervjuer. At Johannes Thingnes Bø skulle være helt der oppe, var ikke overraskende når man ser tilbake hva som har skjedd tidligere i sesongen. Da var det mer overraskende at storebror Tarjei skulle slå følge opp på podiet. Han har slitt med både sykdom og formsvikt etter jul.

– Det har vært en drøm å stå på pallen sammen med broren min. For meg var denne bronsen god som gull, fortalte Tarjei Bø etterpå.

Gråt og gratulasjoner

Gullvinneren selv hadde grått litt, sett på de utallige tekstmeldingene som ramlet inn på telefonen, gratulasjonene fra statsminister Erna Solberg og kulturminister Thorhild Widvey og fortalt om og om igjen hvordan det hadde vært å vinne, å skyte i vinden og å gå på slushføret i løypa. Da dro skiskytternes mediesjef, Gunnar Nybø, med seg gullgutten og en bronseglisende storebror ut av stadion og hjem til campingen.

I dag går Johannes Thingnes Bø først ut på jaktstarten med 12 sekunders ledelse til den overraskende sølvvinneren Nathan Smith fra Canada. Broder Tarjei er en strafferunde bak (25,3 sekunder). Bak dem igjen kommer et kobbel med sterke skiskyttere. Martin Fourcade på 12 er 49,7 sekunder bak.

– Det blir familien Bø mot resten av verden. Dersom vi er ute der sammen, så kommer vi til å hjelpe hverandre. I kveld skal vi gå gjennom ulike scenarier for løpet. Det blir vi nødt til. Men til syvende og sist er det en kamp mann mot mann, sa yngstebror Bø.

Han har bare et mål for dagen.

– Jeg går for gull. Selvsagt går jeg for gull, mener 21-åringen, som ikke under noen omstendigheter synes det er spesielt greit å bli slått av broren. Men gull til Tarjei er selvsagt det nest beste som kan skje i dag.

Godt som gull

Tarjei Bø har hatt et par tunge sesonger. Men lørdag var han tilbake blant de aller beste. Det var et stort øyeblikk for ham.

— Nesten like bra som å vinne gull. Det er kanskje bare gullet i Nove Mesto for to år siden som jeg setter høyere. For min del var dette god som gull selv om det er han her som er kongen, sa Tarjei Bø gliste og så bort på lillebror.

De to kunne ikke slutte å skryte av hverandre.

— Han er en råtass. Jeg digger ham som person og som utøver. Jeg synes jeg er god under press, men det finnes en som er vel så bra, sa Tarjei Bø som også hadde en melding til fremmøtte pressefolk.

— Jeg sier alltid at jeg aldri gir opp, og nå må dere journalister snart begynne å høre på meg, sa han fortsatt like smilende

Les også

Hegle Svendsen: - En parodi fra start til mål

Skryt fra Fourcade

Martin Fourcade hadde ikke dagen på skytebanen. Etter tre bom og en 12. plass kunne han bare sende sine gratulasjoner til de norske brødrene.

— Jeg er virkelig glad på deres vegne. Jeg har jo opplevd lignende selv sammen med min bror Simon, så jeg vet hvordan dette føles.

Bjørndalen imponert

Ole Einar Bjørndalen hadde ambisjoner, men også han slet med vinden på standplass. Han kunne likevel glede seg over to medaljer til laget.

— Dette var fantastisk dag for de to og for hele laget. Johannes har jo vist hele sesongen at han er blant de beste. Jeg er nesten mest imponert over det Tarjei får til i dag sett i lys av all motgangen han har hatt, sa Bjørndalen som til slutt kom på en 19. plass.