Skiskyting

«Når du har fått kniven på strupen, så er du villig til å ofre litt ekstra. Det har jeg gjort.»

Ole Einar Bjørndalen har bodd i bobil og treningstrailer siden i sommer.

Han har ofret alt normalt liv etter at han ble syk og måtte begynne sesongforberedelsene på nytt. Ole Einar Bjørndalen går inn i sitt nyeste hjelpemiddel for å fortsatt kunne vinne – bobilen med treningsstudio.
  • Kurt B.M. Haugli

ÖSTERSUND: Det var dagen derpå for superveteranen, legenden, Mr. Skiskyting eller Herr Biathlon som de sier i Tyskland. Han har mange oppnavn nå, 41 åringen fra Simostranda. Glisende i vintersola i Östersund ble det arrangert ekstra pressetreff med mannen som onsdag kveld tok sin 95. verdenscupseier i skiskyting.

Sykdommen og bobilen

I sommer ble han syk. Var ute av trening i halvannen måned. Dermed måtte han legge om planene. Det handlet om et regime hvor alt annet enn det å komme i form igjen til sesongen ble lagt til side. Han flyttet inn i sin bobil og sin nye treningstrailer som har tredemølle og vektrom, soveplasser og kjøkken.

  • Slik hylles Bjørndalen av konkurrentene etter bragden: — En stor idrettsmann

— Jeg tør nesten ikke si hvor mange døgn jeg har vært i bobilen og traileren. Bortsett fra noen samlinger har jeg holdt meg der siden jeg ble frisk. Til sammen flere måneder, forteller han mens norsk, svensk og tysk media lager en sirkel rundt ham og stikker frem mikrofonene.

Han mener at han har laget seg sitt eget mobile treningsstudio har vært avgjørende for at han nå kommer tilbake i form igjen.

Ole Einar Bjørndalen var i godt humør da han møtte pressen dagen etter hans 95. verdenscupseier.

— Uten disse hjelpemidlene hadde jeg ikke klart å trene så effektivt som jeg har fått til de siste månedene. Alle treninger har vært hundre prosent optimale, forteller han.

Ofrer mer enn noen gang

Nå blir det ikke så veldig mange døgn i bobil heretter. Han stikker ikke av fra laget og når det er verdenscupkonkurranser bor han sammen med Svendsen, Bø-brødrene og resten av laget.

— Men jeg skal trene i traileren. Det er det jeg bruker den til.

Traileren blir med til alle verdenscuprennene i desember og januar og er åpen for hele det norske laget. De kan når som helst bruke den.

Uansett bobil, treningstrailer eller hotell. Han gir alt for at den siste sesongen skal bli minnerik.

— På visse felt har jeg vært mer dedikert enn tidligere år. Når du har fått kniven på strupen, så er du villig til å ofre litt ekstra. Og det har jeg gjort i år. Jeg har skjøvet alt annet til siden og lagt alt inn på å trene, spise, hvile, forteller han.

Fikk mye skytetrening

TRIUMF: Ole Einar Bjørndalen gikk helt til topps i verdenscupåpningen.

Det er ikke bare bobilen som har hjulpet. Sykdommen gjorde ham til det han selv kaller et nærmest fysisk vrak. Men som skiskytter er det mulig å trene på én ting uten å bli tungpustet – skyting.Og skyting har han trent ofte og lenge.

— I starten av sykdomsperioden orket jeg ikke være ute. Det ble mye tørrtrening inne. Etter hvert kom jeg meg ut og litt etter litt kunne jeg trene skyting med belastning på kroppen. Men jeg har trent mindre skyting med belastning enn jeg har gjort noen ganger før.

Han vil ikke gå med på at det betydde alt for at han skjøt 20 blinker ned under 20 kilometeren. Men innsatsen var imponerende. Han og Alexey Volkov (3. plass) var de to eneste av 104 startende som skjøt fullt hus under de vindfulle forholdene på stadion i Östersund.

— Jeg har jo skutt litt før også. Uansett var det det mentale som var avgjørende i går. Jeg var veldig rolig og fin og var ikke nervøs. Dermed klarte jeg å stoppe når de verste vindkulene kom, fortalt Bjørndalen.

Han har nå en klar plan for hvordan han skal fortsette treningen for å komme i god langrennsform. Han hadde 12 beste langrennstid og mener at han kan gå ett minutt raskere enn det han presterte onsdag når han kommer i form.

Bjørndalen har planer og det handler om flere seiere og gull i Kollen.

Les mer om skiskyting her:

Les også

  1. Slik hylles Bjørndalen av konkurrentene etter bragden: - En stor idrettsmann

  2. Bjørndalen (41) vant verdenscupåpningen: - Hadde aldri trodd jeg skulle stille til start i dag

  3. Skiskytterjentenes trenere startet samarbeidet med kjempekrangel

  4. Tarjei Bø har aldri hatt bedre oppladning

  5. Her Bjørndalens nye supertrailer

  6. Er dette tidenes vinteridrettsprestasjoner fra Tromsø?

Les mer om

  1. Ole Einar Bjørndalen