Kanonløp av Bjørndalen (42) i Kollen-VM: - Det er helt utrolig

Bare en franskmann ødela det som kunne blitt en norsk gullfest.

  • Espen Hansen
  • Kurt Haugli
  • Daniel Røed-Johansen

HOLMENKOLLEN (Aftenposten): Ole Einar Bjørndalen slutter aldri å imponere. Under lørdagens første individuelle distanse i Holmenkollen-VM gikk 42-åringen inn til sølv, bare bak suverene Martin Fourcade.

— Det er helt utrolig at han tar sølv i en alder av 42 år, jubler NRKs ekspertkommentator Ola Lunde.

VM-JUBEL: Ole Einar Bjørndalen gikk et fantomløp i Kollen. Det holdt til sølv.

Gleden sto skrevet i ansiktet på Bjørndalen da han ble hyllet av Holmenkollen-publikummet.Dette var Bjørndalens 41. VM-medalje og den første individuelle siden 2009. Bjørndalens aller første VM-medalje kom helt tilbake i 1997. — Dette er som et gull. Det er ikke så mye å få gjort med Fourcade for øyeblikket, sier Bjørndalen til NRK.

— Det er bare helt ufattelig, fortsetter Bjørndalen.

Var avskrevet

Mange hadde avskrevet Bjørndalen før sesongen. I sommer slet han med sykdom. Men i verdenscupåpningen i Östersund overrasket han alle med å ta seieren. Det var da hans første verdenscupseiere siden 2012. Han vant imidlertid også OL-sprinten i Sotsji i 2014. Fysiolog Erlend Hem på Olympiatoppen var en av dem som var med på gjenoppbyggingen av kroppen til Bjørndalen i sommer.

— Han mente at om jeg hadde gått på fylla i to måneder, så ville jeg ikke vært i dårligere form, sa Bjørndalen før sesongen.

Bjørndalen har slått tilbake mange ganger før, og nå gjorde han det igjen. Lørdag fikk han med seg en sølvmedalje fra mesterskapet som er det store målet denne sesongen.

Etter sølvløpet fikk Bjørndalen en god klem av sportssjef Morten Aa Djupvik.

— Jeg blir litt rørt. Det er fantastisk moro. Han viser at det er mulig, sier Djupvik til NRK.

Les også

Bjørndalen (41) vant verdenscupåpningen: - Hadde aldri trodd jeg skulle stille til start i dag

Suverene Fourcade

Bare Martin Fourcade gikk raskere enn Bjørndalen og sikret sitt syvende VM-gull.

Martin Fourcade gikk et praktløp i VM-løypene i Holmenkollen.

Fourcade har dominert skiksyttersporten de siste årene. Franskmannen ligger an til å vinne verdenscupen sammenlagt for femte år på rad, og lørdag la han grunnlaget for å bli årets VM-konge i Holmenkollen. Han vant også gull i torsdagens mixed stafett.

Med feilfri skyting kunne ingen stoppe Fourcade på hans ferd mot gull på sprinten. Fourcade vant med 27 sekunder ned til Bjørndalen.

– Jeg er veldig fornøyd med løpet mitt. Jeg fikk gitt 99,9 prosent av det jeg hadde. Jeg følte mye press i morges, da følte jeg meg ikke så bra, så jeg er glad for at jeg fikk tatt ut alt, sier Fourcade til NRK.

Pallen glapp for Bø

Johannes Thingnes Bø lå lenge an til pallplass, men ble til slutt henvist til fjerdeplassen. Sergej Semenov gikk inn til tredjeplass.

— Det er ergerlig å bli nummer fire, men de tre på pallen skjøt to fulle hus. Jeg ble litt for het på avtrekksfingeren på første skudd på stående. Det kjennes kjipt, sier Bø.

Thingnes Bø og Bjørndalen har nå et meget godt utgangspunkt før søndagens jaktstart.

For Tarjei Bø og Emil Hegle Svendsen ble det ingen drømmedag. Bø sprakk fullstendig på standplass, mens Svendsens medaljesjanser røk da han bommet én gang på siste skyting. Også VM-debutant Erlend Bjøntegaard endte langt bak.

— Det var sesongens dårligste løp, oppsummerer Tarjei Bø.

— Jeg var helt ferdig på sisterunden, det ble helt svart. Jeg sprakk som en ballong. Det kjennes utrolig kjedelig, sa en skuffet Svendsen.