Skiskyting

Er dette tidenes vinteridrettsprestasjoner fra Tromsø?

Vinteridretten er for alvor i gang igjen. Er det noen løpere som kan tukte disse prestasjonene?

Norge med fra høyre Ole Einar Bjørndalen, Alexander Os, Emil Hegle Svendsen og Tarjei Bø tok gull i mennenes herrestafett i skiskytter-VM i Khanty-Mansijsk.
  • Tobias Stein Eilertsen
    iTromsø

Vi har laget en liste over det vi mener er tidenes ti største lokale vinteridrettsprestasjoner.

Som kriterium har vi valgt at prestasjonene må ha skjedd i internasjonale mesterskap/konkurranser. Utøveren må også ha representert en tromsøklubb.

1. Alexander Os

Gull på stafett i VM 2011 i Khanty-Mansijsk og individuell bronse på jaktstarten i VM i Pyeongchang i 2009. Europamester 2006. Os er fra Fauske, men har representert tromsøklubben Ishavslaget i en rekke år.

2. Johann Forfang

Tredjeplass i verdenscupen i skiflyging i Vikersund. Enorm prestasjon av en 19-åring. De beste østerrikerne var dog ikke med. Tok også to gull i junior-VM i Kasakhstan i februar.

3. Håvard Solbakken

Bronse i VM på ski i Lahti 2001, sprint. Solbakken tok bronse i den ferske VM-øvelsen sprint, bare slått av Tor Arne Hetland og Christian Zorzi. Solbakken er fra Bodø, men representerte TUIL ski.

4. Anita Andreassen

Har vunnet tre VM og to EM i hundekjøring. Som eneste Tromsø-utøver har hun også vunnet Ekebergs ærespris, fordi hun også var en eminent syklist. Den første kvinnelige utøveren fra Tromsø til å delta i et VM (som syklist) i 1979. 5. Jan Lindvall

Vant femmila i Lahti som TUIL-utøver i 1980. I OL i Sarajevo 1980 kom han på 5.-plass. Da representerte han Nordreisa. Det samme gjorda han da han vant femmila i Leningrad (Sovjetunionen) i 1983 i verdenscupen.

6. Daniel Forfang

Femteplass i verdenscuprenn og seier i laghopp i Finland i 2005. Verdens beste hopper på plast høsten 2004. Tatt ut til VM i Oberstdorf, men vraket i alle konkurransene.

7. Silje Theodorsen

Tok gull under Vinter-OL for ungdom 2012 i Innsbruck. Sølv på klassisk sprint i U23-VM i Almaty i februar i år. På seniornivå har hun 16.-plass i verdenscupen som bestenotering på femkilometeren på Lillehammer i desember i fjor.

8. Gisle Elvebakken

Skøyteløperen fra Tromsø deltok i to vinter-OL i kortbaneløp. I Albertville i 1992 ble det 22.-plass på 1000 meter, mens han i 1994 ble nummer seks på stafettlaget til Norge på 5000 meteren.

9. Arne Vidar Olsen

Tok bronse med Norges stafettlag under junior-VM i svenske Örnskjöldvik i 1980. Ble nummer fire på 15 kilometeren i samme mesterskap. Ble også nummer fire på femmila i NM i 1981. 10. Oddgeir Kvello Olsen

Vant EM i hundekjøring i østerrikske Kirchberg i 1994. Han den første mannlige idrettsutøveren fra Tromsø som er blitt europamester.