Skiskyting

Bjørndalens kjæreste om å bli mamma: - Det største som har skjedd i livet mitt

Slik blir livet for skiskytingens superpar.

BARN SNART: Ole Einar Bjørndalen fortsetter som skiskytter og han fortsetter forholdet til Darja Domratsjeva. I oktober skal de ha barn og de skal begge satse på skiskyting fremover.
  • Kurt Haugli

OLYMPIATOPPEN, OSLO: Ole Einar Bjørndalen (42) skal gjøre som han har gjort i mer enn 25 sesonger tidligere. Han skal trene, trene, trene og trene enda litt mer. Han skal bli bedre, skal utvikle seg teknisk, utvikle skytingen, utvikle utstyret. Slik han har gjort det før.

Men en ting blir annerledes i oktober. Da er det barnefaren Ole Einar Bjørndalen som legger ut på treningstur sammen med moren Darja Domratsjeva (29). Barnepass ordner seg for det som nå kommer til å bli skiskytingens superpar.

Darja Domratsjeva og Ole Einar Bjørndalen har vært et par i over to år allerede. Nå skal de ha barn sammen.

Den store overraskelsen på pressekonferansen tirsdag formiddag var ikke at 42-åringen fortsetter i to år til. Det var heller ikke at han fortalte offentlig første gang at han og den hviterussiske skiskytterhelten Darja Domratsjeva er et par. Det to har holdt mer eller mindre sammen i et par år allerede.

Det som fikk journalister og skiskytterledere på Olympiatoppen denne morgenen til å heve øyenbryn og smile, var at de to skal ha barn sammen. Termin er i oktober. Midt i oppkjøringen til sesongen.

— Jeg har en stor familie hjemme og dette blir spennende. Det blir en ny situasjon og det blir spennende, sa Bjørndalen på pressekonferansen.

Her er video fra pressekonferanse da Bjørndalen annonserte at han skal fortsette:

Les også

Her avslører Bjørndalen at han skal bli pappa - og får applaus fra salen

Satser like hardt

Men en familieforøkelse kommer ikke til å legge en demper på satsingen til Ole Einar Bjørndalen. Han satser frem mot OL i Pyeongchang om to år. Han synes allerede at det å være en familie har vært noe som også kan inspirere.

— Jeg har kanskje klart å koble av bedre fordi jeg har kunnet tenke en del på andre hyggelige ting, fortalte han etter at pressekonferansen var over.

Ti grunner til at Bjørndalen bør forsette:

Les også

Denne 44-åringen herjer i verdens beste hockeyliga: Klatrer på historisk liste

Et lag i lagene

Når de nå begge skal forberede seg til en ny sesong som skiskyttere i verdenstoppen, blir Bjørndalen/Domratsjeva og en liten gutt eller jente et eget lite team som er tilknyttet både det hviterussiske og det norske laget.

— Vi trener mye sammen, og det vil vi fortsette med. Men samtidig skal vi tilhøre hvert vårt landslag. Jeg har planer om å følge samlingsplanen til det norske landslaget også de kommende to årene.

Ole Einar Bjørndalen var veldig godt fornøyd med å kunne forteller gode nyheter om fortsettelsen av karrieren og et barn som kommer i oktober.

42-åringen fra Simostranda har allerede i mange år hatt hus i den østerrikske landsbyen Obertilliach. Det vil også være en base for skiskytterparet.

— Men samtidig kommer vi sikkert til å være som flyttsamene. Vi vil være litt i Østerrike, litt i Minsk i Hviterussland og så vil vi selvfølgelig være på reise til og fra konkurranser og samlinger. De har veldig gode treningsforhold i Minsk, forteller Bjørndalen.

Darja Domratsjeva skal føde i hjembyen Minsk. Hun har allerede lagt ut en kommentar på sin egen nettside om at hun er i lykkelige omstendigheter.

— Dette er planlagt og ønsket. Det er det største som har skjedd i livet mitt, skriver hun på sin nettside.

  • Aftenpostens Robert Veiåker Johansen blir altså bønnhørt: Kan du vente med å slutte? Kan du vente så lenge som mulig?

Klar til verdenscup i januar

Darja Domratsjeva var en av de store profilene på kvinnesiden i skiskyting de siste tre-fire sesongene. I OL i Sotsji vant hun tre gull og hun har vunnet 25 verdenscuprenn. Foran denne sesongen fikk hun kyssesyken og bestemte seg for å droppe hele sesongen.

— Hun regner med å være klar til å gå verdenscup i januar neste år. Hun har fått trent i vinter og har allerede gått renn, sier Bjørndalen om partneren.

På sin egen nettside skriver hun at hun er i gang med lett trening under medisinsk tilsyn. Hun kommer til å si nei til alle invitasjoner og ber om fred og ro til å forberede. Planene er å komme tilbake til skiskytingen som hun elsker.

— Jeg vet det kommer til å bli vanskelig, men jeg er klar til å jobbe hardt skritt for skritt mot målet, skriver hun på sitt eget nettsted.

Om det blir problematisk å holde to karrièrer i verdenstoppen gående samtidig vet ikke Bjørndalen, men det bekymrer heller ikke legenden.

— Vi har ikke tenkt gjennom alt. Det er folk som har gjort det før oss og det har gått bra, sier han.

Sundby inspirerer

Foran denne vinteren har han samarbeidet med verdens beste langrennsløper Martin Johnsrud Sundby. Sundby er også barnefar og toppidrettsutøver. Bjørndalen innrømmer gjerne at han har bedt om råd fra verdenscupvinneren i langrenn, men han har ennå ikke bedt om råd når det gjelder toppidrett og livet som småbarnsfar.

— Han er så rå, og han har så mye energi i alt det han gjør. At han klarer det som familiemann gjør det til en enda større prestasjon. Jeg har ikke lyst til å kopiere det, men at han kan komme viktige og riktige råd, er jeg overbevist om, sier Bjørndalen.

Da Bjørndalen forlot pressekonferansen på Olympiatoppen og dro rett til Russland og pressekonferanse i Moskva i morgen, kunne han se nettopp Martin Johnsrud Sundby på vei inn til trening på senteret.

Sundby smilte og hadde en klar mening om nyheten.

— At de skal ha barn er hundre ganger viktigere enn medaljene i VM. Det har jeg fortalt ham i en tekstmelding allerede, sa langrennsløperen som Bjørndalen kaller supermann.

Imponert og begeistret

I det hele tatt var det mange lune smil og fornøyde fjes. Ett av dem tilhørte sportssjefen for skiskytterne, firebarnsfaren Morten Aa Djupvik.

— Dette er veldig kjekt og det er en styrke. Det sier seg selv at det er bra for laget at vi beholde ham og hans kompetanse. Men det som kanskje er hans aller største styrke er at vi har ham som et forbilde i laget når det gjelder å hente motivasjon. Jeg er imponert og begeistret, sier Morten Aa Djupvik.

I det siste har han hatt mange samtaler med 42-åringen. Samtaler om fremtiden og neste sesong.

— I en tid på året hvor vinteridrettsutøvere er litt mette og ikke helt klar for å planlegge neste sesong, så er Ole helt unik. Han er godt i gang med det allerede. Han er motivert så det holder, sier Djupvik.

PS: Martin Fourcade ble far i oppkjøringen til denne sesongen. I september i fjor ble han far til en jente. Franskmannen har vært den suverent beste skiskytteren denne sesongen. Det skal legges til at Fourcades kone ikke er skiskytter i verdenstoppen med ambisjoner.

Onsdag holder Ole Einar Bjørndalen pressekonferanse i Moskva. 90 journalister er påmeldt. Les her om hvorfor de norske skiskytterne er så populære i Russland:

Hør siste episode av Aftenpodden Sport hvor Lars Tjærnås forteller om masseslagsmål på Stamford Bridge hvor han selv fikk delt ut noen lusinger: