Skiskyting

Tiril Eckhoff tok til tårene etter sensasjonelt VM-gull

Skiskytteren overrasket alle og vant på hjemmebane.

BN3O0847.JPG
 • Kurt Haugli
 • Espen Hansen
  Aftenposten
 • Daniel Røed-Johansen
  Kommentator, Aftenposten

UNIVERSITETSPLASSEN/HOLMENKOLLEN: Tiril Eckhoff overrasket stort og gikk inn til VM-gull under sprinten i Holmenkollen lørdag. På kvelden ble hun hyllet i Oslo sentrum da hun fikk sin velfortjente gullmedalje.

Eckhoff mottok hyllest fra publikum allerede da hun kom inn på oppløpet. Eckhoff skjøt feilfritt, og på sisterunden bare økte hun avstanden ned til Marie Dorin Habert på andreplass. Dermed ble det en strålende norsk VM-dag, etter at Ole Einar Bjørndalen tok sølv tidligere på dagen.

I intervjusonen etter triumfen var det en svært rørt Ekchoff som forsøkte å sette ord på følelsene.

— Alt gikk etter planen. Det var helt fantastisk. Det var så gøy at mamma, pappa og alle vennene mine så på, sier en tårevåt Eckhoff til NRK.

— Jeg skjøt fullt for første gang i karrièren. Det er det råeste. Jeg kan ikke beskrive det. Det er virkelig riktig dag å gjøre det på, stråler Eckhoff.

Les også

Pappa Eckhoff: - Dette setter følelsene i sving

Hun står med én verdenscupseier fra før. Den kom 6. desember 2014. Veien fra gjennombruddet i 2014 til lørdagens VM-triumf har vært lang og kronglete. Den har ifølge Eckhoff selv vært fylt av tårer. Men lørdag var det bare gledestårer.

Broren: — Klump i halsen

— Det er magisk. Tiril har jobbet knallhardt den siste tiden. Vi har bare drømt om dette, og det hun gjør her er bare utrolig imponerende. Jeg sitter med en klump i halsen, sier bror og trener Stian Eckhoff.

— Dette er noe av det største som har skjedd i min karrière som trener, sier trener Steinar Mundal til NRK.

- Hva skal du si til Tiril når du møter henne?

— Jeg kommer sikkert til å grine litt, sier Mundal.

Foreldrene til Tiril Eckhoff sammen med Tora Berger i Holmenkollen.

Eckhoff ble hyllet av et samlet ekspertkorps.

— En helt utrolig avslutning, meldte NRKs Ola Lunde.

— Utfordringen for henne har vært å tåle presset på standplass. Det har hun jobbet med veldig lenge. Hun har alt det andre inne, og vi visste at når alt klaffet ville hun stå på toppen, sier NRK-ekspert og tidligere skiskytterdronning Liv Grete Skjelbreid.

– Jeg har jobbet knallhardt. Jeg har brukt alle ekstra timer til å trene på å være til stede. Jeg har grått mange timer, og før VM har det vært mange opp- og nedturer. At jeg får det til i dag er helt sykt, sier Eckhoff.

Les også

Kanonløp av Bjørndalen (42) i Kollen-VM: - Det er helt utrolig

Eckhoffs andre verdenscupseier

Før rennet var det tilløp til dramatikk for Eckhoff. Hun fikk problemer med siktet på børsa under innskytingen, men landslagsapparatet greide å få utstyret i orden før rennstart.

Og under rennet var det ingen som kunne tukte den norske 25-åringen.

— Jeg har kjent henne i så mange år, men i dag imponerte hun meg på en måte jeg aldri har sett før, sier Synnøve Solemdal.

Tiril Eckhoff sammen med pallvenninnene Marie Dorin Habert og Laura Dahlmeier.

Eckhoff gikk inn til det som er hennes første individuelle mesterskapsgull. Fra før av har hun fire medaljer fra stafetter og én bronse fra fellesstarten i OL i Sotsji.

Og søndag kan det bli en ny triumf. Da går Eckhoff først ut på jaktstarten.

Laura Dahlmeier tok bronse bak Eckhoff og Dorin Habert.

Marte Olsbu hadde tredje beste langrennstid og gikk i mål som 11. beste. Synnøve Solemdal ble nummer 34, mens Fanny Horn Birkeland ble nummer 41.

Les også

 1. Emil Hegle Svendsen (30) var for dårlig trent. Han var ikke tent. Han hadde lyst til å legge opp. Men så bestemte han seg for å snu det.

 2. Bjørndalen var selv med på å utvikle sølvskiene

 3. Hegle Svendsen: - Bakken reiste seg og slo meg i trynet

 4. VM-vinner Fourcade til kong Harald: «I’ll come back»

 5. Tarjei Bø: - Rimi-Hagen og jeg har en plan