Skiskyting

Nå må Norge stole på «junior»

Norge har én stabil skiskytter for tiden. Johannes Thingnes Bø er den yngste på landslaget.

Johannes Thingnes Bø er bare 21 år gammel og etablert i verdenstoppenb i skiskyting. Akkurat nå er han trolig Norges fremste gullhåp i VM i Finland som starter om tre uker. Foto: KURT B. M. Haugli

 • Kurt B. M. Haugli

HOLMENKOLLEN (Aftenposten): Tarjei Bø måtte gi seg onsdag. Helsen holdt ikke til prøve-VM på hjemmebane.

Onsdag morges våknet Emil Hegle Svendsen opp med sår hals. Helsen holdt ikke til prøve-VM på hjemmebane. Ole Einar Bjørndalen trener i høyden foran VM i Kontiolahti. Prøve-VM på hjemmebane måtte vike.

En stabil skiskytter

Alle de tre nevnte har heller ikke vært stabile i toppen. Det er bare én mann som har vært helt der oppe hele sesongen gjennom. Johannes Thingnes Bø hadde sitt gjennombrudd forrige sesong. Denne vinteren skulle han stabilisere seg blant de beste. Det har han gjort til gagns.

Skiskyting er på mange måter en erfaringssport hvor mange løpere har hatt sin storhetstid etter at de er 25 år. Men Norge har de siste årene hatt tradisjoner for å få frem unge talenter. Emil Hegle Svendsen vant to VM-gull i Östersund som 22-åring. Storebror til Johannes, Tarjei Bø, vant tre VM-gull i Khanty-Mansijsk som 22-åring.

Gode gener

Den yngste Bø er bare 21 år og inne i sin andre sesong på landslaget. Som 21-åring har han allerede klokket inn syv seiere i verdenscupen.

- Det er ikke mange på min alder i verdenstoppen. Men jeg har ikke noen god forklaring på hvorfor jeg er der allerede nå. Jeg har klart det og Tarjei har klart det. Så man kan jo nesten begynne å tro at det er noe genetisk, forteller Johannes Thingnes Bø.

Han har 10 plasseringer blant de 10 beste denne sesongen. Han har vunnet to renn i verdenscupen og fremstår som det fremste norske medaljehåpet i VM i Kontiolahti. Torsdagens suverene vinner på 20 kilometeren i Kollen, Martin Fourcade, utroper ham til gullkandidat i VM.

- Jeg tror Johannes fort kan være en som vinner i Finland, sa han etter sin suverene seier, og la til at Emil Hegle Svendsen fortsatt er gullkandidat, mens han diplomatisk holder Ole Einar Bjørndalen og Tarjei Bø som outsidere.

Eneste lyspunkt

På en dag hvor mye sviktet for de norske løperne, var Johannes Thingnes Bø lyspunktet selv om det ikke ble bedre enn en 6. plass. Andreårssenioren gikk sin beste 20 kilometer i verdenscupen noen gang. Han var fornøyd med en plass blant de seks beste selv om han fikk det tungt på slutten. Han skjøt 19 av 20 blinker og irriterte seg litt over den ene bommen. Men det hadde ikke blitt plass på pallen selv med feilfri skyting.

- Jeg hadde full kontroll på denne skytingen, derfor er det ekstra bittert at det ble bom der, fortalte han etter løpet.

- Hvordan er det å være den eneste stabile skiskytteren på det norske laget?

- Nei, vi er for dårlige om dagen. Men jeg kan bare svare for meg selv og jeg er greit fornøyd. Men det er andre på laget som har mer å gå på. Jeg er veldig godt fornøyd om dagen og jeg holder meg innenfor topp 10. Det er bra.

- Er det slik at du føler at du nå må ta ansvaret?

- Ja, det er nå litt sånn nå. Når Emil i dag i tillegg ble syk, så må jeg jo steppe opp litt.

-  Fourcade sier at du er en gullkandidat i VM. Hva mener du om det?

- Det er jo hyggelig det. På mitt beste er jeg det, men i dag manglet det litt. Jeg håper å være på topp i VM.

Ellers en trist norsk dag

Den første dagen av prøve-VM i Kollen ble på mange måter en trist dag for norske skiskyttere. Beste norske på damesiden var Elise Ringen på en 22. plass. Eneren på kvinnesiden, Tiril Eckhoff, var sønderknust etter en 36. plass på hennes egen hjemmebane og nektet å snakke med mediene etterpå. Løpere som Fanny Welle-Strand Horn og Synnøve Solemdal havnet langt ned på listen.

- Jeg er strengt tatt ikke bekymret. Vi kommer fra en hektisk helg i Nove Mesto og tre strake rennhelger i januar. Noen av jentene er litt slitne nå og må bruke 15 kilometeren her for å få en gjennomkjøring før det som skal skje i resten av helgen, forklarte Stian Eckhoff, hovedtrener for kvinnelaget.

Bortsett fra Bøs 6. plass, var det langt fra noe som kunne minne om norske medaljekandidater på herresiden. Han var den eneste forhåndsuttatte norske løperen til VM som startet i Holmenkollen. Nest beste norske var Lars Helge Birkeland på en 29. plass.

- Dette er ikke godt nok sett i lys av de målsettingene vi har. Vi hadde et litt skadeskutt lag og vi skulle ønske vi skulle vært noe bedre enn i det vi presterte i dag, sa skiskytternes sportssjef Per Arne Botnan etter at det hele var over.

Han var selvfølgelig fornøyd med innsatsen til Johannes Thingnes Bø.

- Men når vi ser bort ifra det han presterte, så er jeg skuffet, sier Botnan.

Han kan ikke love annet enn at hele landslaget nå skal jobbe knallhardt for å komme tilbake. Aller helst på lørdag, når det arrangeres sprint i det som er neste års VM-anlegg.

 1. Les også

  Her hopper Fourcade i Kollen

 2. Les også

  Norsk totalkollaps - Eckhoff forlot stadion uten å si et ord

Les mer om

 1. Johannes Thingnes Bø

Flere artikler

 1. SKISKYTING
  Publisert:

  Formsvikt og smørebom for skiskyttergutta: - Vi har en jobb å gjøre

 2. SKISKYTING
  Publisert:

  Fem nye tatt ut til VM i skiskyting

 3. SKISKYTING
  Publisert:

  Hegle Svendsen ga alt: - Jeg er bare fornøyd med at jeg kom meg opp på pallen

 4. SKISKYTING
  Publisert:

  Disse går for norsk gull torsdag

 5. SKISKYTING
  Publisert:

  Klar for den siste militærøvelsen

 6. SKISKYTING
  Publisert:

  Tarjei Bø avsluttet sesongen med nok en tredjeplass