Fenne tok ett steg ned og fikk fremgang

For Hilde Fenne var karrièren i ferd med å få en bråstopp.

Hilde Fenne følte prestasjonspresset da hun var på elitelandslaget. Nå er hun nede på rekruttlandslaget og resultatene begynner å komme.
  • Kurt B. M. Haugli

Etter de to første rennene i verdenscupen i 2014, fikk ikke Hilde Fenne gå flere på det nivået.

Hun kunne vise til et knippe plasseringer rundt nummer 70 i de to verdenscuphelgene før jul i 2014. Dermed var det over og ut og slutt på konkurranser på øverste nivå for skiskyttertalentet fra Voss.

Aftenposten følger Emil Hegle Svendsen på vei mot VM i Oslo

Juniorverdensmesteren fra 2012 kom tidlig inn i elitesatsingen i norsk skiskyting. Som 20-åring var hun på elitelandslaget. Sesongen 2014/15 gjorde en slutt på det.

— Jeg slo jo på en måte gjennom ganske tidlig. Bortsett fra den perioden da jeg gjorde det bra for tre år siden, har det vært tre kjipe år. Det har ikke gått rette veien etter gjennombruddssesongen, forteller Hilde Fenne til Aftenposten.

Hun er nå en del av rekruttlandslaget.

Følte presset

Det har hjulpet å ta steget ned blant dem som blir regnet som de nest beste skiskytterne i landet.

— Når du er på elitelandslaget, har du så lyst til å gjøre det bra, og du legger et enormt press på deg selv. I stedet for å ha det moro og kose meg med det jeg driver på med, så har jeg kanskje tenkt mest på at nå må jeg prestere, forteller Hilde Fenne.

Det er disse tankene hun nå har kvittet seg med.

— I år har jeg hatt en treningsperiode i sommer og høst hvor jeg virkelig har kost meg med det jeg driver på med, forteller 22-åringen.

Sakte fremgang

Det har også gitt seg utslag i resultatene. Ettersom hun ikke lenger er på elitelandslaget, fikk hun ikke gå den første verdenscuphelgen i Östersund. Men helgen etter var hun på plass i Hochfilzen. Det var lite der som tydet på at de virkelig gode resultatene var på gang. Det ble en 39 og 42. plass.

Men så skjedde det noe på vei fra Østerrike til Pokljuka i Slovenia helgen etter. I den siste verdenscuphelgen før jul var vossingen nest beste norske på sprinten med en 18.-plass. Ikke så veldig mye å rope hurra for isolert sett, men for Hilde Fenne var det et stort skritt i riktig retning. Det var hennes beste plassering i verdenscupen noensinne.

Enda bedre skulle det bli på jaktstarten dagen etter. Hun gikk seg opp 10 plasser og endte på 8.-plass. Nok en gang var hun beste norske og denne dagen hadde hun fjerde beste langrennstid.

Raskere på skiene

At hun var rask i sporet er ingen overraskelse. Hun var beste skiskytter i langrennsløpernes åpning på Beitostølen i november.

— Jeg føler at jeg har gjort veldig mye riktig i sommer på den fysiske treningen, sier hun.

A-landslaget fikk den tidligere treneren for verdens beste langrennsjenter, Steinar Mundal, som sin trener foran denne sesongen. Fenne mener at det også har hjulpet henne til å ha fremskritt i sporet.

— Jeg og vi på rekruttlandslaget er jo blitt påvirket av hans treningsfilosofi. Han har jo trent de som er best i verden, og det må jo være litt å lære av dem, sier Fenne og smiler.

Hilde Fenne er i høyeste grad arvelig belastet. Moren heter Helga Øvsthus Fenne og har en verdenscupseier. Faren heter Gisle Fenne og tok sølv i VM på 20 kilometer i 1989. Hun har fortsatt litt å strekke seg etter dersom hun skal matche merittene til foreldre. Men hun har god tid.

— Jeg gir ikke opp med det første tross litt motgang. Det er alltid en mulighet for at jeg plutselig slår igjennom, sa hun i november.

Nå har hun slått litt igjennom.

Hør den siste episoden av Aftenpodden Sport her: