Skiskyting

Vraker ikke Bjørndalen ennå

Han skuffet nok en gang, men alt OL-håp er ikke ute for Ole Einar Bjørndalen.

Tok seg en alvorsprat. Etter å ha gjort unna flere titalls intervjuer ble det en prat med to av dem som bestemmer om Ole Einar Bjørndalen kommer til OL. Til venstre idrettssjef Per Arne Botnan og til høyre langrennstrener Egil Kristiansen.
 • Kurt B. M. Haugli
  Kurt B. M. Haugli
  Journalist

RUHPOLDING: Den 43 år gamle skiskytterlegenden fra Simostranda la seg ned til sin tredje skyting på den klassiske øvelsen 20 kilometer. Han hadde gått fortere på ski enn på lenge.

Les også

Her er bommene som felte Bjørndalen

Ole Einar Bjørndalen var nødt til å gjøre nettopp det. Han var nødt til å prestere nå. Men så kom denne skytingen som sikkert vil plage ham i uker og måneder fremover dersom det viser seg at det var deltagelse i hans syvende OL som røk.

Først tre skudd midt i blinken. Deretter to uforståelige bom under.

– Jeg skjønner ikke hva som skjedde, sa han selv etterpå.

Ikke siste dans?

Men selv om det til slutt ble en 42.-plass, dårligste norske og langt unna alle OL-krav, er det ikke helt over for legenden. Selv om det er helt åpenbart og at alle resultater forteller at han ikke er kvalifisert til OL, så er ikke døren til et koreansk OL lukket, låst og boltet.

Skytetrener Siegfried Mazet viser frem den tredje skytingen til Ole Einar Bjørndalen. Skytingen som kan føre til at han ikke reiser til OL. Først tre skudd midt i blinken før tre uforståelige bom under.

– Vi må se på helheten. Det er et helt lag vi skal ha med oss til OL, sier idrettssjefen til norske skiskyttere, Per Arne Botnan.

Søndag kveld skal han ha diskutert seg ferdig med sine to hovedtrener, Egil Kristiansen (fysisk) og Siegfried Mazet (skyting). Deretter skal han sette seg ned ved PC-en og sende en e-post til Olympiatoppens leder Tore Øvrebø.

Ole Einar Bjørndalens navn kan fortsatt komme til å stå på den listen. Men sjansen for at han er med i dette uttaket, ble betydelig mindre etter 20 kilometeren i Ruhpolding.

Har noe på gang

Selv var han mest bare skuffet etter at det hele var over. Men han var samtidig klar på at han er i stand til å få til en formtopp i OL som starter om 30 dager.

– Jeg har vel ønsket å komme til OL. Men bare det å komme til OL er ingen vits. Du skal ha noe der å gjøre, og det er alltid mulig å få frem formen til OL. Jeg vet jeg kan klare det, sa han etterpå.

Det har skjedd noe den siste tiden. Selv ser han lyspunkter.

– Jeg føler at det fysiske er på gang, og skytingen er til dels bedre. Du får prate med trenerne. Det er de som tar ut laget.

Hadde han skutt feilfritt, ville han havnet på 6. plass. Akkurat godt nok til å prestere innenfor OL-kravet.

Lange diskusjoner på gang

Nettopp denne troen på at han skal klare å skrape sammen noe som er god form til OL, kan være tungen på vektskålen når Botnan, Kristiansen og Mazet setter seg ned for å finne de seks navnene som skal til Pyeongchang.

Ole Einar Bjørndalen har utallige ganger tidligere vist at det er nettopp formtopping han er god til. Åtte OL-gull og 20 VM-gull er bevis godt nok for de fleste.

Ole Einar Bjørndalen forlater stadion i Ruhpolding. Trolig for siste gang som toppidrettsutøver.

Og nettopp dette får NRKs skiskytterekspert Ola Lunde til å mene at det er for lett å bare se på resultatene og si stopp.

– Han er i tydelig bedre fysisk form nå enn han har vært. Men det er veldig vanskelig å si. Hadde det ikke vært Ole Einar vi snakket om, ville jeg sagt at denne skiskytteren ville vært sjanseløs. Men nå viser han at formen er på gang, sier Lunde.

Ola Lunde.

Han var selv trener for det norske juniorlandslaget på tidlig 90-tall og tok ut Ole Einar Bjørndalen til en junior-VM i 1992 mot råd fra mange.

To år senere ble den da 20 år gamle Bjørndalen tatt ut til OL på Lillehammer foran den tids store skiskytter Eirik Kvalfoss.

Kvalfoss ble så skuffet etter det uttaket at han la opp.

Legge opp kommer Bjørndalen til å gjøre uansett når denne sesongen er over.

Tysk farvel-reportasje

Det er ikke bare i Norge at 43-åringens OL-trøbbel vekker oppsikt.

Foran gårsdagens renn viet den store nasjonale tyske TV-kanalen ZDF en fem minutter lang reportasje om Ole Einar Bjørndalen. En reportasje hvor de store merittene fra en lang karrière blir trukket frem. Det kunne se ut som en farvel-til-en-stor-idrettsmann-reportasje.

Martin Fourcade var utilnærmelig og vant sitt fjerde renn på rad. Johannes Thingnes Bø var beste norske på tredjeplass.

Det kan faktisk hende at det var et farvel med en stor idrettsmann vi så i Ruhpolding denne onsdag ettermiddagen.

Men Bjørndalen er en som aldri slutter å overraske.

PS: Martin Fourcade var suveren nok en gang og vant sitt fjerde verdenscuprenn på rad. Johannes Thingnes Bø ble nummer tre og beste norske løper. Erlend Bjøntegaard ble nummer 21, Henrik L’Abée Lund 24, Emil Hegle Svendsen 30 og Vetle Sjåstad Christiansen 35.

Mest lest akkurat nå

 1. 1
  KOMMENTAR
  Publisert:

  En 90 minutters kraftanstrengelse

 2. 2
 3. 3
 4. 4
 5. 5