Skiskyting

Tarjei Bø om nykommeren: – Vi liker ikke å bli slått av smågutter

Den aller ferskeste på elitelaget har imponert Tarjei Bø & Co. i skiskytterleiren: – Han er bedre enn jeg trodde. Vi må skjerpe oss.

Slik ser han ut, skiskytteren som er klar til å ta opp kampen med de beste. Sturla Holm Lægreid får ros av Tarjei Bø.
  • Mette Bugge
    Mette Bugge
    Journalist

SANDNES. Sturla Holm Lægreid fikk den ledige plassen på A-laget. 23-åringen fra Bærum kunne knapt tro det. Han var lenge reserve også for å komme med på B-verdenscupen. Men da han først fikk sjansen i verdenscupen sist vinter, ble det kun én bom på fire verdenscupstevner. 59 av 60 treff. Det ga gjenlyd.

EM-sølv bidro også til at han kom på lag med brødrene Bø og de andre storhetene i denne idretten. I Blinkfestivalen er det første gang gjengen har startnummer på seg denne sesongen.

Les også

Nedturene har preget Weng, men nå er noe forandret: – Lett å bli bortskjemt når det går bra

Sturla Holm Lægreid er klar til sin første sesong på elitelaget.

Møter idolene sine

Lægreid lytter og synes det er stas å få så mange godord. Bø har mer på lager:

– Sturla er en meget dedikert mann. Han kom veldig raskt inn i verdenscupen og presterte med en gang. På trening har han gjort det samme og er bedre enn jeg hadde trodd, sier 32-åringen.

Han synes ferskingen har løftet seg betydelig på kort tid etter at han kom med på elitelaget.

– Og han blir enda bedre til vinteren, spår veteranen Bø.

Stryningen synes det er kjempebra å få inn nye folk på laget. Selv er han etablert med ti titler fra OL og VM, flest i stafett. Men han husker godt hva som skjedde da han var ny i gjengen.

– Du kommer inn og møter folk som du ser opp til. Plutselig er det Sturla som nå er en del av oss, og til og er med og slår oss. Vi hater å bli slått av smågutter, så vi må bare skjerpe oss.

Til daglig studerer Sturla Holm Lægreid nanoteknologi, men han sier selv at han holder lav fart der for å kunne prioritere skiskyting.
Les også

Supertalentet foran Blink-festivalen: – Foreldrene skal pushe ungene sine litt

Hvem er han?

Foruten at Lægreid studerer nanoteknologi og er en smarting, var det ingen tvil om at det var skiskyting han ville satse på. Som 16-åring skjønte han det.

– For meg var det ingen tvil. Idrett handler om følelser. Du har bare én sjanse til å bli best. Studiene kan jeg ta mer av senere. Nå studerer jeg bare med lav fart, ler han.

Fotball, bandy, taekwondo og langrenn ble til slutt til skiskyting. Den idretten var så morsom. Og da han endelig de siste par månedene av fjorårets sesong ble tatt ut til verdenscup og mesterskap, skjønte han at fremtiden kan bli god.

– Men det er langt igjen til de guttene her, sier Lægreid og snur seg mot «kjendisen» han av smittevernhensyn må holde på avstand.

Fikk overraskende melding

Da landslagstrener Egil Kristiansen informerte om uttaket til A-laget i vår, ble Lægreid overveldet.

– Jeg hadde drømt om det, men det er så mange andre gode som var på rekruttlandslaget og fortjente det.

Akkurat det leddet hoppet bæringen over. Nå stortrives han med en ny hverdag, samlinger, oppfølging og lagkamerater som er i verdenstoppen.

– Det er ekstremt moro. Jeg hadde sett dem på TV, og det er uvirkelig å være en del av gjengen. Jeg føler meg som en svamp og suger til meg alt jeg kan.

Sturla Holm Lægreid i aksjon på Sjusjøen, i sesongstarten i fjor.

Opplevde motgang

Karrieren hans har ikke gått rett frem. I 2018 fikk junioren kyssesyken. Da var han klar til å ta det store steget over til senior. Mesteparten av sesongen gikk rett vest. Han fikk ikke trene fra april til september. Deretter kunne han kun røre seg litt.

– Da desember kom, var blodverdiene normale, men formen var ikke det.

– Hva skal du bidra med på laget?

– Det må bli godt humør og stemning. Og så er målet å slå dem, selv om jeg forstår at det er langt frem, sier han.

Tarjei Bø endte på 3. plass i fredagens supersprint, mens Lægreid ble nummer elleve. Vinner ble Vetle Sjåstad Christensen.

Lørdag kveld har skiskyting konkurranse igjen, i likhet med langrenn. Da er nykommeren klar igjen. NRK TV kl. 17.20 til 21.30

Les mer om

  1. Skiskyting
  2. Sturla Holm Lægreid
  3. Tarjei Bø
  4. Johannes Thingnes Bø
  5. Vetle Sjåstad Christiansen