FIS utsetter forbud mot fluorsmurning i langrenn til 2021/22-sesongen

FIS-styret setter fluorforbudet i verdenscupen i langrenn på vent. Dermed gjør de det samme som i skiskyting.

Therese Johaug og resten av verdenseliten i langrenn får bruke fluorsmurning én sesong til.

Det besluttet de internasjonale forbundene FIS og IBU fredag. Bakgrunnen er at testutstyret fortsatt ikke er tilfredsstillende nok til å bli klart i tide til sesongåpningen.

– Det har vært positiv progresjon på utviklingen av testapparatet de siste ukene, men det er fortsatt behov for ytterligere testing og utvikling før det kan tas i bruk i konkurranser. Av den grunn lå det i kortene at innføringen av fluorforbudet ville bli utsatt, sier skipresident Erik Røste.

I tillegg til å være en del av styret i Det internasjonale skiforbundet (FIS), er Røste også medlem i arbeidsgruppen som har anbefalt å utsette forbudet mot bruk av fluorprodukter i skismurning.

Må garantere rettferdige løp

Kort tid før FIS bekreftet utsettelsen, gikk Det internasjonale skiskytterforbundet (IBU) ut med at forbudet også blir satt på vent i deres konkurranser kommende sesong.

– Vi står fortsatt bak kampen mot all bruk av fluorsmurning i alle våre konkurranser. Samtidig har vi en plikt til å beskytte integriteten til våre konkurranser og sørge for at de blir rettferdige. Siden det er så kort tid frem til sesongåpningen, kan ikke testapparatet garantere den nøyaktigheten vi krever. Vi er derfor nødt til å utsette innføringen av forbudet, sier IBU-president Olle Dahlin.

FIS vedtok fluorforbudet i november i fjor. Det ble gjort av hensyn til klimaet og smørernes helse og arbeidsmiljø. Mange i skiskytter- og langrennsmiljøet har vært kritiske til å innføre et slikt forbud allerede denne vinteren.

– Vi var klar over at det var en stram tidsramme for å utvikle et helt nytt testapparat til å avsløre fluor under skiene. Koronaepidemien hjalp ikke på situasjonen. Jeg forstår derfor frustrasjonen og bekymringen som både smørere og utøvere har uttrykt i det siste, sier Røste.

– I dag opplever jeg at det er stor enighet i skimiljøet om at fluor skal bort fra skisporten, men at det har vært bekymring for at det skal implementeres før en er 100 prosent sikker på en testmetode, sier Røste.

Erik Røste mener man må være helt sikre på testmetoden før man kan innføre et forbud.

Glad smøresjef

Stein Olav Snesrud er smøresjef for det norske langrennslandslaget. Han er fornøyd med utfallet i fluorsaken.

– Dette var veldig bra. Nå får FIS og de andre aktørene mer tid på seg til å finne en rettferdig testmetodikk når forbudet gjelder fra neste sesong, og vi vil gjerne bidra for å finne gode løsninger, sier Snesrud.

Han forteller at den norske leiren kommende sesong vil bruke de samme produktene og jobbe på samme måte som før.

– Dette gir oss trygghet og ingen usikkerhet når vi snart starter sesongen.

Reagerer på vedtaket

I juni besluttet det norske skistyret å innføre et totalt fluorforbud i Norge. Fredagens utsettelse gjør at det blir satt på vent også for juniorløpere, men forbudet vil fortsatt gjelde utøvere i alle grener opp til og med 16 år.

SV-politiker Lars Haltbrekken har i det siste vært aktiv i fluordebatten. Han er skuffet over at forbudet blir flyttet på.

«Hensynet til folks helse og miljø må gå foran muligheten til å gå noen sekunder raskere på ski. Vi kan ikke la de som eventuelt vil jukse og bruke fluor under skiene få styre dette», skriver stortingsrepresentanten i en e-post til NTB.

(©NTB)