Skiskyting

Slik hylles Bjørndalen av konkurrentene etter bragden: - En stor idrettsmann

Nå tror den regjerende verdenscupvinneren at superveteranen fortsetter til OL i 2018.

TRIUMF: Ole Einar Bjørndalen gikk helt til topps i verdenscupåpningen.
  • Kurt B.M. Haugli
  • Daniel Røed-Johansen
    Kommentator, Aftenposten

ÖSTERSUND/OSLO (Aftenposten): Ole Einar Bjørndalen overrasket både seg selv og alle andre ved å gå helt til topps under verdenscupåpningen i Östersund. Etter at legenden var tilbake som vinner, haglet hyllesten fra alle kanter.

  • For fire måneder siden trodde Bjørndalen at sesongen var spolert: — I juni trodde jeg aldri at jeg skulle kunne starte her

Da Emil Hegle Svendsen traff Bjørndalen i NRKs intervjusone etter det nærmest feilfrie løpet, ble Bjørndalen omfavnet som om han skulle ha scoret vinnermålet i en cupfinale.

— Det var veldig, veldig imponerende. Jeg synes det er ekstra morsomt når han har hatt nok av tvilere rundt seg. Folk som sier at han er for gammel og at han ikke ville komme tilbake etter sykdommen i sommer. Og så kommer han bare her og feier all tvil til side. Jeg synes sånne ting er så utrolig artig, fortalte Svendsen etter at det hele var over.

- Helt sykt

— Dette skal dere få slite med å sette ord på. Det er bare helt sykt, sier Johannes Thingnes Bø (22). Landslagets yngste er 19 år yngre enn Bjørndalen.

Det var Bjørndalens 95. verdenscupseier, men den første siden 12. februar 2012. Han vant imidlertid også OL-sprinten i Sotsji i 2014. Sist gang han gikk til topps på normaldistansen var 17. februar 2009.

KONGEN: Ole Einar Bjørndalen tok steget helt opp på seierspallen under verdenscupåpningen. Simon Shempp (t.v.) ble nummer to, mens Alexey Volkov tok tredjeplassen.

Bjørndalen var ute med sykdom gjennom store deler av sommeren. Da han endelig kom seg i trening igjen, var det en råtten kropp som tok fatt på de første treningsøktene.Men etter hvert kom han tilbake. Og etter et testløp i Kollen-anlegget i september skjønte han at han var på rett vei. Det var imidlertid få som hadde sett for seg at han skulle innlede verdenscupsesongen med seier.

— Jeg skjønte at han ville være i stand til å vinne denne sesongen. Men at det skulle komme en seier allerede i dag, hadde jeg ikke trodd, sier sportssjef Morten Aa Djupvik.

Bjørndalen gikk nye veier før årets sesong:

Les også

Her Bjørndalens nye supertrailer

— Stor idrettsmann

– Han har tidligere lagt lista høyt for seg selv. De siste årene har han vunnet mindre, men det er kanskje naturlig. Nå er det VM-sesong, og da ser det ut til at han treffer igjen. Det viser bare hvor stor idrettsmann han er, fastslår Tarjei Bø, som ble nummer 22. Mannen som har vunnet verdenscupen sammenlagt de fire siste sesongene, franskmannen Martin Fourcade, hevder at han ikke ble overrasket over Bjørndalens triumf.

– Jeg er ikke overrasket. Jeg trodde på forhånd at han var blant dem som kunne vinne. Alt kan skje i renn som dette, og jeg vet at han er blant de beste skytterne, sier Fourcade til NTB.

– Dette var et sånt renn som han kunne vinne. Det blir vanskeligere for ham i sprint og på jaktstarter. Han er ikke så rask som han var tidligere. Men det å klare å vinne en konkurranse som dette, gjør ham til en stor mester, sier han videre.

Bjørndalen gjentok etter onsdagens seier at årets sesong i utgangspunktet blir hans siste. Fourcade tror imidlertid at skiskytterkongen kan komme til å forlenge karrieren.

– For å være ærlig tror jeg han fortsetter til OL i Pyeongchang (i 2018, journ.anm.), smiler Martin Fourcade.

Les også

  1. Bjørndalen (41) vant verdenscupåpningen: - Hadde aldri trodd jeg skulle stille til start i dag

Les mer om

  1. Ole Einar Bjørndalen