Skiskyting

Bø: «Jeg har virkelig fått skjønne at toppidretten er brutal»

Han vant verdenscuprenn og medaljer i mesterskap. Tarjei Bø var følte seg uovervinnelig. Så kom motgangen.

  • Kurt B.M. Haugli

KONTIOLAHTI: Tre løp og tre bronsemedaljer. Tarjei Bø smiler, slår vitser og forklarer.

Det kan virke som om skiskyttermiljøet har fått den samme gamle Tarjei tilbake. Men noe er forandret. Gladgutten fra Stryn er blitt sterkere i motgangen.

— Det er tøft å få seg en på trynet hele veien, sier han ettertenksomt.

Les også

  1. Bronsegutten Tarjei Bø: - Et kjempeløp fra A til Å

  2. Svendsen om Bronse-Bøs «brutale» periode: - Som å bli forlatt ved alteret

De tyngste årene

Denne sesongen skulle bli comeback-sesongen etter at sykdom på mange måter spolerte store deler av de to foregående sesongene.

I 2012 fikk han diagnosen TWAR. Han ble i den viktige oppkjøringen til sesongen satt ut av spill. Han klarte likevel å komme tilbake og tok gull på fellesstarten i VM i Nove Mesto (2013) selv om store deler av sesongen ble spolert.

På mange måter var TWAR-sykdommen indirekte årsak til at OL i Sotsji ble en fiasko for den ambisiøse 26-åringen. På grunn av sykdommen fikk han ikke gjennomført den samme høydetreningen som de andre på laget. OL endte med dårlige plasseringer, og han fikk ikke gå fellesstarten en gang.

Dermed skulle sesongen 2014/15 bli hans comeback. Han følte seg sterkere enn noen gang utover sommeren og høsten. Dette skulle bli en Tarjei Bø-vinter. Etter et par anstendige plasseringer før jul, kom sykdommen.

Les også

Eckhoff etter jaktstarten: - Kan ikke sutre over 18. plass

Tung tid

— Tidligere i vinter var jeg i kjelleren psykisk, forteller han.

Det var derfor han feiret bronsen lørdag ettermiddag i Kontiolahti som om det var han selv som hadde vunnet. Nå var det yngstebror som vant, og det ga ekstra grunn til å feire og til å glede seg. Det var derfor han gliste bredt søndag ettermiddag selv om han hadde tapt sølvet for en russer på de siste par hundre meterne. 26-åringen forteller at han er stolt over det han selv nå har fått til. At han endelig er tilbake.

Mer ydmyk Tarjei Bø

Da er det lett å skyve bort alle de tunge stundene. Alle timene foran TV-en mens lagkameratene har vært ute i løypa. Alle spørsmålene om når det skulle løsne, når han kunne være tilbake.

— Nedturen er glemt i dag. Karrièren handler om å lykkes og å vinne medaljer og vinne løp. Denne sesongen har gått fra å være en av mine dårligste til å bli en av mine beste, fortalte Tarjei Bø.

Han innrømmer gjerne at motgangen har gjort noe med ham.

— Jeg har virkelig fått skjønne at toppidretten er brutal.

- Er det en litt mer ydmyk Tarjei Bø vi nå ser?

Han drøyer en stund før han svarer.

— Jeg har i hvert fall mer respekt for at karrièren til utøvere kan gå opp og ned. At du aldri skal ta noen ting for gitt. Jeg setter enda mer pris på suksess nå enn da jeg slo gjennom. Da følte jeg meg ustoppelig. Det snur så fort.

Mye skryt

26-åringen får mange klapp på skuldre av lagkamerater, konkurrenter og trenere. Folk som er oppriktig glad for at han endelig lykkes.

— Jeg synes jo det er fantastisk det Johannes har fått til, men jeg er nesten enda mer imponert over at Tarjei har klart å komme tilbake. Det er nesten større, sa Ole Einar Bjørndalen om sin 15 år yngre lagkompis.

Emil Hegle Svendsen deler rom med Tarjei Bø under dette mesterskapet som de har gjort så mange ganger før. Til tross for at egne resultater har vært litt dårligere enn forventet, har han ingen problemer med å glede seg på kameratens vegne.

— Han fortjente dette så utrolig mye slik som han har slitt denne vinteren, sa "Super-Svendsen" som selv ikke var så super på søndag.

Treneren Egil Gjelland konstaterer på saklig trenervis med at han også er imponert over Tarjei Bøs fremgang.

— Tarjei har vært knallsterk gjennom sommeren og høsten. Men med tanke på at han har hatt en lang sykdomsperiode etter jul, så er det han får til en sterk prestasjon. Han ser muligheter hele tiden, og han jobber knallhardt. Han er en bra idrettsutøver, sier treneren.

Hadde los på sølv

Den triple bronsevinneren fra dette VM hadde en stund los på sølvmedaljen. Han gikk ut fra siste skyting sammen med Anton Sjipulin.

— Jeg gikk ut foran og dro slik at vi ikke fikk opp Michal Slesingr. Jeg ville ikke ha en mann til inn i kampen om medaljene etter gullvinner Erik Lesser. Der røk trolig også muligheten til sølvet, men det var viktigst å unngå fjerdeplassen i dag, fortalte Tarjei Bø etter løpet.

Nedtur for minstemann

Yngstebror Johannes gikk først ut på jaktstarten etter seieren på sprinten lørdag ettermiddag. Men gullfeiringen hadde tatt bort noe av fokus. Han skjøt åtte bom, men var like glad.

— Det jeg har tenkt på siste døgnet er at jeg kan kalle meg verdensmester. Det var kanskje det som satte meg litt ut av spill i dag, fortalte yngste-Bø.

21-åringen har hatt en fantastisk sesong og er beste nordmann i verdenscupen. Han har to medaljer fra VM og fikk høre «Ja vi elsker» runge ut over torget i Joensuu lørdag kveld. Tarjei Bø ser litt av seg selv i det som Johannes Thingnes Bø opplever nå.

— Johannes er på mange måter der jeg var for tre-fire år siden. Alt bare går hans vei. Han kom ned på jorden i dag. Jeg har vært der de siste to årene, sier Tarjei Bø. Han er ikke redd for at minste-Bø skal gå på en smell. Dersom det skulle skje, så har han i hvert fall erfaring nok til å fortelle hvilke grep man skal ta.

Ole Einar Bjørndalen var en bom fra medaljekampen søndag. Skiskytterlegenden var etterpå storfornøyd med femteplassen.

— Jeg gikk et bra løp. Hvis du bare skal fokusere på medaljer, blir det feil fokus, sa Bjørndalen.