Olsbu spurtet Norge inn til sensasjonelt VM-gull: - Jeg gikk for livet

De norske jentene overrasket alle og vant gull i Holmenkollen.

GULLJENTENE: Her jubler vinnerlaget etter å ha gått inn til et sensasjonelt gull i stafett på hjemmebane.

HOLMENKOLLEN: Det norske laget bestående av Synnøve Solemdal, Fanny Horn Birkeland, Tiril Eckhoff og Marte Olsbu var ikke den største favoritten på forhånd, men etter en glimrende laginnsats kunne de norske jentene juble for hjemmegull på stafetten.

Den siste runden ble et sekunddrama mellom Olsbu og den franske verdensmesteren Marie Dorin Habert, men en sterk sisterunde av den norske jenta var nok til å sikre gull, 5,3 sekunder foran Frankrike.

— Det har ikke gått opp for meg ennå. Jeg var så redd på sisterunden for at de skulle ta meg igjen. Jeg gikk for livet, sier Marte Olsbu til NRK.

— Det var ingen som hadde tro på medalje en gang, så går vi til gull. Alle gikk sin beste etappe. Å ta gull på hjemmebane tror jeg er alles drøm, sier en rørt Synnøve Solemdal.

Fanny Horn Birkeland gikk en meget god andreetappe. I målområdet, etter gullet var sikret, ble det et rørende møte med ektemann og skiskyter Lars Helge Birkeland. Han gråt lenge på skulderen hennes.

— Det ble emosjonelt ja, sier den sindige sørlendingen til Aftenposten.

Les også

Landslagstreneren holder stafett-rekkefølgen hemmelig

Sendte Norge i ledelsen

Synnøve Solemdal var først ut for Norge, og 26-åringen startet forrykende. På stafettens første skyting var hun feilfri, og gikk ut som nummer tre, et knapt sekund bak lederen. På stående skyting fulgte Solemdal opp, og med en lynrask serie gikk hun ut som nummer tre, cirka tre sekunder bak Østerrike i tet.

Vel så viktig var det drøye 20 sekunder forspranget ned til favoritten Tyskland.

Les også

Tiril Eckhoff bør slippe å stå så alene

Fanny Horn Birkeland fikk et strålende utgangspunkt før sin andreetappe. 28-åringen fra Oslo måtte bruke to ekstraskudd, men slapp strafferunder, og sendte Tiril Eckhoff ut på tredjeetappen drøye 12 sekunder bak lederlaget.

Etter en perfekt start på mesterskapet, med seier på sprinten, har det gått litt tyngre for 25-åringen de to påfølgende konkurransen. På stafetten var Eckhoff tilbake i toppslag, skjøt ti treff og sendte Marte Olsbu med et forsprang på 23,3 sekunder ned til Tyskland på andreplass. Like bak fulgte Frankrike.

Les også

Frode Andresen: - Presset på hjemmebane er enormt

Vant etter sekunddrama

Etter 600 meter på sisteetappen hadde avstanden fra Olsbu og ned til konkurrentene økt til nesten halvminuttet. Og avstanden fortsatte å øke inn mot liggende skyting.

Olsbu måtte bruke to ekstraskudd på liggende skyting, og like bak skjøt Tyskland fullt hus. Avstanden ned inn på den andre runden på sisteetappen var på 17,5 sekunder. Som på den første runden økte Olsbu til konkurrentene i sporet.

Også på den siste skytingen måtte Marte Olsbu bruke to ekstraskudd, men den norske jenta gikk likevel ut i tet, 8,8 sekunder foran Frankrike. Snaue to sekunder bak der fulgte Tyskland.

Marte Olsbu var sterk i sporet tidligere i løpet, og på den siste etappen leverte hun igjen. Franske Marie Dorin Habert jobbet på speng for å hente inn forspranget, men klarte ikke hindre Olsbu å sikre norsk gull.

Hør siste episode av Aftenpodden Sport hvor vi teller ned til seriestart i eliteserien: