Tandrevold overrasket over Russland-støtte: – Jeg var sikkert naiv før

LYGNA (VG) Norges skiskytterstjerner er svært kritiske til at den internasjonale olympiske komité (IOC) åpner for en retur av russiske og belarusiske utøvere. Utøverrepresentant Ingrid Landmark Tandrevold (26) ble overrasket over støtten Russland fikk.

Ingrid Landmark Tandrevold sier til VG at hva hun mener om IOC, trenger ikke å bli lagt frem i offentligheten.

Tandrevold (26) er en del av utøverkomiteen til IBU (det internasjonale skiskytingsforbundet). Hun understreker selv at hun ikke var til stede under det mye omtalte IOC-møtet,IOC-møtet,IOC-møtet førte til en pressemelding 25. januar, der det blant annet kom frem at flertallet av utøverne ønsket å diskutere mulighetene for at russiske og belarusiske utøvere kunne returnere til idretten. men:

– Vi var overrasket over at det var så mange som var for at Russland skulle kunne delta igjen. Og også egentlig at IOC var for det, det var det som var mest overraskende av alt. Jeg er overrasket over politisk det er, og hvor mye penger har å si. Jeg var sikkert veldig naiv før, som tenkte det ikke var sånn, sier hun.

Tandrevold har hatt dialog med sin svenske kollega Sebastian Samuelsson om temaet. De to sitter sammen med Clare Egan (USA) og Johannes Keuhn (Tyskland) i IBUs utøverkomité.

– Det er viktig for meg å påpeke at det for enkeltutøverne er en utrolig lei situasjon, fordi vi vet at de har ingenting med dette å gjøre, innleder Tandrevold og fortsetter:

– Samtidig tror vi at det blir veldig naivt at man kan skille idrett og politikk i så stor grad, hvert fall når man ser hvordan Russland har brukt idretten til å samle støtte før. Jeg tror at hvis vi inkluderer dem, så kan det sende feil signaler, mener den nyforlovede skiskytteren.

BRØDRE: Skiskytterne Tarjei og Johannes Thingnes Bø ønsker fremdeles ikke Russland og Belarus tilbake i idretten.

Brødrene Bø følger Tandrevolds linje:

– Du må følge magefølelse, logikk, respekt og folkeskikk for hva som er viktig her i verden. Da er det logisk at krigføring ikke kan bli trumfet av et regelverk. Så: 100 prosent støtte til at vi fortsetter som det er i dag, sier Tarjei Bø (34) til VG på et pressetreff i forkant av skiskytter-VM.

Han synes det er «helt feil» at IOC har satt et gjensyn med Russland og Belarus i idretten på dagsorden igjen. Det gjorde IOC i en pressemelding den 25. januar.

– Jeg føler de prøver å tilfredsstille alle til enhver tid. På visse tema går det ikke an at alle blir fornøyde, sier Bø.

Lillebror Johannes sier seg enig med sin fem år eldre skiskytterbror.

– Jeg skjønner at det må være en kontinuerlig diskusjon om når de skal eventuelt komme tilbake, men pr. dags dato er vi milevis unna å diskutere det. Det er mitt klinkende klare svar, sier skiskytteress Johannes Thingnes Bø (29) til VG.

I uttalelsen skrev IOC at «det store flertallet» ønsker at Russland og Belarus skal få lov til å returnere til internasjonale konkurranser.

Det er Thingnes Bø uenig i.

– Hvis de setter opp en avstemning med alle utøverne, så tror jeg vi får en stor part på «nei». IOC ... de viser gang på gang at de tar valg som ikke henger helt på greip. Russland er en pengesterk nasjon, så det er synd det skal påvirke.

VM i skiskyting starter 8. februar og avslutter 19. februar – uten russiske og belarusiske utøvere.